Harry Potter en de Orde van de Feniks

Eén ding kunnen we in ieder geval met zekerheid zeggen, namelijk dat de Harry Potter reeks ooit op gaat houden. Het zevende boek is namelijk uit en dat betekent dat de vijfde game aan de beurt is op zowat ieder platform. Vinden we dat leuk? Mijn PlayStation 3 wel…

Harry meets PlayStation 3

J.K. Rowling draaide zich nog maar eens om in haar zwembad met Engelse ponden op het moment dat de zoveelste Harry Potter-game uit kwam. Ik heb mij wel eens afgevraagd of zij het, afgezien van de financiële kant van de zaak, wel leuk vond dat de tovenaarsleerling ook in games was te bewonderen. De magie van Harry komt tenslotte met name in de boeken tot haar recht, hoe goed de films en hoe vet de games ook mogen zijn. Maar hoe het ook zij… we hebben maar weer te dealen met een nieuwe Harry Potter-game en ook nog een bijzondere want het is voor het eerst dat de PlayStation 3 wordt aangedaan. In alle eerlijkheid had ik niet meer dan sterk verbeterde graphics verwacht want de gameplay in de Potter-reeks is de afgelopen jaren niet erg veel veranderd. Met name de verhaallijnen, de graphics en het verband met de immens populaire boekentitels, hebben de vele gamers de afgelopen jaren verleid tot het kopen van een Harry Potter-game. Geef EA dus eens ongelijk dat ze nu weer los gaan op alle platformen met een nieuwe titel: Harry Potter en de orde van de Feniks.

Echte Potter-fans zijn het er wel over eens: Harry Potter and The Order of the Phoenix is het minst interessante (of duidelijker gezegd, het slechtste) boek uit de serie. Heel veel hoop geeft dat dus van te voren niet maar mijn vermoeden werd onmiddellijk, weliswaar gedeeltelijk, bevestigd op het moment dat ik de game opstartte want het weerzien met Harry en de zijnen blijkt grafisch absoluut niet tegen te vallen. Voor mij is deze beeld-patserij zeer belangrijk in een game als Harry Potter want dit bepaalt voor een groot gedeelte de sfeer in zo’n game. En sfeer is in Zweinstein een groot goed. Zonder sfeer geen Zweinstein en zonder Zweinstein geen Harry Potter, zo simpel is het. Sfeer hebben we dus voldoende en het klopt ook nog eens met de film! En dat is knap. Je hebt namelijk door alle details die je in de film ook ziet terugkomen het idee dat je naar een film zit te kijken en dat komt ook doordat de cutscenes perfect overlopen in de game. De game voegt daarom, ook als je de film al gezien hebt, echt iets toe aan de Harry Potter-beleving van dit deel. Soms worden er wel wat gedeeltes overgeslagen en nemen we een enorme stap in de tijd maar dat knabbelt niets af van de Potter-ervaring die deze game je geeft.

En waar draait het in dit deel dan wel om? Harry loopt haast zijn volgende jaartje op Zweinstein mis omdat hij heeft getoverd in het bijzijn van Dreuzels en dat is natuurlijk not done. Juffrouw Umbridge heeft het echter op Harry en Zweinstein voorzien en maakt het Harry en zijn medeleerlingen hun leven zuur. Harry en zijn vrienden verenigen de krachten en proberen een blok te vormen tegen deze irritante lerares en tegen Voldemort die ook weer terug is.

Gameplay-technisch draait de game voornamelijk om het oplossen van puzzels die verstopt zijn in opdrachten die je moet vervullen. Zoals gezegd zijn die grotendeels gelijk aan de film of kun je minimaal iets uit de film herkennen. Helaas slaat de verveling na verloop van tijd toch wel toe omdat het vaak meer van hetzelfde is wat je moet doen, namelijk van hot naar her en van hier naar daar in Zweinstein ronddolen. Het ‘rare’ is dat dit tegelijk ook een sterk punt van de game is omdat je in vergelijking met de vorige delen veel meer vrijheid hebt om te gaan en staan waar je maar wilt. Je kunt geen kamer, zaal of trappenhuis verzinnen of je kunt er heen lopen en door het ontbreken van laadschermen heb je echt het idee dat je soms verdwaalt als je tenminste geen kaart zou hebben die je werkelijk overal heen brengt waar je maar wilt. Op deze kaart kun je aangeven waar je naar toe wilt en voetstappen op de vloer loodsen je precies naar de plek van bestemming. Verdwalen is uitgesloten hoewel de gangen er vrijwel overal hetzelfde uitzien, maar misschien is dat in het echt ook wel zo.

Puzzelen

Harry Potter en de Orde van de Feniks is een echte puzzelgame en geen actie-avontuur. De toverstaf van Harry neemt hierbij een prominente rol in en dat levert niet alleen prachtige plaatjes op maar het speelt ook nog eens lekker weg. De Sixaxis-controller, die ik eerlijk gezegd nog niet eerder op enig nut had betrapt, heb ik nu voor het eerst goed gebruikt, afgezien van een kijk-functie in een race game die inmiddels al weer stof staat te happen op een plank. De controller als toverstaf werkt trouwens best goed dus Harry Potter had de twijfelachtige eer om mijn zes-assige controller nieuw leven in te blazen.

