Call of Duty 4: Modern Warfare

Call of Duty 4: Modern Warfare is dan eindelijk uit en Jezus, wat is deze game gruwelijk vet. Gruwelijk gruwelijk grúwelijk vet. Lees in deze review waarom dit spel makkelijk meekan met games als Halo 3. Maar voordat je dat doet, moet je eerst even de game kopen. En dat is een bevel!

Hype

Het is niet zo dat ik Call of Duty 4: Modern Warfare niet aan heb zien komen. Op de E3 van afgelopen juli is de game door een sloot aan magazines en websites bestempeld als de beste game van de E3. Maar toch, tegen een marketingoffensief dat we voor onze kiezen kregen met Halo 3, kan Call of Duty 4 niet op. Het is niet zo dat deze game als de underdog gezien kan worden in het rijtje van multiplayershooters dat deze herfst naar de Xbox 360 kwam, maar vier miljoen keer verkopen in de eerste week, dat zal Call of Duty 4 zijn concurrent niet nadoen.

Het is wel zo dat een verkoopssucces Activision zeker is gegund met deze game, en dat zal naar alle waarschijnlijkheid ook niet uitblijven. Call of Duty 4 is een mainstream knalproduct van de bovenste plank. Je wordt in de actie gezogen, er weer uit gegooid, door elkaar heen geschud en weer verder gevoerd in deze wilde achtbaanrit. Want jawel, Call of Duty 4 is scripted, maar nee, dat doet niet af aan de pret. In geen tijden heb ik zo’n intense shooter gespeeld als deze. Granaten slaan vlak achter je in, vliegtuigen zoeven over je hoofd om hun dodelijke lading los te laten, vijandelijke munitie schampt je helm, helikopters crashen vlak voor je neer waarbij je nog net niet onthoofd wordt door de wegvliegende wieken en de dreiging van de dood is altijd aanwezig.

Singleplayer

In de singleplayercampaign krijg je letterlijk geen seconde rust. Zoals je waarschijnlijk wel hebt opgevangen of afgeleid uit de subtitel, speelt Call of Duty 4 zich niet meer af in de Tweede Wereldoorlog, maar dit keer is het heden het strijdtoneel. Vier Russische generaals die zichzelf ‘The Four Horsemen of the Apocalypse’ noemen plegen een staatsgreep en hun leider, Zakhaev, wil Moedertje Rusland terugbrengen naar het communisme. Dit is echter niet het enige wat er speelt, maar dat moet je allemaal maar zelf uitvinden in de game. Ik kan je er echter van verzekeren dat de game bol staat van plotwindingen en intrigerende gebeurtenissen.

Hoewel de game zich zestig jaar later afspeelt dan zijn voorgangers, ademt het spel nog steeds die bekende Call of Duty-sfeer waarin je constant van special effect naar special effect wordt gesmeten. Ook is het nog steeds niet zo dat je maar één soldaat onder je hoede hebt. In de eerste missie speel jij namelijk een geheim agent van de Britse SAS op een zinkend schip in de Beringstraat, een halfuurtje later ben je een Amerikaan die een stadsoorlog uitvecht in de straten van Bagdad. Infinity Ward heeft expres gekozen voor een samenhangend verhaal dat bestaat uit losse missies, waardoor ze een zo gevarieerd mogelijk spelaanbod hebben kunnen realiseren, zonder gevangen te worden in hun eigen verhaal.

Met de achttien missies die de game bevat ben je al gauw zo’n acht à tien uur bezig, mocht je ervoor kiezen om hem op de Hardened-moeilijkheidsgraad te spelen, wat ik je zeker aan kan raden. Op de Veteran-stand krijg je nog meer tegenstand van de computergestuurde vijanden, die erg slim zijn. Ze zoeken dekking, helpen elkaar en proberen goed gebruik te maken van de omgeving. Het is moeilijk om echte slimheid en gescripte handelingen van elkaar te onderscheiden in Call of Duty 4. Zo liep ik in een level in het Midden-Oosten een straatje in dat op het eerste gezicht helemaal leeg leek. De vijanden bleken echter een hinderlaag opgezet te hebben waarbij ze me van alle kanten vanuit de gebouwen beschoten. Dit soort dingen zijn vooraf geprogrammeerd, maar gelukkig blijft er wat de vijanden betreft nog genoeg aan hun eigen hersens en dus aan het toeval over. Twee keer dezelfde missie spelen is dus nooit exact hetzelfde.

Multiplayer

Het sterke punt van Call of Duty 4: Modern Warfare is duidelijk de multiplayer. Hoewel de éénspelermode fantastisch te noemen is door de verpletterende spelervaring die hij achterlaat, is deze niet al te lang houdbaar door het hoge gehalte aan scripted events. Je loopt hem na het uitspelen misschien nog een tweede keer door op de hoogste moeilijkheidsgraad, maar daar blijft het ook bij. Met de multiplayer ben je weken, zoniet maanden zoet.

Infinity Ward heeft een ontzettend goed rankingsysteem ingebouwd. Waar ik al compleet verslaafd aan Halo 3 was om die hoogste ranks te behalen, in die game blijft het echter bij een hoge notering en een flinke boost voor je e-penis, zoals ze dat zo mooi zeggen. In Call of Duty 4 speel je nieuwe klassen, wapens en perks vrij en heb je ook echt een reden om te blijven spelen. De game biedt jou namelijk de mogelijkheid om je eigen klasse te maken. Je kunt je primaire en secundaire wapen kiezen met daarop een trits uitbereidingsmogelijkheden (scope, laser, granaatwerper) en het pakket granaten dat je wilt gebruiken.

