Pacific Liberation Force

De eerste game van Team6 Game Studios die we ooit speelden en reviewden was Elite Helisquad. Nu, een goede twee jaar later, kregen wij van dezelfde ontwikkelaar Pacific Liberation Force, waarin opnieuw een aanvalshelikopter de hoofdrol speelt. Ditmaal is het echter geen arcadegame waar punten centraal staan, maar een heuse verhaalgedreven game.

Helikopterschieten met verhaal

Navraag bij Team6 of Pacific Liberation Force een vervolg was op Elite Helisquad leverde het volgende antwoord op:

Hoewel we eerst intern wel dezelfde naamgeving hebben gebruikt, is het uiteindelijk een op zichzelf staand spel geworden. Het is dus geen opvolger van Elite Helisquad.

In eerste instantie lijkt dat raar, want ook in PLF mag je weer in een helikopter rondvliegen om eilandbewoners tegen aanvallen van de slechte ‘El Presidente’ te behoeden. Al snel wordt duidelijk wat het grote verschil is tussen de twee: waar je in Elite Helisquad golf na golf van tegenstanders moest neermaaien en daar punten voor kreeg, speel je ditmaal verschillende missies die door middel van heuse cutscenes met elkaar verbonden zijn. Natuurlijk zijn er nog (zat) missies waarin je bommenwerpers moet tegenhouden en golven straaljagers van je af moet slaan, maar hier zit altijd een einde aan, waarna een nieuwe missie begint.

En daar zit hem de zwakte van de game ook. Pacific Liberation Force is net als Elite Helisquad een budgetgame en dus hoef je geen nauwkeurig uitgewerkt verhaal of innovatieve gameplay te verwachten. PLF deed me willekeurig denken aan een helikoptershooter van Eidos van ongeveer 10 jaar geleden, maar zelfs daarin was meer tactiek nodig dan in PLF. Deze game draait meer om wat behendig rondvliegen en de schietknop ingedrukt houden, terwijl je ook zo nu en dan een raket afvuurt. Heb je daarmee eenmaal alle missies afgewerkt, dan is het ook uit met de pret: het verhaal is op. In Elite Helisquad kon je telkens opnieuw beginnen om een betere score te kunnen halen. Pacific Liberation Force biedt nog wel een multiplayercomponent, waarmee de houdbaarheid toch nog wat verhoogd wordt, maar in hoeverre dat opgaat moet je voor jezelf uitmaken.

Conclusie

Pacific Liberation Force valt net tussen wal en schip. Aan de ene kant biedt het net te weinig verhaal en andere afleiding van het feit dat het een vrij eenvoudige helikoptershooter is (over the top voice overs bijvoorbeeld zouden cool zijn geweest) en aan de andere kant zit je dankzij de missiestructuur vast aan één lijn waarin de game gespeeld kan worden, waardoor de herspeelbaarheid erg laag is. Het concept van Elite Helisquad past dan beter. Uiteindelijk heb je wat kort lekker schietvermaak aan deze game, maar echte voldoening is er helaas niet.

 1.   
  Bello 2185's avatar

  Wat een dom spel!

 2.   
  Lasso's avatar

  ”Cirdan16″ schreef, "een erg korte preview..zitten er verschillende wapens in? verschillende helikopters? hoe groot is de wereld waar het zich afspeelt? kun je ook gewoon vrij vliegen naar missies? etc..?"

  Het is dan ook een review. 🙄

 3.   
  SjaakSnel's avatar

  Lasso schreef, "

  ”Cirdan16″ schreef, "een erg korte preview..zitten er verschillende wapens in? verschillende helikopters? hoe groot is de wereld waar het zich afspeelt? kun je ook gewoon vrij vliegen naar missies? etc..?"

  Het is dan ook een review. 🙄 "

  Alsnog kort:P maargoed zo’n game verdient geen lange review:P

 4.   
  Luuna360's avatar

  PCgameplay heb ik ook gelezen: daar vonden ze het een goed spel (goed speelbaar, goede graphics), alleen crashtte hun versie om de haverklap schreven ze. Blijkbaar heeft gamersnet daar geen problemen mee gehad?

  Een vlotte arcadeshooter die er zo uit ziet, zou ik graag willen hebben (al is het niet voor 20 euri..) want voor zover ik weet is er niets wat hier op lijkt: Ziet er vet uit, alles kan stuk, en zoals ik het hier lees zit er weinig verhaal in dus des te meer actie : ) Van die lame-verhalen tussendoor die je per-se moet kijken en van die ‘verhaal missies’ (vlieg hierheen, vlieg daarheen: iemand Transformers gespeeld? Mooi ‘verhaal’ he?) en dat soort dingen kan ik missen als