Naast de hoofdopdrachten, die vaak niet meer bestaan dan uit het heen en weer rennen tussen punt A en B waarbij je voorwerpen moet halen en brengen, zijn er gelukkig nog talloze kleine missies te volbrengen, of liever gezegd, kleine spelletjes te spelen. Ook hier verval je regelmatig in het verzamelen van voorwerpen, maar ook kun je terecht voor een spelletje schaken of memory. Helemaal nutteloos zijn deze minigames ook weer niet want je kunt er upgrades voor je toverspreuken mee verzamelen. De uitwerking van die toverspreuken (het Wingardium Leviosa klinkt weer regelmatig in de gangen van Zweinstein) wordt heel aardig in beeld gebracht en dat is nou precies waar een game als deze het van moet hebben. Helaas lopen er naast Harry ook nog andere karakters in Zweinstein rond en die blinken niet uit qua intelligentie. Ze lopen vaak als een kip zonder kop door de spelwereld, kennelijk met de bedoeling deze spelwereld te vullen. Iets meer aandacht aan deze NPC’s zou wel op zijn plaats zijn geweest want we zijn inmiddels toch wel beter gewend in videogames.

Qua beeld zit het over het algemeen dus wel snor met deze game en over het geluid heb ik ook niets te klagen. Heel prettig is het dat EA (weer) de moeite heeft genomen om de game in het Nederlands te vertalen, iets waar Nintendo bijvoorbeeld een groot voorbeeld aan kan nemen. Je moet dan wel de originele stemmen missen maar het feit dat de jongere kinderen de Nederlandse versie kunnen spelen compenseert dat ruimschoots.

Conclusie

Harry Potter en de orde van de Feniks is wat mij betreft een heel prettig speelbare game geworden. Waarschijlijk komt dat in het geval van deze review omdat ik hem op de PlayStation 3 speelde want die biedt grafisch gezien natuurlijk de meeste vernieuwing. Voor wat betreft de rest komt helaas toch het ‘what’s new’-gevoel bij mij boven. Toch ben ik inmiddels al een heel eind gevorderd in de game en dat zegt toch wel wat… EA heeft (uiteraard met behulp van de mogelijkheden van de PlayStation 3) heel knap een goede sfeer weten neer te zetten. Het ontbreken van een multiplayer (wie wil dat eigenlijk?) doet niets af aan de kwaliteit van deze game, waarmee je toch wel een tijdje zoet bent. Het enige echt grote nadeel wat ik kan verzinnen is dat de game niet heel erg lang achter elkaar kan boeien en je dus aangewezen bent op korte speelsessies. Voor echte Potter-fans ligt dat waarschijnlijk anders want deze voor mij ‘leuke’ en ‘goede’ game zal voor hen een must-have zijn.

  1.   
    Senbonzakura's avatar

    Wie heeft de film al gezien?

  2.   
    Gold_Thunder's avatar

    Jullie cijfers zijn veelte hoog. De gameplay is zwaar slecht, vooral het toveren werkt voor geen meter. De graphics zijn mooi ja… maar daar koop je toch geen game voor. 😕 Het geluid is slecht, let maar eens op de ingesproken stemmen. Alleen de muziek geeft wel een bepaalde sfeer. En hoe kunnen jullie voor de originaliteit nou een 7 geven.. 😕 Terwijl de game haast niks vernieuwends heeft. Conclusie: Een game die snel is afgerafelt. En uitgemolken. Maar wel leuk is voor een uurtje of twee.

  3.   
    FlameZ's avatar

    Vind het geen slechte game. , mooie review.

  4.   
    Cirdan's avatar

    ookay..Harry Potter Orde van de Feniks is echt niet het slechtste boek van de hele reeks..wtf.. het is de beste boek van de hele reeks boeken!!!! 👿 harry potter en de steen der wijzen of de geheime kamerzijn de slechtste boeken van de hele boeken reeks…

    verders ben ik wel met de Review eens.

  5.   
    Sandrus Castus's avatar

    Ja, inderdaad, ik ben het met Cirdan eens. Het sléchtste boek? Is dat niet wat overdreven?

  6.   
    Rideo Mortem's avatar

    ”LXZ-76″ schreef, "[quote=”Cirdan16″]ookay..Harry Potter Orde van de Feniks is echt niet het slechtste boek van de hele reeks..wtf.. het is de beste boek van de hele reeks boeken!!!! 👿 harry potter en de steen der wijzen of de geheime kamerzijn de slechtste boeken van de hele boeken reeks…

    verders ben ik wel met de Review eens. "

    Ja maar dat zijn ook meer de introductie delen he.

    [/quote]

    wat is dat voor argument? ze horen toch bij de serie…

  7.   
    Rideo Mortem's avatar

    Rideo Mortem schreef, "

    ”LXZ-76″ schreef, "[quote=”Cirdan16″]ookay..Harry Potter Orde van de Feniks is echt niet het slechtste boek van de hele reeks..wtf.. het is de beste boek van de hele reeks boeken!!!! 👿 harry potter en de steen der wijzen of de geheime kamerzijn de slechtste boeken van de hele boeken reeks…

    verders ben ik wel met de Review eens. "

    Ja maar dat zijn ook meer de introductie delen he.