Het meest interessante zijn het toevoegen van zogeheten perks aan je soldaat. Dit zijn speciale vaardigheden die je vrijspeelt wanneer je rangs omhoog gaat. Zo zijn er perks die jou meer levenspunten geven, jouw wapens krachtiger maken, je vlak voordat je doodgaat nog een granaat laten vallen zodat je je tegenstander misschien ook nog velt, enzovoorts. Het is belangrijk om perks te keizen die elkaar goed aanvullen en aansluiten bij jouw speelstijl. Als je een sniper bent is bijvoorbeeld een vaste hand veel handiger dan het laten vallen van een granaat bij wijze van laatste hoop.

Je gaat ranks omhoog door het behalen van ervaringspunten, die je vergaart door het doden van tegenstanders en het winnen van potjes. Ook wanneer je verliest krijg je wat experience points, voor de moeite, zodat het niet zo is dat nieuwe spelers helemaal geen kans meer hebben, wanneer iedereen over een paar weken de hoogste rangs heeft gehaald met de sterkste wapens. Deze balans is ook aanwezig in de speelmaps, die erg goed in elkaar zitten. Het leveldesign is uitdagend en biedt veel mogelijkheid tot schuilen, zonder dat het op campen uitloopt. Je slachtoffer krijgt namelijk een herhaling van zijn dood te zien, waardoor jouw verstopplek nooit lang onopgemerkt blijft. Wel is het erg leuk om een camouflagepak aan te trekken en in het hoge gras te gaan liggen. Niemand die je ziet en wanneer je er een beetje handig mee bent, ben je verzekerd van een paar mooie kills.

Pareltje

Wat je meteen opvalt tijdens het spelen van Call of Duty 4: Modern Warfare, zijn de supergelikte graphics. De pracht straalt er letterlijk vanaf en dat is aan de ene kant te verklaren door het feit dat het spel boordevol actie en ontploffingen zit. Aan de andere kant kun je gewoon niet ontkennen dat de graphics haast onovertroffen zijn. De visuele stijl die men gebruikt ziet er fantastisch uit, alles is messcherp en loopt ontzettend vloeiend en in een hoog tempo.

De game bulkt namelijk van de echtbestaande wapens en dat is niet het enige waardoor het spel zo’n waarheidsgetrouwe militaire uitstraling krijgt. De tactieken die je soldaten ondernemen zijn niet van het echt te onderscheiden. Ze nemen positie voor een deur, trappen hem open en stormen naar binnen, nemen plaats in de hoeken en overzien zo de hele kamer. In de steden lopen ze langs de muren, waarbij ze continue de straat en de gebouwen erlangs in de gaten houden. Het spel doet qua sfeer echt niet onder aan een grote Hollywood-productie en dat is dan alwéér een heel groot pluspunt. Het lijstje wordt langer en langer…

Conclusie

Call of Duty 4: Modern Warfare is een terechte opvolger van het tweede deel geworden. Het spel is nog even meeslepend, intens en actievol als vroeger, maar het hedendaagse jasje spreekt mij veel meer aan dan die opgewarmde Tweede Wereldoorlogs-kliek die we inmiddels al van binnen naar buiten kennen. Superlatieven, zelfs krachttermen, schieten tekort om de ongelooflijke belevenis te verwoorden die Call of Duty 4 neerzet. Wegkruipen achter een muurtje en huilen om je bestaan, dat wil je. Het is een wrede, wrede wereld en je wil helemaal niet dood. Welke shooter heeft jou dat gevoel de afgelopen twaalf maanden bezorgd?

De singleplayermodus is heel erg sterk en vooral de latere missies behoren tot de leukste uurtjes die ik het afgelopen jaar in mijn eentje heb beleefd. De kracht van Call of Duty 4 ligt echter in de multiplayer. Hiermee ben je nog wel zoet tot en met het volgende deel in de reeks. Het spel motiveert je om hogere ranks te behalen door het vrijspelen van de vele wapens die er in de game zitten, maar ik ben vooral te spreken over de perks, die je soldaat echt iets persoonlijks meegeven. Tel daar de uitzonderlijk mooie graphics bij op en Call of Duty 4 is stiekem toch wel een ontiegelijk goede game. Ik geef het spel bewust ééntiende hoger dan Halo 3 omdat ik nu al weet dat ik hier langer mee zoet zal zijn dan die derde Halo. Met al deze najaarstoppers had ik die game na een kleine maand wel weer gezien, met Call of Duty 4 kom ik makkelijk de winter door. En jij ook, dus waar wacht je nou nog op?

