Review: Skate

Velen hebben geprobeerd een voet aan de grond te krijgen in het skate-genre. Toch is het niemand gelukt Tony Hawk te overtreffen, of er zelfs in de buurt te komen. Skate probeert een andere invalshoek: realisme. Of het werkt lees je in de review.

Skate wil niet vergeleken worden met Tony Hawk. Het is ook een oneerlijke vergelijking: terwijl meneer Hawk maar al te graag van wolkenkrabber naar wolkenkrabber springt gaat Skate expres de realistische kant op. Het spel begint misschien een beetje gek, ik verklap niets, maar als je eenmaal op je board staat zal je helemaal opnieuw moeten leren skaten. Met A en X zet je af, met B en Y rem je. De focus ligt duidelijk op de analoge sticks: met de linker stick stuur je en verplaats je jouw gewicht, met de rechter bestuur je jouw voeten. Daar heb je dan ook meteen Skate’s grootste innovatie: de controls zoals we ze kennen zijn helemaal overhoop gehaald. Het gevoel dat het in Skate draait om het board en de voeten wordt versterkt door de camera die is ingezoomd en iets is gezakt zodat je alleen je eigen onderlijf ziet. Ik zal maar met de deur in huis vallen: een dubbele kickflip maken voelde nog nooit zo goed. Hoewel de illusie van het precies manipuleren van je voeten al snel vervaagt voelt het gebruiken van de sticks veel intuïtiever en preciezer dan het rammen van knoppen. Het gaat wel iets langzamer: om een ollie te maken moet je de stick naar onderen duwen en dan snel naar boven bewegen; iets wat toch echt wat langer duurt dan het indrukken van de A knop. Het doen van een ‘trick’ op zich is dus al een prestatie. Vooral de ingewikkelde ‘tricks’ vereisen heel wat oefening, maar ook wat onnodige frustratie omdat het verschil tussen een heelflip (de stick raakt de rand net niet) en een pop shove-it (de stick raakt de rand) niet erg groot is. Het systeem biedt ook genoeg diepte om een tijd lang nieuwe trucs en uitdagingen te bieden

Verzin het, doe het, bekijk het

Terwijl er zo veel aandacht is besteed aan de controls is er duidelijk minder aandacht besteed aan de structuur van de game. Je begint nog altijd als een naamloze skater die opdrachtjes aanneemt van wildvreemden en zo een metertje vol doet lopen tot de volgende set uitdagingen zich presenteert. Een geinige toevoeging zijn de vrije opdrachten waar je zelf de locatie mag kiezen om de opdracht te voltooien. Toch voelt het alsof de opdrachten die je krijgt weinig te maken hebben met je uiteindelijke prestaties. Ik moest het tijdens het spelen dan ook vooral hebben van het behalen van persoonlijke doelen. Je zult zien dat je regelmatig een plekje ziet en denkt: ik wil daar een grind zus, over het gat heen zo en dan landen in een manual. Het precies zo krijgen als jij het wilt vereist een flinke brok doorzettingsvermogen. Gelukkig zijn er hulpmiddeltjes zoals een uitgebreid ‘trick-book’ waarin je alle flips en grinds op kunt zoeken met vereiste bewegingen erbij. Ook een checkpoint systeem waarmee je met een druk op de knop terug bent op de plaats die je hebt ingesteld, is daarbij aanwezig. Als het je eenmaal is gelukt om je gewenste combo uit te voeren kun je hem terugkijken, bewerken en zelfs uploaden naar het internet via de Replay Editor. Het is een simpel stukje gereedschap om met verschillende effecten en camera standpunten een leuk filmpje in elkaar te zetten maar zeker geen volwaardige video-editing tool om verschillende clips aan elkaar te rijgen. Je zou het gebrek aan echte diepgang in de Replay Editor kunnen bekritiseren, maar ik denk juist dat de simpele uitstraling en het gebruikersgemak de game meer goed doen dan meer opties en de complexe interface die daarbij hoort bij hadden kunnen dragen. Het is ook jammer dat je de skater, die je zelf in elkaar mag knutselen, nooit echt knap kan maken en dat de animaties erg kunstmatig overkomen als je de Replay terug kijkt.

