Rogue Galaxy

Hoewel de PlayStation 2 op papier al een opvolger heeft, laten ontwikkelaars deze console uit de vorige generatie gelukkig niet in de steek. Toen ik hoorde dat Rogue Galaxy ook eindelijk in Europa was verschenen, kon ik niet wachten om mijn zwartgekleurde console weer eens lekker aan het werk te zetten…

Verbeterde versie

Eerlijk is eerlijk, de PlayStation 2 heeft geen hele solide geschiedenis als het gaat om role-playing games. Oke, de Final Fantasy-serie doet het natuurlijk al jaren erg goed en in vroeger tijden wist ook een game als Baldur’s Gate een heel behoorlijke indruk achter te laten, maar toch was het aanbod wel een beetje beperkt en waren vooral ook de resultaten niet altijd even positief. Gelukkig is daar nu Rogue Galaxy om de PS2-bezitter te verblijden en deze game zorgt er toch maar mooi even voor dat ik bovenstaande twee zinnen niet snel nog eens zal schrijven.

Rogue Galaxy verscheen eind 2005 al in Japan en maakt nu dan eindelijk de stap naar Europa. Net zoals de Amerikaanse versie, die begin dit jaar verscheen, hebben we hier te maken met een verbeterde versie van het origineel. Diverse aspecten heeft ontwikkelaar Level-5 in de tussentijd aangepast en daarnaast krijgen we een volledig nieuwe wereld extra. Dat lijkt me toch wel een prettige vergoeding voor het wachten…

Desert Claw

Het verhaal van Rogue Galaxy begint op de planeet Rosa, waar de jonge Jaster Rogue woont. De planeet is ongewenst in een grootschalige oorlog terecht gekomen, aangezien er op Rosa diverse gewilde resources te vinden zijn. De bezetter van de planeet heeft de bevolking vrijwel volledig tot slaaf gemaakt en alles is op rantsoen gegaan. En dan komen we Jaster tegen, die door het verslaan van indringers zichzelf van levensonderhoud probeert te voorzien.

Als plotseling een groot monster zich in jouw stad heeft genesteld, trek je erop uit in de hoop je planeet te kunnen beschermen. Onderweg kom je echter in aanraking met de mysterieuze man Desert Claw, van wie je een krachtig zwaard krijgt. Nu jij over het zwaard van Desert Claw beschikt, denkt men eigenlijk al snel dat jij hem bent en uiteindelijk word je gerecruteerd door de piratenbaas Dorgengoa. Zodoende begin je aan een ongekend episch avontuur, waarbij je op zoek gaat naar de grootste schat uit het heelal.

Succesvol

Dit is nog maar een klein tipje van de sluier, want Rogue Galaxy is een heerlijk diepgaande RPG. Het is zeker niet een kwestie van het verhaal in het begin even aanhoren en vervolgens jezelf een weg hakken richting de aftiteling, zeer zeker niet. Elke keer beleef je weer meer in een level en kom je stukje bij beetje meer te weten over alles wat er speelt.

De game is, zoals het een echte RPG betaamt, gericht op ontdekken en actie. Op diverse buitenaardse planeten ga je op zoek naar nieuwe items, personen en vooral ook: actie. Als je namelijk door de straten van een level loopt kan je altijd vrij onverwachts ineens midden in een gevecht terecht komen, want vijanden spawnen regelmatig uit de grond. Geheel soepel ga je dan van verkennen over naar het vechten, wat in Rogue Galaxy een beleving op zich is.

Je kunt op diverse manieren aanvallen, afhankelijk van je wapens, maar er is nog iets dat een belangrijke rol speelt: de actie-meter. Als deze meter vol is kan je naar hartelust aan het knokken gaan, maar de meter zal vanzelf langzaam leeglopen. Zodra de meter leeg is kan je niet aanvallen en zul je jezelf moeten redden door vijanden te ontwijken of door aanvallen te blokkeren. Hoewel het niet heel lang duurt voordat je meter weer vol is, kan je door het uitvoeren van één succesvolle blokkering de meter direct weer opvullen. Dit houdt het tempo er goed in tijdens de gevechten.

Snugger en ingenieus

Na elke vechtsessie, waarbij je meerdere vijanden hebt verslagen, krijg je een overzicht te zien. Hierop wordt direct getoond hoeveel ervaringspunten je erbij krijgt en welke items je hebt verkregen door het verslaan van je tegenstanders. Vaak krijg je er naast ervaring wat health potions of andere praktische drankjes bij.

Die drankjes zijn niet alleen voor jezelf handig, maar ook voor je bondgenoten. Je zult namelijk regelmatig met meerdere CPU-gestuurde partners in de gevechten duiken. Helaas komt hier wel een minder punt van Rogue Galaxy naar boven, want je automatische vrienden zijn niet bepaald snugger te noemen. Je hebt wel diverse mogelijkheden om ze aan te sturen in een gevecht, maar dit werkt nooit echt lekker. Waar het in de praktijk vooral op neerkomt is dat je teammaten overal lomp op inhakken en vrij regelmatig jou om een health potion vragen tijdens een gevecht. Dit valt nog wel te overzien, maar als je vervolgens een pittige eindbaas tegenkomt is het toch erg vervelend om te merken dat je nog maar weinig opbeurende middelen voor jezelf over hebt.