 1.   
  Tommy6769's avatar

  deze game is HELEMAAL okee 😀

 2.   
  Daodan's avatar

  Originaliteit een 9? Jongens toch.. 😛

 3.   
  Koen's avatar

  Daodan schreef, "Originaliteit een 9? Jongens toch.. 😛 "

  Nou, ze zijn met succes van WOII naar een andere tijd overgestapt. Ze deden voor hun doen origineel, en als het dan ook nog goed is verdienen ze die 9!!! 🙂

 4.   
  Neolite's avatar

  Briljant gewoon, en al helemaal voor een on-rails shooter 8)

 5.   
  R.andom H.ero's avatar

  Hele vette game. Het is lang geleden dat ik voor een game betaalde en t nog waard vond ook, online is t ook helemaal de shit 😀

 6.   
  Jarek's avatar

  speelbaarheid geef ik een 7 omdat ik soms nogal last heb van fps lag en ik ben niet de enige ,, het beeld is wel super ..

 7.   
  nielz's avatar

  super game 🙂

 8.   
  SjaakSnel's avatar

  Wat een geweldig spel:D

 9.   
  matthijs 2088's avatar

  vet spel 😉

 10.   
  dodonkey's avatar

  Heb de demo gespeelt. Geweldig. Ik ga ook zo maar eens het Echte spel kopen. 😀

 11.   
  Wesseltje1's avatar

  Niet echt mijn soort game, maar voor de rest wel een goede game.

 12.   
  Ruudjee's avatar

  Mooie review van een nog veel mooiere game!

 13.   
  micor's avatar

  egt een Super spell Beste shooter 2007 in mijn ogen!

 14.   
  Gerjann's avatar

  Shooter van 2007!! heb hem gisteren gekocht en heb hem hele avond gespeeld wat een game in een woord geweldig!! 😀 8)

 15.   
  rogier1976's avatar

  Vette game, jammer dat online joinen nog wat problemen geeft maar de hoop is er dat het opgelost wordt. Single player ervaring echt vet, en scripted, so what…..blijft vet.

 16.   
  PielePalle's avatar

  Nice review, de game is echt supervat! 😀

 17.   
  Cyart's avatar

  single player vond ik super vet en multiplayer vind ik nog steeds vet het is gewoon een vette game 8) soms wat lag maar daar heeft wel elke game last van en ze zeggen dat hij lijkt op BF2 …echt niet 😛

 18.   
  MR.Mickey's avatar

  opzich is het best een leuke game. maar wel vrij eenvoudig. Ik heb de single player mode in ongeveer 15 uur uitgespeeld. had van mij wel wat uitgebreider gemogen

 19.   
  martyntjee's avatar

  P-R-A-C-H-T-I-G
  gewledige game mooie revieuw must have maar ik laat nog ff liggen ik ga eerst ff assasins creed vrijdag halen maar cod4 is zeker ene top game 8)

 20.   
  Wouter's avatar

  Dit is serieus de beste game die ik ooit heb gespeeld. Beter als Gears of War, beter als Halo 3, beter als elke andere game dan ook. Loop ik te hard van stapel? 🙂

 21.   
  dr-salvador's avatar

  call of duty 2 vond ik vet maar 3 was ik na 5 minuten al zat maar de nieuwe setting spreekt me aan dus deze ga ik zeker halen

 22.   
  blackhawk1's avatar

  egt zo’n zo’n fet spel egt dit moet je kopen

 23.   
  Kevinb__'s avatar

  Call of duty 4 is zeker een fette game! En ik kan dan ook niet wachten om zelf online te gaan gamen.

  @ cpt of war.

  Een aantal makers van MOH heeft een nieuw bedrijf opgericht (Infinity ward). Dus die hebben het MOH verder uitgewerkt en daaraan een mooi grafisch laagje gedaan. En voila je hebt cod 1. 😆

 24.   
  marnix's avatar

  vette shit!! multiplayer is zooo f*cking die hard, echt kapot vet!!

 25.   
  blackhawk1's avatar

  multiplayer is egt fet

 26.   
  Daggerlord's avatar

  Goeie game,, alleen het geluid is bar slecht . Steeds maar wordt dezelfde track herhaald en het stoort enorm. bovendien klinkt een grote explosie meer als een knappende ballon

 27.   
  Tollos's avatar

  het is echt een super vet spel 8)

 28.   
  Dancing Lobster's avatar

  Hij is echt supervet 😀

 29.   
  harmenhuls's avatar

  hoe kan ik dit spel spele!

 30.   
  Faex's avatar

  Ik heb de demo gespeeld daar van echt realistisch
  en ook heeeeeeeeeeeeeeeeel moooii 3 en 1 zijn niks maar call of duty 2 en 4 well 😛

  mijn cijfer is met reken machine een :::::: 9.6 van wat daar boven staaatt 8) 😀 8) 8) 😆

 31.   
  Gerjann's avatar

  heb hem binnen 4 dagen uitgespeeld…….maar hij is zo zo vreselijk gruwelijk wreed egt geweldig!!! game van jaar!! heb nog nooit zo intense shooter gespeeld…je hebt egt het gevoel van leven of dood.. egt geweldig kopen mensen!! 😀 🙄

 32.   
  Loopy's avatar

  Ziet er vet uit, orgineel niet echt want je hebt games die ook al modern zijn 😀

 33.   
  OkkieBOOMER's avatar

  ik ben het niet eens met deze review… HET VERDIENT GEWOON MEER… zelfs die demo was extreem verslavend..!!

