NBA ’08

Gamers met een voorliefde voor basketballen hoeven zeker niets tekort te komen, want met de NBA Live en NBA 2K series valt er jaarlijks zelfs wat te kiezen. Sinds kort speelt ook Sony mee en speciaal voor de eigen platformen komen ze dit jaar met NBA ’08. Een welkome aanvulling binnen het genre, of gewoon een grote sta in de weg?

Uitdaging

Het vorige deel uit Sony’s prille basketbalreeks viel toch behoorlijk tegen. Volgens de critici was de game nogal een haastklus geweest en het geheel voelde gewoon nog niet ‘af’. Uiteraard heeft men de kritieken ter harte genomen, maar wat meteen opvalt bij NBA ’08 is het ontbreken van een ouderwetse franchise mode. Je kunt dus niks managen, niet werken met contracten, geen jonge spelers opleiden, niet bezig zijn met de financiële stand van zaken van je club… niets van dit soort zaken.

Maar genoeg getreurd, laten we eens kijken wat er wél mogelijk is. Om te beginnen de bekende modi als quick play, season, play offs, online en exhibition. Kies een team, een tegenstander en hup het veld op. Vreemd genoeg ben je vrij om spelers te switchen tussen teams, waardoor je dus de meest slechte spelers kunt vervangen door echte basbetbaltoppers. Een unieke modus van Sony’s serie is NBA Replay. Diverse memorabele acties en prestaties uit het vorige NBA seizoen zijn in de game verwerkt en aan jou de taak om een bepaalde prestatie te herhalen. Denk hierbij aan het scoren van een bepaald aantal punten binnen enkele minuten, waarvan ook nog eens een aantal als driepunter. Opzich is NBA Replay een aardige toevoeging, en Sony zal gedurende het huidige seizoen de game updaten met nieuwe prestaties om te evenaren, maar na verloop van tijd voelt het toch allemaal een beetje repetitief aan.

Een andere alternatieve uitdaging is te vinden in de vorm van drie minigames. Als eerste is er Own The Court. In dit spel is het aanvalsgebied voorzien van vele cirkels met een verschillende waarden. Door vanuit een cirkel te scoren ‘claim’ je de punten van die cirkel, waarna de cirkel jouw kleur krijgt en niet meer gebruikt kan worden. Het uiteindelijke doel is niet geheel verrassend om zoveel mogelijk punten te scoren. De tweede minigame is een 3-Point Contest, waarbij je vanuit diverse posities een aantal ballen mag werpen om zoveel mogelijk driepunters te scoren. Ten slotte is er nog Skills Challenge, een parcours om te dribbelen langs objecten, door opstaande hoepels te gooien en op de basket te mikken. Helaas hebben alle minigames hetzelfde probleem als NBA Replay: voor even is het best vermakelijk, maar na een paar keer spelen heb je het wel gezien.

Geforceerd

Binnen de lijnen laat NBA ´08 een wisselende indruk achter. De driekleurige shot-meter is een erg prettige manier om op de ring te schieten. Met deze meter zie je goed hoe lastig het schieten vanaf een bepaalde positie is, en tevens biedt het je de mogelijkheid om perfecte schoten uit te voeren door juist te timen. Zelfs voor de beginnende digitale basketballer is dit een principe dat snel onder de knie te krijgen is en het is veruit het sterkste punt van de gameplay van NBA ’08.

Toch laat de gameplay ook wel een aantal forse steken vallen. Zonder hier een tirade van negativiteit te houden, komt het kortgezegd op het volgende neer: lange passes mislukken vrijwel altijd doordat de defensieve AI werkelijk aan je aanvaller geplakt zit, snelle uitbraken zijn bijna onmogelijk en je aanvallende teamgenoten zijn niet echt bekend met het fenomeen ‘vrijlopen’. En als kleine toevoeging blijf ik me verbazen over het geforceerd gebruik van de Sixaxis-controller. Door deze specifiek te bewegen kan je onder andere spin moves uitvoeren, maar deels kan je deze moves ook gewoon met je rechter analoge-stick doen, wat logischerwijs veel makkelijker werkt.

Genieten

Op het grafische vlak weet deze PlayStation 3-versie zeker een goed visitekaartje af te geven. Met een soepele framerate op 1080p is het absoluut een mooi plaatje om naar te kijken. Helaas zijn de animaties van bewegingen niet echt om over naar huis te schrijven en kampt de game op technisch gebied ook regelmatig met clipping. De audio is daarentegen wel vooruit gegaan, want waar de 2007-editie het nog slechts met een simpele stadionspeaker moest doen, daar mag NBA ’08 genieten van de commentatoren Kevin Calabro en Mark Jackson. Hoewel ze nog niet al teveel toevoegen aan de game en soms vrij misplaatste opmerkingen maken, is het toch zeker een verbetering ten opzichte van de vorige game.