Combo brekers

In Skate ligt heel San Velona aan je voeten. De fictieve stad is groot en gevarieerd: de verschillende wijken zien er allemaal heel anders uit en hebben verschillende kwaliteiten. De wijken zijn met oog voor detail ontworpen en er is geen straat zonder slim geplaatste rail of ‘ramp’ om vanaf te springen. Er is ook een overvloed aan verscholen plekjes die allemaal het ontdekken waard zijn. In San Velona zul je je dus nooit vervelen, maar dat betekent niet dat er wat nadelen aan kleven. Mijn voornaamste klacht: de graphics. Met alle pracht en praal die we recentelijk over het scherm hebben zien glijden ziet San Velona er kaal en onscherp uit. Er is veel grafisch detail te vinden op de skaters en hun boards, maar de stad zelf is grafisch niet erg indrukwekkend. Dan zijn er hinderlijke voetgangers die alleen maar in de weg lopen en zich niet normaal weten te gedragen. Menig oud vrouwtje heeft mijn controller doen vliegen omdat ze mijn combo brak. Op technisch vlak weet Skate dus geen indruk te maken en ook op het artistieke front maakt Skate zich er een beetje makelijk vanaf. Het team is voor een iets rustigere stijl gegaan dan rivaal Tony Hawk en heeft veel gewerkt met losse onderdelen en graffiti, maar dat komt niet uit de verf. Met de soundtrack zit het wél snor: EA Trax heeft zijn werk prima gedaan met een fijne mix van stijlen zonder nummers te kiezen die niet passen.

Conclusie

Skate is duidelijk een deel één. Een experiment. Een geslaagd experiment, dat wel, maar dat neemt niet weg dat er toch genoeg losse eindjes te vinden zijn. Tony Hawk heeft al jaren lang de tijd gehad om zichzelf te perfectioneren en dan voelt Skate op sommige gebieden toch incompleet. Niet dat dit de game breekt, integendeel, gamers moeten Skate zeker even checken. Het tilt het stagnerende skate-genre namelijk naar een nieuw niveau, en dat is meneer Hawk de laatste jaren niet meer gelukt.

 1.   
  Wouter's avatar

  Ik heb hem al. Hij is bijhoorlijk vet. Zal even commentaar geven bij mijn beoordeling.
  Speelbaarheid: 8 omdat het helemaal nieuw is, het werkt perfect. Het enige hele kleine minpuntje is dat je vaak niet eens weet welke trick je doet. Je wilt een simpele heelflip doen maar je doet ineens een varial heelflip. Beetje vaag.
  Beeld: 9 omdat skate. er echt heel erg goed uitziet. De objecten waarop je speelt zijn supergedetailleerd. Je kan je skater helemaal aankleden en de kleding is ook perfect qua graphics.
  Geluid: 9 omdat de grinds klinken als grinds klinken en de flickits als flickits klinken. Als je een long manual of long grind hebt gedaan krijg je slowmotion. Als je dan een flip-trick doet hoor je het board gewoon door de lucht zweven in slowmotion. Heel mooi gedaan.
  Orginaliteit: 9 omdat skate. natuurlijk niet de enige skate-game is. Tony Hawk is dan ook niet de minste concurrent. Ik geef skate. qua orginaliteit toch een 9 omdat de flickit besturing uiterst orgineel is.
  Conclusie: 9 omdat ik drie negens heb gegeven en één acht! 😆

 2.   
  Tommy6769's avatar

  Cabooter schreef, "Ik heb hem al. Hij is bijhoorlijk vet. Zal even commentaar geven bij mijn beoordeling.
  Speelbaarheid: 8 omdat het helemaal nieuw is, het werkt perfect. Het enige hele kleine minpuntje is dat je vaak niet eens weet welke trick je doet. Je wilt een simpele heelflip doen maar je doet ineens een varial heelflip. Beetje vaag.
  Beeld: 9 omdat skate. er echt heel erg goed uitziet. De objecten waarop je speelt zijn supergedetailleerd. Je kan je skater helemaal aankleden en de kleding is ook perfect qua graphics.
  Geluid: 9 omdat de grinds klinken als grinds klinken en de flickits als flickits klinken. Als je een long manual of long grind hebt gedaan krijg je slowmotion. Als je dan een flip-trick doet hoor je het board gewoon door de lucht zweven in slowmotion. Heel mooi gedaan.
  Orginaliteit: 9 omdat skate. natuurlijk niet de enige skate-game is. Tony Hawk is dan ook niet de minste concurrent. Ik geef skate. qua orginaliteit toch een 9 omdat de flickit besturing uiterst orgineel is.
  Conclusie: 9 omdat ik drie negens heb gegeven en één acht! 😆 "

  ik heb hem ook, en ben het met cabooter eens!

 3.   
  Tom's avatar

  Grafisch onderdoend aan de norm? Dat meen je niet, Menno. Skate. is oogverblindend mooi. De textures van de grond zijn geweldig en passen zich gelijk aan bij geluid. Rails zijn mooi glimmend óf juist bekrast, omdat andere skaters er vaak overheen gaan. Toegeven, de beweging komen er later niet altijd even gelikt vanaf, maar ik vind dat je bij skate. nog steeds kan spreken van ‘een aardig staaltje grafische praal’.

 4.   
  gappower's avatar

  ik betwijfel tog of het een goed game. Ga eerst de demo is downloaden om te zien wat het geeft.