 34.   
  w00tAnGeLXL's avatar

  meesterlijk spel gewoon! maar zoals een paar al zeiden over dat het een goede stap was om uit woII naar het heden te gaan, vind ik ook.
  Helaas vind ik dat idee een beetje te veel op battlefield 2 lijken 🙄

 35.   
  blackwolf-jr's avatar

  deze game is gewoon in één klap geweldig voor al met de HD ready stand

 36.   
  jarnolos's avatar

  Top game

 37.   
  SuperNova's avatar

  ownage man 😮

 38.   
  Mastermind's avatar

  Het is echt een goede game.
  Ik vind deze beter dan COD2 maar dat is mij mening.

 39.   
  Timmeh's avatar

  Het vetste spel tot nu toe! Geluid geeft je de rillingen op je rug en de scenes zijn W O N D E R S mooi!!!!!!!!!!!

 40.   
  Czone's avatar

  😥 k ga janken zow goed is ie…
  Alleen heb ik problemen met het online spelen hij zegt steeds dat k in gelogt moet zijn op xbox live maar dat ben ik! 😮 👿 😡 😕
  Anyway k vind de single player veel en veels te kort, ik had hem(dan wel op eay) in zo’n 6 tot 9 uur uitgespeeld 😡

 41.   
  stormtrooper's avatar

  dit spel is ecgt helmaal gaaf man!!!!

 42.   
  Unicorn's avatar

  😀 Eindelijk een echte leuke one-person shooter, met lekker actie en reactie(s).

 43.   
  PaNNa's avatar

  Leuke review.. goede game ook.

 44.   
  Bakura's avatar

  Eerste indruk: Dit is wel de beste “Call of Duty” tot nu toe zie mijn beordeling.

 45.   
  stormtrooper's avatar

  is echt geweldig op de ps3, helaas dat er daar geen revieuw van is

 46.   
  kasper1221's avatar

  vette game vraagt aleen veel van je pc 😛

 47.   
  jack.'s avatar

  Call of Duty 4: Modern Warfare is gewoon een vet spel !!! vooral multiplayer /team deathmatch de beelden is gewoon spectaculair dus kies er voor dit spel ik vind het de beste shooter tot nu toe !!
  het verhaal . We zijn aangekomen in een tijdperk waarin het first-person shooter-genre ! 😀 8) nagenoeg overvol is komen te zitten. De ene ontwikkelaar overtreft de ander in zeer korte tijd – vaak nog voordat het spel überhaupt is uitgekomen. Kernpunten van een geslaagde ‘next-gen’ first-person shooter zijn de wisseling tussen verschillende levels, het hanteren van gevarieerde maar passende wapens, een memorabele singleplayer en lang houdbare multiplayer. Tot slot wordt er ook altijd sterk, 😀 en meer dan in geen ieder ander genre, gekeken naar de visualisaties en hoe de rest van het spel daar op is gebouwd.

  Laat dan maar direct duidelijk zijn dat Call of Duty 4: Modern Warfare – wat voor de Xbox 360, PC en PlayStation 3 😉 beschikbaar is – over bovenstaande punten beschikt en netjes aan elkaar gelijmd is door ontwikkelaar Infinity Ward. Misschien is gelijmd zelfs niet het goede woord. Want de hele singleplayer voelt al heel snel aan als een naadloos avontuur – filmisch – met een spannend verhaal. In het zuiden van Rusland heeft een genootschap van vier terroristenleiders een staatsgreep gepleegd. Later blijkt dat deze terroristen hun handen hebben weten te krijgen op bepaalde smerige wapens, maar belangrijker is dat je als speler leert wat voor band deze patriotten met elkaar? en met jouw en bepaalde leden van jouw team hebben.

  Hierbij heeft Call of Duty 4: Modern Warfare wel de Call of Duty-‘flair’ behouden. Dat betekent dat je om de zoveel tijd van personage ‘wisselt’ als het ware. In de eerste missie strijd je bijvoorbeeld met een Britse SAS-agent op het nu al beruchte containerschip-level, de daaropvolgende strijd je als Amerikaanse marinier in Bagdad tegen volgelingen van de terroristenleiders. Met futuristische filmpjes, die vanuit het overzicht van een satelliet lijken te worden geprojecteerd en visueel zowel origineel, vernieuwend als indrukwekkend overkomen, worden de verhalen aan elkaar geknoopt. Je maakt zelfs ‘flashbacks’ mee die vijftien jaar het verleden in gaan, en op die manier maak je geheime missies mee in Chernobyl waarbij je als voorbeeld moet sluipen en ongezien langs je tegenstanders moet komen, kom je meer te weten over de terroristen die je in de toekomst al had ontmoet en? het is eerlijk gezegd beter om dit verder zelf te ontdekken.

  Het verhaal komt door met name de (in-game) dialogen zeer filmisch over, en wie had dat nog een paar jaar terug van de Call of Duty-serie kunnen denken? Het is dan ook een prestatie dat Infinity Ward een dergelijk militair accuraat spel heeft ontwikkeld binnenin dit sterke plot. Ieder wapen is namelijk niet alleen bijzonder om mee te schieten – van de bazooka’s tot de M4 inclusief 🙄 granaatwerpers – maar reageert ook op de juiste manier op tegenstanders en de omgeving. Vooral in dat laatste weet Call of Duty 4: Modern Warfare een innovatieve slag te maken. Hoe krachtiger de wapens zijn, hoe eerder ze bijvoorbeeld een muur zullen doorboren, en dus een verscholen tegenstander kunnen raken. Dit maakt van de meeste ‘kills’ vrijwel altijd een speciale gebeurtenis, en maakt het natuurlijk aardig wat realistischer.

