Metroid Prime Pinball

Voortborduren op grote successen uit het verleden komt natuurlijk wel vaker voor. En waarom zou je ook geen gebruik maken van de thema’s waar veel gamers dol op zijn. Het is dus geen onlogische stap van Nintendo om Metroid en Samus in een flippergame te proppen. Of gaan we nu te ver?

Metroid flipper

De DS slaagt er vooralsnog nog steeds in om de Wii te verslaan als het gaat om games die goed gebruik maken van de respectievelijke kwaliteiten van de twee platformen. Dit bewijst maar weer eens dat de Nintendo DS een schot in de roos is geweest met haar stylusbesturing en de touch-screenfaciliteiten. Zo, genoeg moeilijke woorden nu… laten we nu maar eens gaan flipperen.

Ik ben sinds kort de gelukkige eigenaar van een tweede rumble-pack voor de Nintendo DS. Dit komt goed uit, want ik ben in het prettige bezit van twee DS’en die nu alletwee voorzien kunnen worden van een trilpakketje. Er mogen dan nog wel niet heel veel DS-games zijn die dit hebbedingetje ondersteunen, maar dat mag de pret niet drukken. Zeker niet omdat ik hem gratis bij de flippergame Metroid Prime Pinball heb gekregen, het spelletje wat nu in mijn dubbelscherm-handheld zit. En juist deze game is de volgende in de lange rij DS-games die weer eens zeer geschikt is voor de DS. Flippergames, of deftig gezegd Pinball-games, bestaan natuurlijk al wat langer. Ook op de Xbox 360 kun je tegenwoordig een balletje meeflipperen.

Kenmerkend voor flipperkasten zijn de veel verschillende soorten thema’s waarin deze zijn uitgedost. Dit variëert van wild-west thema’s tot en met ‘spacy’-kasten en van horror tot kermisachtige taferelen. Nintendo heeft gedacht dat het altijd succesvolle Metroid-thema prima geschikt was voor een flipperspelletje en geef ze eens ongelijk. Samus, de science-fiction achtige omgevingen en de monsters die elke Metroid-game sieren, zijn een perfecte achtergrond voor de stalen flipperballen en de eigenschappen van de Nintendo DS. Op voorhand al een goede keuze dus.

enter enter

Ballen van staal

En ja, wat moet ik nu om te beginnen vertellen van flipperen. Een kast, een paar stalen ballen, twee of meer flippers en allerlei mogelijkheden om punten te scoren tot en met verdubbelaars aan toe. Tot zover niets nieuws onder de zon. Metroid Prime Pinball ademt echter geheel de sfeer uit van Metroid en je zult dan ook heel veel herkenbare vijanden tegenkomen die je in de good old Metroid games ook tegenkwam. Zo zul je meer dan eens de Space Pirates en Metroids tegen het lijf lopen. Samus is uiteraard ook van de partij, hoewel ze natuurlijk heel vaak in Morph-toestand deelneemt aan de game. Af en toe staat ze op (na het verzamelen van de letters van het woord ‘SAMUS’) en wordt er een soort sidequest gestart, waarbij ze belaagd wordt door hordes vijanden die op haar af komen. Aan jou de opdracht om dan vanuit het midden van de kast deze vijanden van je af te schieten voordat je gezondheid op is en de missie mislukt. In bal-vorm zal Samus meerdere malen hard tegen de Metroids geschoten moeten worden om deze gevechten te kunnen winnen. Meer dan eens zullen deze eindbazen schokgolven op je afvuren met alle gevolgen van dien.

Metroid Prime Pinball is te verdelen in Multimissions en Singlemissions. De Multimissions hebben tot doel om zoveel mogelijk punten te halen en stoppen pas als je alle ballen verspeeld hebt. Deze multimissions spelen zich af in meerdere speelwerelden die herkenbare namen als Tallon Overworld, Pirate Frigate en Phazon Mines hebben. De singlemissions zijn bedoeld om missiedoelen te halen. Het draait in deze game ook om het behalen van artifacts. Vaak kun je beschikken over power-bombs en raketten om de vijanden te verslaan in plaats van het eindeloos ballen er tegen aan te schieten. Nog een andere zijstap in de game is het zogenaamde wall-jumpen. Nadat je een aparte sectie bent ingeschoten, kun je door het goed timen van de jumps wall-jumpen en zo weer bij een artifact komen.