    "

    wat is dat voor argument? ze horen toch bij de serie…[/quote]

    En ik vind dat EA moet kappen met alles vertalen, achterlijke Duitse taferelen, zo leer je toch nooit wat, ook als kind niet. Onzin, gewoon lkkr in het engels blijven doen. Go Nintendo Go!

  8.   
    Peter Stout's avatar

    Gold_Thunder schreef, "

    ”Peter XHG” schreef, "[quote=”Gold_Thunder”]Jullie cijfers zijn veelte hoog. De gameplay is zwaar slecht, vooral het toveren werkt voor geen meter. De graphics zijn mooi ja… maar daar koop je toch geen game voor. 😕 Het geluid is slecht, let maar eens op de ingesproken stemmen. Alleen de muziek geeft wel een bepaalde sfeer. En hoe kunnen jullie voor de originaliteit nou een 7 geven.. 😕 Terwijl de game haast niks vernieuwends heeft. Conclusie: Een game die snel is afgerafelt. En uitgemolken. Maar wel leuk is voor een uurtje of twee."

    Ik neem aan dat je de gameplay vergelijkt met die van een triple A titel? Games beoordelen we naar waarde en niet in vergelijking met andere titels die op heel andere vlakken beter scoren. Deze Harry Potter game is in vergelijking met andere Potter-games zijn cijfer waard, wat óns betreft. Gelukkig ben jij vrij te doen met je geld wat jou goed dunkt. Een beetje nuance graag…
    "

    Je moet juist wel vergelijken met een Triple A titel. Als je dat niet doet en je kijkt alleen naar de vorige delen dan krijg je dingen zoals ik nu ga noemen in een voorbeeld: Stel je voor, harry potter en de steen der wijzen was de slechtste game ooit gemaakt, het was zelf zo slecht dat alle reviews uitkomen op een conclusie die onder de 4/10 punten komt. En je gaat die vergelijken met deze game. Dan is het logisch dat je deze game een 9 geeft. Precies hetzelfde cijfer dat Bishock en Oblivion ook hebben gehad. Zoiets kan je toch niet maken. Als je een slechte game reviewt dan moet je het ook een slecht punt geven. Ongeacht zijn voorganger. En het is zoziezo niet leuk als de game van slechte kwaliteit is. Dan moet je dat ook laten blijken.[/quote]

    Als je vergelijkt met een triple A titel, bijvoorbeeld Bioshock, dan zou deze game een vijf moeten krijgen en dat zou volledig onterecht zijn want voor veel gamers is deze titel wel goed. In dat licht is deze game ook beoordeeld. Kijken naar de doelgroep heet dat en zo is deze game ook beoordeeld. Volgens jouw redenatie zou bijvoorbeeld een kinderachtige game, of een game die grafisch weinig voorstelt, geen hoog cijfer kunnen krijgen. Met andere woorden: alleen zogenaamde (gehypte) toppers kunnen negens en tienen krijgen?? Gelukkig is dat niet zo… Wat je zegt vind ik dus tamelijk onzinnig. Overigens heeft de game een 8- gekregen en geen 9.

  9.   
    arie de beuker's avatar

    denjaap schreef, "omfg.. enkel deze kut game gaat iets worden op de wii maar het zal gene ene reet verkopen op de ps3 !"

    Juist wel, weet je welhoeveel harry potter fans er zijn?

  10.   
    DutchGamer-W-'s avatar

    Senbonzakura schreef, "Wie heeft de film al gezien?"

    Ik heb de Film al gezien ben helemaal geen Harry Potter fan maar het was best vermakelijk. Alleen nu ik dit deel heb gezien wil ik ook erg graag weten hoe het nou afloopt. 😛

  11.   
    hyjo1.20's avatar

    ik vind het wel leuk dat je nu zelf de toverstok moet bewegen op een spreuk uit te kunen spreken

  12.   
    Yin Yang's avatar

    Senbonzakura schreef, "Wie heeft de film al gezien?"

    Ik!!! 😉 Hij is cool 🙂 🙂

  13.   
    xbox360's avatar

    het is best een goede game maar je moet veel lopen 😆

  14.   
    burak's avatar

    ik heb de demo gespeeld op m`n xbox 360 en het is echt wel een vette game maar zou hem liever voor 🙂 m`n wii halen

  15.   
    Bakura's avatar

    “Harry Potter en de Orde van de Feniks” is voor mij een wat achterhaalde game. En de spreuken werken ook niet al te goed (zie mijn beoordeling).

  16.   
    PS3Killer's avatar

    Eveneens heel mooi, maar ik zou verdwalen in Zweinstein:)

  17.   
    rharry's avatar

    PS3Killer schreef, "Eveneens heel mooi, maar ik zou verdwalen in Zweinstein:)"

    Ik verdwaalde ook.

    Ik heb de film gezien

  18.   
    RoHoutje's avatar

    Mooie game.