  Wees echter niet bevreesd; want Call of Duty 4: Modern Warfare is nog altijd zo voorbedacht (scripted) als het maar kan. ‘Aangenaam scripted’ kan ik wel zeggen. De ene spectaculaire actie volgt zich na de ander op. Helikopters crashen een halve meter naast je neer, tanks proberen ternauwernood door een rookgordijn de tegenstander raak te schieten, leden van je team worden neergeschoten, gereanimeerd, duwen containers weg om achter te schuilen rammen deuren open en zijn net zo vastberaden als jou om die ene snoodaard naar het hiernamaals te helpen. Dit alles wordt gegenereerd door werkelijk fantastische techniek. Vooral de belichting is netjes verzorgd in Call of Duty 4: Modern Warfare. Zo zijn de honderden afzonderlijk bewegende stofdeeltjes een prestatie te noemen in de wat stoffige omgevingen, zijn de animaties op bepaalde momenten beangstigend vloeiend en wordt er overal gespeeld met effecten. Iedere keer als de speler van het vizier naar het volledige beeld overschakelt, wordt duidelijk hoe veel er wel niet tegelijkertijd gebeurd in deze wereld. Het ontwerp van de levels telt daar ook zeker bij: het is druk, zeer interactief en biedt praktisch oneindig veel mogelijkheden voor meerdere tactieken. Momenteel is Call of Duty 4: Modern Warfare visueel, op het gebied van ontwerp en qua stijl de meest sterke game.

  Ontzettend opvallend is dan ook dat Call of Duty 4: Modern Warfare – ondanks al zijn technische kunsten – niet ge’downgrade’ 😮 is in de multiplayer. Zo was het bij bijvoorbeeld Call of Duty 3 zo dat het spel minder soepel liep online, een flinke scheut aan effecten mist en niet dezelfde soort speelervaring bood als voorgesteld is in de singleplayer. Call of Duty 4: Modern Warfare is uit andere koek gesneden – en is visueel gezien in beide modi even indrukwekkend. Leggen we de overige en minder interessante spelmodi even buiten kijf, dan willen we ons hier meer toespitsen op de uitgebreide spelelementen. Het eerste wat opvalt is het levelsysteem. Je wordt beloond voor het veel online spelen met ervaringspunten, waarmee je vervolgens rangen omhoog gaat. Je begint als ‘private’ – net als iedereen – en hebt dus nog weinig functies ontgrendeld. Speel je meer en vooral beter, dan kun je meer attributen gaan gebruiken. Zo kan de speler kiezen uit meerdere soldatenklassen, zoals snipers, assault-infanterie of explosievenexperts, maar kun je ook je eigen klasse maken. Naarmate je in rang stijgt ontgrendel je bijvoorbeeld attributen waarmee je wapens kunt aanpassen, nieuwe camouflage kunt aantrekken of perks mee kunt verdienen. 😀

  ‘Perks?’ Inderdaad. Die zijn echt nieuw, en geven de speler extra krachten en zijn dus eigenlijk een soort kleine ‘cheats’. 🙄 😀 😉 Zo kun je er voor kiezen om standaard wat langer te sprinten dan normaal, standaard meer levenspunten hebt en standaard betere kogelpenetratie hebt (want ja, dat laatste werkt ook wonderwel in de multiplayer). Iedere speler heeft beschikking over drie Perk-slots (in bepaalde gevallen twee). Dit voegt, in combinatie met het zelf maken van je eigen wapen, je kleding en meer van je uitrusting een extra dimensie toe.

  Over de multiplayer dan zelf: het spel is ontzettend rap. Stilstaan en wachten totdat er iemand langs komt is er vaak niet bij, veel spelers hebben namelijk dergelijk goed uitgeruste camouflagepakketten dat je ze niet altijd snel op te merken zijn. Ook zijn er teveel openingen in een omgeving om je daadwerkelijk te verbergen. Nee, je moet constant in beweging blijven, uitkijken, schieten, oppassen en weer snel wegwezen want als je vijf seconden te lang stilstaat ben je een makkelijk doelwit. 😛 Mogelijkheden genoeg om je tegenstanders uit te schakelen. De een gebruikt zijn vermomming als struik om laag in het gras te liggen met zijn sluipschuttergeweer, terwijl de ander zijn automatische M4 inclusief granaatwerper er bij pakt om iedere voorbijganger te trakteren op een vuursaldo 🙄 . Het geheel voelt compleet, lekker en vooral soepel aan.