Gameplay

Het flipperen zelf doe je bij voorkeur met de schouderknoppen. Dit geeft je het beste flippergevoel, maar ook kun je door de DS op deze manier vast te houden de kast een duw geven door middel van je duim over het touchscreen te wrijven. Deze mogelijkheid werkt perfect en zal vaak de bal in het spel houden. Rondvliegende vijanden zijn namelijk altijd op zoek naar de bal en zullen deze, nadat ze een aantal maal de bal hebben getoucheerd, in rook doen laten opgaan. Helaas heb je niet altijd een even goed overzicht op de kast doordat de DS natuurlijk uit twee schermpjes bestaat. De bal loopt wel vloeiend over van het ene naar het andere scherm, maar zal toch vaak door de snelheid als een complete verrassing bij de, of liever gezegd, tussen de flippers door verdwijnen. De flipperballen gedragen zich sowieso volgens de fysieke wetten en dat maakt de spelbeleving wel compleet.

enter enter

Rumblesound

Ik zei al dat je in het doosje van Metroid Prime Pinball een rumblepack zult aantreffen. Perfect geregeld natuurlijk van Nintendo dat deze er bij zit, want in combinatie met de toepasselijke soundtrack en scherpe beelden (check de regen in Tallon Overworld), geeft dit rumblepack je een extra kick bij het flipperen. De cassette maakt wel behoorljk wat lawaai, en trilt ook prima, maar iets méér trilling en wat minder lawaai had ik toch ook niet erg gevonden. Waarschijnlijk zouden er dan uiteraard wel problemen geweest zijn met de batterij die sneller dan gewenst leeg zou raken. De oplossing is het volume van de game harder zetten, maar dat is ook niet altijd gewenst. Desondanks is het te gek dat het rumblepack er bij zit en het had de spelbeleving absoluut naar een lager niveau getrokken bij het ontbreken er van.

Conclusie

Metroid Prime Pinball ademt perfect de sfeer uit van de Metroid-games. Tijdens het flipperen, wat geen zak te maken heeft met Metroid, heb je toch het idee dat je een Metroid-game aan het spelen bent. De DS leent zich uitstekend voor het spelen van een spelletje flipperen en helemaal in deze sferen. Er zijn niet heel veel kasten vrij te spelen, zes in totaal, maar doordat je altijd voor een highscore kunt gaan, zal deze game weer een ultieme (al dan niet draadloze) verslaving worden voor veel handheldgamers. De combinatie tussen het ouderwets puntenscoren en missies voltooien met eindbazen omleggen maakt deze fli… eh… pinballgame tot een must-have voor portable gamers. Samus en flipperen.. de perfecte combinatie!

 1.   
  touchdown's avatar

  wtf pinball op de ds, dacht ik maar scoort vind ik hoger dan m’n verwachtingen maar lijkt me eigenlijk ook niet zo’n verkeerd spel, ziet er niet zo slecht uit en zo dus conclusie een 8 😉

 2.   
  bubelss's avatar

  mmm naja niet echt mijn ding wel leuk vor de ds zou hem zelf niet op halen

 3.   
  patrick123's avatar
 4.   
  patrick123's avatar

  Pinball een echte klasieker maar een vraag dat staat zelfs op de harde schijf waarom maak je dan nog een spel met pinball 😕 klinkt een beetje wazig maar wat vindt je er nou van op een xp heeben we bij ontspanning PINBALL staan terwijl zij zo;n soort spel willen verkopen je kan beter
  gewoon pinball op de harde schijf spelen kost niets !

 5.   
  patrick123's avatar

  oo op een ds ja dan zal ik maar zeggen voor de liefhebbers (Ik dacht voor een pc) FOUTJE

  sorry voor Dubbel post