Pangya! Golf with Style

Dat de Wii uitermate geschikt is voor sportgames hadden ze bij Nintendo natuurlijk al begrepen gezien het feit dat er bij aankoop van een Wii een golfspelletje meegeleverd werd. Hieruit konden twee conclusies worden getrokken: dit golfspelletje was inderdaad een spelletje en géén game, en golfen is ontzettend leuk op de Wii. Tecmo greep deze kans met beide handen aan en leverde vervolgens een ontzettend leuke golfgame af.

Stoelen aan de kant

Inmiddels weten we wel dat je bij de gemiddelde Wii-game minimaal de huisraad een ander plekje moet gaan geven omdat ruzie te voorkomen met je medebewoners omdat er lampen of andere kwetsbare spullen het loodje leggen bij de fanatieke bewegingen die nou eenmaal noodzakelijk zijn. Zeker bij een golfgame zijn de moves die je bij het besturen van zo’n spel maakt nogal verschillend als die bij een gemiddelde shooter, ook op de Wii. Per speler scheelt het ook nog eens hoeveel ruimte je nodig hebt. De een heeft aan een vrije ruimte van een meter voldoende, terwijl de ander, en daar reken ik mijzelf ook toe, toch voor de zekerheid wel het dubbele rondom nodig heeft.

Hoe dan ook, er wordt in een golfgame, en dus ook in Pangya! Golf with Style weer driftig met de Wii-mote gezwaaid maar ditmaal vereist het in vergelijking met Wii Sports iets meer denkwerk, meer precisie en ook meer geduld. Pangya! Golf with Style ziet er op het eerste gezicht misschien wel net zo simpel en kiddy uit als golf in Wii Sports. In het spel domineren iets té kleurrijke omgevingen en golfspelers met abnormale lichaamsverhoudingen. De hoofdrolspelers zouden dan ook uit de eerste de beste Jetix-tekenfilm weggelopen kunnen zijn. Maar zodra de game een tijdje rondtolt in je Wii, kom je er snel achter dat er wel degelijk een stuk meer diepgang in deze golfgame zit.

Het eerste waar je aan merkt dat er bij deze golfgame meer van je verwacht wordt, is de manier waarop je de slagen kunt doseren. Nadat je dus voldoende ruimte hebt vrijgemaakt in de huis- of slaapkamer, kun je met een flinke backswing met de Wii-mote je karakter opladen voor een flinke klap tegen de bal. Bij het maken van de achterzwaai loopt de slagkrachtmeter vol en op het moment dat je vindt dat de juiste afstand bereikt is druk je op de A-knop waardoor de meter stopt. Vervolgens is het de bedoeling dat je na de backswing ook een slag maakt met als resultaat hopelijk een slag op maat. Het is best handig dat je op zeker de afstand slaat die je zelf aangeeft en dit ook niet kunt verzieken door erg beroerd te slaan, in ieder geval wat afstand betreft dan. Uiteraard kun je een bal nog wel zo krom slaan dat een tros Nintendo-bananen er jaloers van wordt, maar je hebt dan sowieso de afstand overbrugd. Ik kreeg wel het idee dat ik door de Wii-mote scheef te houden of door te proberen effect aan de bal mee te geven, verschillende soorten slagen kon maken.

Pangya! Golf with Style heeft verder alle elementen in zich waarmee je in het normale golfspel ook rekening moet houden. Zo moet je natuurlijk de juiste club kiezen anders komt de slag niet tot zijn recht. Sla dus af met houten clubs en gebruik de korte ijzers naar de green en een putter daarop. Vanuit een helikopter-view kun je de slag van tevoren bekijken, waar de bal zal landen en meteen even meenemen welke hindernissen je moet omzeilen. Een van de belangijkste vijanden van golfers is de wind en dat is ook hier zo. Een moment van onachtzaamheid en de wind beïnvloedt een slag dusdanig dat je club- en slagafstandkeuze voor niets zijn geweest.

Het is even uitvogelen wat nou de beste manier is om de Wii-mote vast te houden. Het is ook een beetje afhankelijk van waar de sensorbalk van je Wii staat en misschien ook wel een beetje hoe ver je van de televisie af staat, maar als je steeds de Wii-mote op dezelfde manier vast houdt dan went het snel en heb je rap in de gaten hoe je de bal het beste kun raken en ook hoe je zo min mogelijk ‘storing’ in je slag kunt krijgen. Hoe dan ook… als je flink wat oefent dan sla je al snel een superslag, de Pangya-slag… En je weet wat golfers zeggen van de perfecte slag, de superdrive, de volmaakte swing gevolgd door slechts een droge tik met hooguit een paar rondvliegende grassprietjes… die slag is alles waar golfers het voor doen, de ultieme kick. Ook dit is mogelijk in Pangya! Golf with Style.

Winkelen

Pangya! Golf with Style speelt zich af op Pangya Island, een fantasierijk eilandje waar men ogenschijnlijk niet alleen maar dol is op golfen, maar ook ook winkelen. Je eerste caddy is namelijk meteen een soort verknipte boodschappentas die je op je ronden bijstaat. De belangrijkste mode is Pangya Festa, een soort carriere- of verhaalmode die je allerlei toernooien laat spelen met verschillende spelers. Helaas doet deze mode de naam van golf geen eer aan want het imago van een ontspannende en relaxte sport wordt teniet gedaan door allerlei zinloze en dus vertragende dialogen. Hoofddoel van deze Pangya Festa mode is om Pang (geld dus) te verdienen, en dat doe je simpelweg door zo goed mogelijk wedstrijden te winnen. Met deze credits kun je je toeleggen op een andere hobby van de Pangya golfers en dat is winkelen. Hier ligt behoorlijk de nadruk op in deze game en professionele shoppers kunnen dan ook hun hart ophalen. Denk hierbij niet alleen aan clubs en ballen maar ook aan kleding en andere accesoires zoals een vette nieuwe paraplu of zelfs een verse caddy.