  Goed, zo hebben we natuurlijk al zo’n 1100 woorden gehad waarin we deze ambitieuze first-person shooter ophemelen, maar aan het eind van de rit was wel te betreuren dat er geen coöperatieve spelstand aanwezig is. In deze tijd waarin co-op helemaal terug van weggeweest is, en praktisch alle games – en vooral bij consoles – dit ondersteunen vinden we dit een klein gemis. Daarnaast zijn er bij multiplayer wel ontzettend veel spelmodi waarbij een heleboel links gelaten worden door de huidige online samenleving, aangezien niet alles even interessant is. Het bericht dat de singleplayer van het spel vijf a zes uur zou duren vinden we overigens niet helemaal correct. Dit is inderdaad mogelijk, maar dan speel je hoogstwaarschijnlijk op de normale – aardig simpele – moeilijkheidsgraad waar bijvoorbeeld iedereen met twee schoten het loodje legt. Speel je echter op het daaropvolgende ‘Hardened’ – waarvan wij geloven dat deze game daar voor bedoeld is – dan zit je al eerder aan de zeven of acht uur. Echte bikkels kunnen zich nog uitleven in het gruwelijk moeilijke ‘Veteran’ en daarna nog verder gaan in de Arcade-modus waarbij je missies kunt naspelen maar nu met het doel zoveel mogelijk punten te halen. 😀 😀 hij is tekoop bij bol.com voor de pc prijs: € 59,99 , xbox 360 prijs: € 62,99 PlayStation 3 prijs: € 64,99 ,Nintendo DS
  prijs: € 39,99 dus kies er echt voor je krijg er geen spijt van !!! 😀 8)

 48.   
  Kaassouffl3's avatar

  Vet spel !

 49.   
  ms13694's avatar

  Deze is zoals alle Call of Duty’s zeker zijn geld waard! 🙄

 50.   
  ms13694's avatar

  Alleen jmmr van mp 🙁 , Die doet ut bij mij namelijk niet!! 😥

 51.   
  delta62's avatar

  ik heb hem nog niet gespeeld maar de demo was erg vet. Ik ga hem binnenkort halen! 😀 😀

 52.   
  Lotus's avatar

  Erg leuke game,
  Op het eerst snapte ik er helemaal niks van maar toen begon ik het een beetje te begrijpen.
  Ik heb hem net uitgespeeld xD
  Jammer dat Captain price dood gaat op het laatst 😆

 53.   
  Xtremie's avatar

  Ik hoop dat CoD 5 ook wat in de tegenwoordige tijd blijft…… 🙄

 54.   
  delta62's avatar

  dikke 10!! 😀

 55.   
  Quaresma's avatar

  rulezzz 😛

 56.   
  PS3Killer's avatar

  Goede en lange review, met onzettend veel screenshots.

 57.   
  gejrgr34t's avatar

  [b]ZEKERWEL VET SPEL[u]

 58.   
  gejrgr34t's avatar

  vet sple aalleen stom mijn videokaart kan nie aan maar krijg binekort een neiuwe met da spel 😛 zeker wel vet![/b]

 59.   
  gejrgr34t's avatar

  lol[/u] ik vind het een te gek spel

 60.   
  delta62's avatar

  jack. schreef, "Call of Duty 4: Modern Warfare is gewoon een vet spel !!! vooral multiplayer /team deathmatch de beelden is gewoon spectaculair dus kies er voor dit spel ik vind het de beste shooter tot nu toe !!
  het verhaal . We zijn aangekomen in een tijdperk waarin het first-person shooter-genre ! 😀 8) nagenoeg overvol is komen te zitten. De ene ontwikkelaar overtreft de ander in zeer korte tijd – vaak nog voordat het spel überhaupt is uitgekomen. Kernpunten van een geslaagde ‘next-gen’ first-person shooter zijn de wisseling tussen verschillende levels, het hanteren van gevarieerde maar passende wapens, een memorabele singleplayer en lang houdbare multiplayer. Tot slot wordt er ook altijd sterk, 😀 en meer dan in geen ieder ander genre, gekeken naar de visualisaties en hoe de rest van het spel daar op is gebouwd.

  Laat dan maar direct duidelijk zijn dat Call of Duty 4: Modern Warfare – wat voor de Xbox 360, PC en PlayStation 3 😉 beschikbaar is – over bovenstaande punten beschikt en netjes aan elkaar gelijmd is door ontwikkelaar Infinity Ward. Misschien is gelijmd zelfs niet het goede woord. Want de hele singleplayer voelt al heel snel aan als een naadloos avontuur – filmisch – met een spannend verhaal. In het zuiden van Rusland heeft een genootschap van vier terroristenleiders een staatsgreep gepleegd. Later blijkt dat deze terroristen hun handen hebben weten te krijgen op bepaalde smerige wapens, maar belangrijker is dat je als speler leert wat voor band deze patriotten met elkaar? en met jouw en bepaalde leden van jouw team hebben.

  Hierbij heeft Call of Duty 4: Modern Warfare wel de Call of Duty-‘flair’ behouden. Dat betekent dat je om de zoveel tijd van personage ‘wisselt’ als het ware. In de eerste missie strijd je bijvoorbeeld met een Britse SAS-agent op het nu al beruchte containerschip-level, de daaropvolgende strijd je als Amerikaanse marinier in Bagdad tegen volgelingen van de terroristenleiders. Met futuristische filmpjes, die vanuit het overzicht van een satelliet lijken te worden geprojecteerd en visueel zowel origineel, vernieuwend als indrukwekkend overkomen, worden de verhalen aan elkaar geknoopt. Je maakt zelfs ‘flashbacks’ mee die vijftien jaar het verleden in gaan, en op die manier maak je geheime missies mee in Chernobyl waarbij je als voorbeeld moet sluipen en ongezien langs je tegenstanders moet komen, kom je meer te weten over de terroristen die je in de toekomst al had ontmoet en? het is eerlijk gezegd beter om dit verder zelf te ontdekken.