Conclusie

NBA ’08 is een vrij nieuwe speler binnen het genre en dat is goed te merken. Grafisch heeft Sony de boel prima op orde, maar de gameplay en spelmodi laten zeker te wensen over. Als de volgende editie beschikt over een betere AI, een leuke manager mode en iets beter uitgewerkte controls, dan kan de serie de concurrentie aan met NBA Live en wellicht ook NBA 2K. Tot die tijd blijft NBA ’08 echter verstoken van een basisplaats en moet het zich nog maar even warm zien te houden op de bank.

Meer NBA '08

  1.   
    Leon 2.0's avatar

    Ik vind basketbal als game sowieso niet leuk, ik heb NBA 06 ofzo, maar ik heb het nog geen 5 keer gespeeld

  2.   
    Capp's avatar

    Hmm.. Ziet er egt niet denderend voor een game voor 2008

  3.   
    FPS–>TOM!!<--'s avatar

    TheDude schreef, "Dan moet je ook geen basketbal game halen, als het je niet kan interesseren. En sowieso zijn de games uit de 2K serie veruit de beste. Dus als je het nog eens zou proberen dan kan ik je toch echt NBA 2K8 aanraden. 8) "

    Ik las dat dat de zelfde was 😕 ?!

  4.   
    Ruudjee's avatar

    Ik hou ’t lekker kort..

    Goeie graphics, matige gameplay.

  5.   
    Scuderia's avatar

    Ziet er mooi uit!

  6.   
    tinusjeh's avatar

    lijkt me niks aan 😉 hou ook meer van voetbalspellen 😉

    maar iedereen zijn eigen k 🙄 eus

  7.   
    Lashrom's avatar

    Ik vind basketbal games sowieso niet leuk.. Liever voetbal !

  8.   
    stormtrooper's avatar

    de beturing is echt knudde, maar verder wel leuk, om EVEN te doen

  9.   
    Basketter14's avatar

    Ik heb hem al een paar maanden voor op de wii
    een vrij goed spel maar op de wii kunnen ze het wel nog wat beter uitwerken.
    de controls voor op de wii zijn soms wel lastig en ze doen niet altijd wat jij wilt en
    dat kan op me zenuwen werken (heb al een paar woedeuitbarstingen gehad wegens soms
    van die *** scheidsrechters). wat ik ook jammer vind is dat je de scheidsrechers niet kan zien
    dat is een groot minpunt.
    Want in 2007 voor op de pc kon je ze wel zien en dat is dan veel leuker dat je ze de gebaaren en al
    ziet doen.
    Ze konden ook het menu nog wat beter uitwerken nl. op 2007 waren er in het hoofdmenu
    filmjes van echte basketters van de NBA.

  10.   
    Basketter14's avatar

    ChielB schreef, " Deze game is er alleen voor de PSP, PS2 en PS3 (reviewed)."

    wist ik niet

  11.   
    ChielB's avatar

    Het is ook vrij verwarrend, NBA ’08 of NBA Live ’08. Een beetje herkenbare namen voor de verschillende games zou wel handig zijn. 😉

  12.   
    Basketter14's avatar

    dat zou inderdaad wel handig zijn.
    Maar ook het beeld en al lijkt vrij goed op elkeaar.
    Maar van Electronic arts had ik eigenlijk wel beter verwacht. zeker als je zelf basket speelt
    en er veel vanaf weet.

  13.   
    kinkishier's avatar

    wel goe dmaar de beel je ziet het niet erg goed 😳 😛 😆 👿 🙂 🙄

  14.   
    JayRoen O’neal's avatar

    NBA 08
    Ik heb NBA op de PSP en hij is best wel vet,

    Er zijn zoveel extra’s die je eerst gewoon niet had ik noem ze even op

    – All Stars Weekenden (SLAMMDUNKCONTEST, NBA EASTERN/WESTERN ALLSTARGAMES, 3POINTER SHOOTOUT)
    -Op de PSP zit ook een extra dat je trucjes kan doen met een bepaalde gamemode.
    -Je kan als je Games wint kan je extra’s verdienen. Bijvoorbeeld vanaf de derde kwart SAS VS LAL overspelen omdat dat een boeiende wedstrijd was. Allemaal extra’s

    Maar ik vind het jammer dat het op de PS3 toch wat minder eruit ziet.

    Tip: Koop hem voor de PSP

  15.   
    JayRoen O’neal's avatar

    Ik denk dat ik me vergis met NBA ‘LIVE’ 08
    Inderdaad erg irritant die namen

  16.   
    PRO Uzumyo's avatar

    ziteen we in 2008 of 2004 whoh ugly!

  17.   
    ChielB's avatar

    WhItE-ShAdoW schreef, "ziteen we in 2008 of 2004 whoh ugly!"

    Dan heb je duidelijk het spel niet gespeeld en alleen naar (slechte) screenshots gekeken. Of je tv is bijzonder brak. 😉 Want qua graphics zit het toch best wel goed met deze game.

  18.   
    PS3Killer's avatar

    Vind dit een beetje Fifa-achtig, veel wedstijden spelen, wat op ten duur een beetje eentonig word.