Natuurlijk zijn gewone potjes ook mogelijk en ook hier verschilt het niet veel van real life golf. Matchplay en Strokeplay zijn twee termen die ook in het Pangya-golf een betekenis hebben. Bij Matchplay draait het om gewonnen holes en bij Strokeplay wint degene die een ronde met zo min mogelijk slagen aflegt. Het is het leukste om met z’n tweeën te spelen want dan weet je tenminste zeker dat je ongeveer van gelijk niveau bent. De computertegenstanders in deze game spelen namelijk kennelijk niet alleen met ‘Style’ maar ook met doping want ze zijn verschrikkelijk goed! De kiddy looks van deze game staan dus niet garant voor een paar simpele overwinningen. Verwacht dus ook niet dat je binnen de kortste keren als een soort Tiger Woods boven aan de ranglijst staat. De game in multiplayer spelen heeft dus mijn voorkeur, maar bij gebrek aan gelijkwaardige tegenstanders, zoals in mijn geval, ben je toch gedoemd om alleen de club ter hand te nemen. Multiplayer is mogelijk op meerdere manieren: de directe confrontatie en een wedstrijd om het laagst aantal slagen, maar ook is er een soort ‘ballonnen race’ waarbij je zo veel mogelijk ballonnen mee moet nemen.

Conclusie

Pangya! Golf with Style is een erg leuke golfgame die helaas wat minder toegangelijk is dan dat je misschien zou hopen. Dit is niet negatief bedoeld want het spel geeft je, mits je er dus wat tijd in steekt, erg veel voldoening. De game heeft zelfs nog wat RPG-elementen in de vorm van het opwaarderen van je karakter of je spullen. De besturing werkt behoorlijk goed, maar ook hier geldt dat enige oefening wel zeer gewenst is. Grafisch is het spel compleet, vrolijk maar niet overweldigend te noemen, eigenlijk precies zoals we van een Wii-game zouden kunnen verwachten. Al met al zul je je een behoorlijk tijd met deze game kunnen vermaken.

Meer Pangya! Golf with Style

  1.   
    PielePalle's avatar

    Ja ziet er leuk uit maar golfen hoeft van mij niet per se zo super te zijn, dus ik hou het lekker bij de Wii Sports-golf 😉

  2.   
    Scuderia's avatar

    Dit zier er een beetje TE Blij uitt 😕

  3.   
    arie de beuker's avatar

    Ik heb het niet zo op sport games dus als ik een wii had( die ik waarschijnlijk volgende week ga kopen) liet ik hem mooi liggen

  4.   
    wolf123456789's avatar

    het beeld is kut 👿 👿

  5.   
    Game_dude's avatar

    de_cobby schreef, "heerlijk spel maar helaas spreek ik niet over de pangya op wiii maar over albatross18 (japanse naam:pangya) free 2 play and download.beetje schandalig dat ze 50 euro durven vragen van dit flauw afkooksel van alba18"

    50 euro!!!??? 😕 voor zon golfspelletje

  6.   
    Scuderia's avatar

    Meschien is het wel een goede game..het is zoiets als Wii sports alleen lijkt me wii sports leuker. Dit ziet er echt te Vrolijk uit…Al die kleurtjes 😕 .

  7.   
    patrick123's avatar
  8.   
    patrick123's avatar

    Waarom zou ik hem laten liggen

    reden 1 als je goed naar de schermpjes kijk is het chinees of andere taal
    reden 2 slecht beeld
    reden 3 ook niet echt een mooie geluid

    Doe je zelf een lol en koop hem niet want het is alleen geld verspilling 😛

  9.   
    patrick123's avatar

    dus …..

  10.   
    Scuderia's avatar

    ”patrick123″ schreef, "Waarom zou ik hem laten liggen

    reden 1 als je goed naar de schermpjes kijk is het chinees of andere taal
    reden 2 slecht beeld
    reden 3 ook niet echt een mooie geluid

    Doe je zelf een lol en koop hem niet want het is alleen geld verspilling 😛 "

    Ten eerste zal dit spel echt wel ook in het engels te koop zijn (zo moelijk is dat ook niet te bedenken) 😕
    Ten 2e Het is ook op de WII daar gaat het om de besturing en niet zo om het beeld.
    en je hoeft niet elke game afte kraken die er maar te vinden is om (volgens mij dan een heger postacount te krjigen)

  11.   
    Ribon's avatar

    Leuk spel maar heb per ongeluk te hard te keer gegaan en is mijn Wii controler door mijn ruit gevlogen 😕 😀 😛

  12.   
    bemcath's avatar

    Ik ben het eens met de review en niet eens met bovenstaande reacties. Bedenk of je binnen de doelgroep van deze game ligt. Ik vind het vooral leuk dat je pang kan winnen en daarmee kleren e.d. kan kopen. Het golfen is ook echt veel uitgebreider dan bij sports en de werelden (soms met 2 manen of vreemde bomen) zijn erg mooi!
    Maarja, ik ben dan ook gek op shoppen e.d.