  Het verhaal komt door met name de (in-game) dialogen zeer filmisch over, en wie had dat nog een paar jaar terug van de Call of Duty-serie kunnen denken? Het is dan ook een prestatie dat Infinity Ward een dergelijk militair accuraat spel heeft ontwikkeld binnenin dit sterke plot. Ieder wapen is namelijk niet alleen bijzonder om mee te schieten – van de bazooka’s tot de M4 inclusief 🙄 granaatwerpers – maar reageert ook op de juiste manier op tegenstanders en de omgeving. Vooral in dat laatste weet Call of Duty 4: Modern Warfare een innovatieve slag te maken. Hoe krachtiger de wapens zijn, hoe eerder ze bijvoorbeeld een muur zullen doorboren, en dus een verscholen tegenstander kunnen raken. Dit maakt van de meeste ‘kills’ vrijwel altijd een speciale gebeurtenis, en maakt het natuurlijk aardig wat realistischer.

  Wees echter niet bevreesd; want Call of Duty 4: Modern Warfare is nog altijd zo voorbedacht (scripted) als het maar kan. ‘Aangenaam scripted’ kan ik wel zeggen. De ene spectaculaire actie volgt zich na de ander op. Helikopters crashen een halve meter naast je neer, tanks proberen ternauwernood door een rookgordijn de tegenstander raak te schieten, leden van je team worden neergeschoten, gereanimeerd, duwen containers weg om achter te schuilen rammen deuren open en zijn net zo vastberaden als jou om die ene snoodaard naar het hiernamaals te helpen. Dit alles wordt gegenereerd door werkelijk fantastische techniek. Vooral de belichting is netjes verzorgd in Call of Duty 4: Modern Warfare. Zo zijn de honderden afzonderlijk bewegende stofdeeltjes een prestatie te noemen in de wat stoffige omgevingen, zijn de animaties op bepaalde momenten beangstigend vloeiend en wordt er overal gespeeld met effecten. Iedere keer als de speler van het vizier naar het volledige beeld overschakelt, wordt duidelijk hoe veel er wel niet tegelijkertijd gebeurd in deze wereld. Het ontwerp van de levels telt daar ook zeker bij: het is druk, zeer interactief en biedt praktisch oneindig veel mogelijkheden voor meerdere tactieken. Momenteel is Call of Duty 4: Modern Warfare visueel, op het gebied van ontwerp en qua stijl de meest sterke game.

  Ontzettend opvallend is dan ook dat Call of Duty 4: Modern Warfare – ondanks al zijn technische kunsten – niet ge’downgrade’ 😮 is in de multiplayer. Zo was het bij bijvoorbeeld Call of Duty 3 zo dat het spel minder soepel liep online, een flinke scheut aan effecten mist en niet dezelfde soort speelervaring bood als voorgesteld is in de singleplayer. Call of Duty 4: Modern Warfare is uit andere koek gesneden – en is visueel gezien in beide modi even indrukwekkend. Leggen we de overige en minder interessante spelmodi even buiten kijf, dan willen we ons hier meer toespitsen op de uitgebreide spelelementen. Het eerste wat opvalt is het levelsysteem. Je wordt beloond voor het veel online spelen met ervaringspunten, waarmee je vervolgens rangen omhoog gaat. Je begint als ‘private’ – net als iedereen – en hebt dus nog weinig functies ontgrendeld. Speel je meer en vooral beter, dan kun je meer attributen gaan gebruiken. Zo kan de speler kiezen uit meerdere soldatenklassen, zoals snipers, assault-infanterie of explosievenexperts, maar kun je ook je eigen klasse maken. Naarmate je in rang stijgt ontgrendel je bijvoorbeeld attributen waarmee je wapens kunt aanpassen, nieuwe camouflage kunt aantrekken of perks mee kunt verdienen. 😀

  ‘Perks?’ Inderdaad. Die zijn echt nieuw, en geven de speler extra krachten en zijn dus eigenlijk een soort kleine ‘cheats’. 🙄 😀 😉 Zo kun je er voor kiezen om standaard wat langer te sprinten dan normaal, standaard meer levenspunten hebt en standaard betere kogelpenetratie hebt (want ja, dat laatste werkt ook wonderwel in de multiplayer). Iedere speler heeft beschikking over drie Perk-slots (in bepaalde gevallen twee). Dit voegt, in combinatie met het zelf maken van je eigen wapen, je kleding en meer van je uitrusting een extra dimensie toe.

  Over de multiplayer dan zelf: het spel is ontzettend rap. Stilstaan en wachten totdat er iemand langs komt is er vaak niet bij, veel spelers hebben namelijk dergelijk goed uitgeruste camouflagepakketten dat je ze niet altijd snel op te merken zijn. Ook zijn er teveel openingen in een omgeving om je daadwerkelijk te verbergen. Nee, je moet constant in beweging blijven, uitkijken, schieten, oppassen en weer snel wegwezen want als je vijf seconden te lang stilstaat ben je een makkelijk doelwit. 😛 Mogelijkheden genoeg om je tegenstanders uit te schakelen. De een gebruikt zijn vermomming als struik om laag in het gras te liggen met zijn sluipschuttergeweer, terwijl de ander zijn automatische M4 inclusief granaatwerper er bij pakt om iedere voorbijganger te trakteren op een vuursaldo 🙄 . Het geheel voelt compleet, lekker en vooral soepel aan.