Zoals we van ontwikkelaar Level-5 mogen verwachten, gaat Rogue Galaxy erg ver met RPG-elementen. Zo is er uiteraard van alles mogelijk met uitrusting, zoals het samensmelten van twee wapens om een nieuw wapen te ontwikkelen. Hier gaat dan wel weer een ingenieus systeem achter schuil, waardoor je niet zomaar over alle opties beschikt in het begin. Gedurende het spel wordt vanzelf alles uitgelegd, waardoor je steeds meer vertrouwd raakt met de mogelijkheden. Ook is de game goed volgestopt met sidequests en mini-games, waaronder het laten vechten van insecten die je tijdens je reis hebt gevonden.

Japans

Ik moet toegeven dat ik me wel heel even zorgen heb gemaakt voordat ik met Rogue Galaxy aan de slag ging, want het blijft een feit dat we hier eigenlijk te maken hebben met een remake van een Japanse game. Overdreven veel Japanse invloeden zijn niet echt aan mij besteed, maar ik werd eigenlijk al tijdens het menuscherm aangenaam verrast. Geen hypermoderne Japanse space-muziek, maar een bijzonder stijvolle, haast klassieke song. Daarnaast is de overige voice-acting ook prima ingevuld, soms zelfs met een beetje humor. Wat een opluchting…

Verder wil ik nog even twee dingen opmerken. Allereerst: Rogue Galaxy ziet er gewoon ontzettend goed uit. Soms komen er tegenwoordig nog wel PS2-titels uit die eigenlijk het daglicht niet kunnen verdragen en dan is een visueel plaatje als deze game echt een genot om naar te kijken. Het tweede punt is eigenlijk heel logisch, maar iets waar je toch even rekening mee moet houden. Dat we hier met een erg diepgaande RPG te maken hebben is inmiddels wel bekend, maar daaruit volgt dat je het moet kunnen opbrengen om heerlijk diep in een game te duiken. Het verhaal, de characters, de diverse achterliggende systemen met items en diverse uitrusting… het moet je gewoon aangrijpen. Verwacht dan ook een speelduur van minimaal 50 tot over de 100 uur, wat al aangeeft dat je Rogue Galaxy niet even in een paar dagen er doorheen zult jagen.

Conclusie

Tijdens het reviewen van Rogue Galaxy heeft de game me al vele uren bezig gehouden en daar zal voorlopig geen verandering in komen. Het ziet er allemaal prachtig uit, er is veel te beleven en alles is ook nog voorzien van een prima verhaal. Helaas laten je teamgenoten het qua intelligentie systematisch afweten, maar dat doet niet heel veel af aan het feit dat we gewoon met een ontzettende goede RPG te maken hebben die je echt voor lange tijd bezig zal houden. Als je ziet wat een game als Rogue Galaxy je allemaal voorschotelt, dan kan je als PS2-bezitter alleen maar stralen van geluk…

Meer Rogue Galaxy

 1.   
  Ika Q's avatar

  Deze game is een goede RPG, ik vermaak me enorm met deze spel. Zeker een aanrader 😆

 2.   
  gamer07nl's avatar

  Wel ok

 3.   
  Bello 2185's avatar

  marintje schreef, "Ik vind rpg’s geen flikker aan :P. "

  lol ik ook nie 😛

 4.   
  Carmen07's avatar

  Had deze al eens zien liggen, toen getwijfeld om em te halen en toch gedaan. Erg tevreden mee, kan me ook volledig in de review vinden. Toch weer een toppertje voor de PS2. 😀

 5.   
  TAT x's avatar

  Niet echt mijn ding maar wel mooie animatie

 6.   
  r_AW's avatar

  Totaaaaal niks voor mij! 😛

 7.   
  JonsoN's avatar

  idd, , rpg is wel leuk, , soms… maar dit lijkt me egt niks 😛

 8.   
  arie de beuker's avatar

  TheDude schreef, "Heb em toevallig net een paar dagen in huis en hij bevalt echt wel. Nooit van gehoord, maar hij is het aankopen meer dan waard. 🙂 "

  Ik ga hem ook proberen zo snel mogelijk te scoren 😛

 9.   
  TheDude's avatar

  Nog even de cijfers na wat langer spelen. Echt een toppertje hier…gaat nog vele uren mee, heerlijk! 8)

 10.   
  Niekolaas's avatar

  Niet mijn ding maar ziet er wel lekker uit 🙂

 11.   
  SuperYork's avatar

  vind hem echt cool

  😛

 12.   
  Tom's avatar

  Op dit soort RPG’s val ik meestal niet, hoewe ik deze cell-shaded shizzle wel te pruimen vind!

 13.   
  gappower's avatar

  mooi game, maar niet echt mijn smaak.

 14.   
  kaj249's avatar

  mooie game er tevrede over maar veel te veel gelul

  hoop op een beter vervolg al denk ik niet dat die komt