 5.   
  ps3 gek's avatar

  Ik heb dese game nu ook sinds maandag:P
  hij is echt geweldig! Je hebt fotoshoots en je kunt gesponsord worden. Je moet alleen wel van skateboarden houden. De speelbaarheid is echt goed, relaxte controlls en leuke opdrachten waar je ooit wel eens eerst moet oefenen. Het beeld is mooi, de bomen en het verkeer mochten wel iets mooier , maar dat is niet zo erg in een skate-game toch? Het geluid is prachtig, verschillende ondergronden, verschillende geluiden. Ook zijn er erg veel songs in dese game. Originaliteit in twee woorden: flick it! Conclusie: een echte topgame die Tony Hawk zeker wel heeft overwonnen. Je kunt hier vette contests spelen, merkkleding kopen en lekker in één grote stad rond rijden:P net als Cabooter al schreef: soms is de flick it onnauwkeurig en doe je het verkeerde truckje bij het spel S.K.A.T.E. waarbij je truckjes van iemand anders na moet doen.

 6.   
  Headdy NL's avatar

  Ik geef een 9 voor speelbaarheid omdat alles zo super lekker aanvoelt in deze game.
  Flick It, Grinen en noem maar op.
  Het beeld vind ik persoonlijk wat minder, want soms wil ik op een paal gaan grinen en dan blijkt het dat hij nog 3 meter voor me staat terwijl ik met high ollie al ge flick-it’ed heb :p.
  Het geluid is echt van TOP kwaliteit.punt.
  9 voor originaliteit van het nieuwe besturingssysteem.
  Conclussie is ook een 9 want ook al heb ik Halo 3 naast mn Xbox liggen, vaak kies ik toch lekker voor skate. om lekker een paar uurtjes door de stad te skaten.

  m/

 7.   
  wa@'s avatar

  erg tof speelt ook erg vernieuwd en dat trok me wel aa. 🙂

 8.   
  TotalPicnic's avatar

  ik heb em!!!
  maarja,
  het geluid is uber.
  je hebt echt het gevoel dat elke keer dat je een ollie land, dat hij weer anders klinkt.

 9.   
  Cirdan's avatar

  Ik heb Skate voor m’n PS3 en ik denk dat de 360 versie er heel slecht uitziet want op de PS3 ziet het er prachtig uit! 8) De speelbaarheid is echt machtig. Ik had er 3 uur voor nodig om eindelijk een goede koprol te maken in de lucht en dan perfect landen! Door genoeg te leren kom je achter dat sommige trucks ook worden bepaald door jou lichaam. Verders is het echt een pracht-game 😀 8)

 10.   
  bubelss's avatar

  ik heb hier en daar er wat van gehoort en hij lijkt me wel super vet hou zo nu en dan wel eens van een lekkere skate game en nu geen tony hawk meer maar skate het lijkt me heel vet is ie trouwens te downloaden op xbox live … ??? 😳 😛

 11.   
  Basketter14's avatar

  no comment

 12.   
  dr-salvador's avatar

  wat een gare review is dit skate is egt vele malen beter dan tony hawk en dat experiment gedeelte .. skate is een geweldig spel die vele malen revolutionairder(ofzo) is dan tony hawk en dat bij de eerste game

 13.   
  PielePalle's avatar

  Kaal en onscherp? Grafisch onder de maat. Misschien moet je eens gaan sparen voor een HDTV.

 14.   
  Menno Schellekens's avatar

  PielePalle schreef, "Kaal en onscherp? Grafisch onder de maat. Misschien moet je eens gaan sparen voor een HDTV."

  Ik heb hier een mooie Philips HD Ready FlatTV staan dus dat valt wel mee 😉 over de graphics en mijn oordeel daarover:

  “…ziet San Velona er kaal en onscherp uit. Er is veel grafisch detail te vinden op de skaters en hun boards, maar de stad zelf is grafisch niet erg indrukwekkend.”

  Ik vond het detail in de omgeving mager en dus niet op het detail op de skaters en de boards. Daar ben ik juist positief over. Ik vind Skate niet oogverblindend mooi, vooral na Bioshock, de COD4 beta en Halo 3, maar een 7.5 is een ruim voldoende/goed. Zeker niet slecht dus 😉

 15.   
  ps3 gek's avatar

  Ik heb hem wel snel uitgespeeld 😥
  maarja, ik kan nog wel lekker rondrijden in the megacompound:P

 16.   
  Koen45's avatar

  Lijkt me een leuk spel ik hou wel van skate spellen 😀 Game nog nooit gespeelt dus weet niet hoe het allemaal gaat dus geen beoordelingen voor jullie. 🙁

 17.   
  Sabo's avatar

  te vette spel 😆

 18.   
  Wouter's avatar

  En waar blijft de multiplayer? Dat is ook nog een leuk extraatje ofniet? Waarom heb je daar niks over verteld? 😕
  Volgens mij heb je dat geen ene keer geprobeerd?!

 19.   
  delta62's avatar

  deze game is gewoon erg goed!

 20.   
  B–T–B-8's avatar

  ik plaats nu een late reactie op skate, maar ik heb hem pas en voor nu is het nog steeds een vette game.