  Goed, zo hebben we natuurlijk al zo’n 1100 woorden gehad waarin we deze ambitieuze first-person shooter ophemelen, maar aan het eind van de rit was wel te betreuren dat er geen coöperatieve spelstand aanwezig is. In deze tijd waarin co-op helemaal terug van weggeweest is, en praktisch alle games – en vooral bij consoles – dit ondersteunen vinden we dit een klein gemis. Daarnaast zijn er bij multiplayer wel ontzettend veel spelmodi waarbij een heleboel links gelaten worden door de huidige online samenleving, aangezien niet alles even interessant is. Het bericht dat de singleplayer van het spel vijf a zes uur zou duren vinden we overigens niet helemaal correct. Dit is inderdaad mogelijk, maar dan speel je hoogstwaarschijnlijk op de normale – aardig simpele – moeilijkheidsgraad waar bijvoorbeeld iedereen met twee schoten het loodje legt. Speel je echter op het daaropvolgende ‘Hardened’ – waarvan wij geloven dat deze game daar voor bedoeld is – dan zit je al eerder aan de zeven of acht uur. Echte bikkels kunnen zich nog uitleven in het gruwelijk moeilijke ‘Veteran’ en daarna nog verder gaan in de Arcade-modus waarbij je missies kunt naspelen maar nu met het doel zoveel mogelijk punten te halen. 😀 😀 hij is tekoop bij bol.com voor de pc prijs: € 59,99 , xbox 360 prijs: € 62,99 PlayStation 3 prijs: € 64,99 ,Nintendo DS
  prijs: € 39,99 dus kies er echt voor je krijg er geen spijt van !!! 😀 8) "

  zo jij kan de volgende review schrijven 😉

 61.   
  Rickass93's avatar

  Kolere, wat een vette game.

 62.   
  Timon's avatar

  egt een vette game 8)
  alleen jammer dat het maar een kort spel is je hebt hem zo uitgspeelt 😡
  maar het is wel mooi hoor

 63.   
  Bakura's avatar

  Tweede indruk:Ik blijf tot stand van mijn eerste indruk.Het is nog steeds de shootergame waar je U naar zegt, en dat zal voor een lange tijd blijven.

 64.   
  Sembag9's avatar

  een erge goeie game . echt geweldig

 65.   
  Sembag9's avatar

  [b]eigelijk weet ik dat nog nie een vriend van mij zij dat het weer in de WO2 zou zijn maar ik geloof hem nie echt1!! 😕

 66.   
  nickykolkie's avatar

  hij is zo leuk en mooi en deze moet je gewoon hebben
  😀

 67.   
  HeroWulf's avatar

  ik vind hem echt leuk
  maar als je online gaat. dan ga je heel langsaam om hoog na lvl 30
  en cod 5 zullen ze ook wel weer mooi gaan maken

 68.   
  jesse888's avatar

  goede review 😉

 69.   
  laki's avatar

  Zeer goede Game

 70.   
  Topsor's avatar

  Zeker een goede game, heb er héél wat uurtjes op zitten 😉

 71.   
  Master manager's avatar

  vooral online is het een goed spel ofline valt ie tegen

  😀

 72.   
  Seshiroo's avatar

  Het spel is zeker oké. De verhaallijn is nogal kort. Een dikke 8 🙂

 73.   
  markos_89's avatar

  super game:d

 74.   
  amine98324's avatar

  wow

 75.   
  Torrie's avatar

  dit is een game die je geld gewoon meer dan waard is.

 76.   
  AKA_The_Creator's avatar

  Mijn beste buy ooit!

 77.   
  Dy-88's avatar

  echt een tering vette game. de multiplayer klopt echt heel goed en iedereen valt terug weer op CoD4.
  een niet normaal vette game. jammer dat ik hem nog steeds niet heb, maar wel dat ik hem vet cak kan spelen.

 78.   
  Tweek's avatar

  kheb ‘m pas sinds gisteren maar ik vind het echt een geweldige game,

 79.   
  basie22's avatar

  is hij op de pc goed?

 80.   
  KleineHenkie's avatar

  Ik heb de singleplayer compaign gespeeld op de PC

  Minpunten:
  -Belabberde gameplay, het spel voelt chaotisch aan en je hebt het slecht onder controle
  -Weinig diepgang, alleen maar rennen en schieten
  -Onrealistisch
  -Verhaallijn is niet origineel
  -Spel ziet er grauw uit
  -Muziek is niet erg bijzonder

  Pluspunten:
  +Veel variatie in de levels (vooral de level waarbij je airsupport geeft wel origineel)

  Ik vind Call of Duty 1 veel en veel beter.

 81.   
  Selective93's avatar

  Te vet

 82.   
  Died&Han's avatar

  wie weet hoe je dit moet downloaden

 83.   
  jb1's avatar

  Daodan schreef, "Originaliteit een 9? Jongens toch.. 😛 "

  van mij krijgt cod m w 100 / 100 😛 so good

 84.   
  RoHoutje's avatar

  Vééééééél beter dan MW2 😆

 85.   
  ExtremeDotCom's avatar

  vet spel

 86.   
  Kevinkiller12's avatar

  Kan je het ook spelen ?