Harvest Moon DS

Het leven van een boer is hard. Vroeg je nest uit om de koeien te melken, ervoor zorgen dat het fruit en groente water krijgt en natuurlijk jezelf in leven zien te houden. In Harvest Moon DS neem je een kijkje in het leven van een boer, want je verplaatst je in een boer en moet je eigen boerderij zien te runnen.

Huisje

Het spel begint met één of andere hele rare intro. Twee godinnen hebben namelijk ruzie en bestoken elkaar met toverspreuken, totdat één van de heksen ineens weggetoverd wordt samen met een hele grote groep ‘Oogstelfjes’. Aan jou de taak om een goedlopende boerderij op te zetten, alle 101 Oogstelfjes terug te vinden en vervolgens de weggetoverde Oogstgodin weer terug te halen naar het dorpje. Ondanks dat het erop lijkt dat je non-stop bezig bent met deze verhaallijn te volgen, merk je er eigenlijk vrij weinig van en komt het er simpelweg op neer dat je een zo goed mogelijk boerderij moet maken, de rest gaat vanzelf. Je staat op om zes uur in de ochtend, gaat direct aan de slag om groente en fruit te verbouwen en natuurlijk moet je je beesten ook niet links laten liggen.

Boompje

Het begint allemaal vrij standaard, je moet een naam kiezen voor je boerderij, voor jezelf, voor je kat en voor je hond en vervolgens leidt de burgemeester van het dorpje je even snel rond. Door het hele spel zijn speciale velden te vinden waarop allemaal kruiden, hout en stenen liggen. Door deze objecten op te pakken kun je er grondstoffen van maken, maar nog belangrijker, je maakt de grond vrij om deze vervolgens met een schoffel te bewerken. Eén van de belangrijkste manieren om snel aan veel geld te komen is door gewassen te kweken. Helaas werd mij niet verteld hoe ik dit moest doen en daarom werd ik gewoon verplicht om het boekje erbij te pakken. Na even snel het hele, trouwens erg goed uitgewerkte, boekje gelezen te hebben kon ik aan de slag. Grond leeg maken, grond omploegen, inzaaien en vervolgens zorgen dat de grond genoeg water krijgt. Wanneer je dit alles goed doet zijn na een paar dagen de zaadjes uitgegroeid tot de door jou gekozen groente en kun je deze verkopen.

Beestje

Wanneer je goed op weg bent met je boerderij en hier en daar een leuk zakcentje hebt verdiend met de verkoop van groente en fruit, is het tijd om te gaan denken aan dieren op je boerderij. Natuurlijk beschik je al over een hond en een kat, maar een kat legt helaas geen eieren en een hond is nogal lastig om te melken. Aangezien kippen het niet zo lekker vinden om in de regen te staan, moest er eerst een schuur worden gebouwd. Een snel belletje naar de plaatselijke timmerman en behoorlijk wat centjes waren genoeg om drie dagen later te beschikken over een gloednieuwe kippenren. Vervolgens pakte ik de telefoon weer en bestelde ik een paar kippetjes, wat voer en wat medicijnen voor het geval die arme beestjes ziek zouden worden. Net als bij de gewassen duurt het even voordat het wat op gaat leveren. Je moet de beesten namelijk eerst volwassen zien te krijgen voordat ze zich gaan voortplanten en ook nog melk gaan geven, wat een gedoe allemaal!

Oogstelfje

Ik dacht het helemaal voor elkaar te hebben, genoeg groente in de tuin, paar kippetjes op stok, maar helaas is het boerderijleven hard. Hoe meer inkomstenbronnen ik namelijk had, des te meer tijd ik nodig had om dit allemaal te onderhouden met als gevolg dat ik het erf niet meer af kwam en mijn voortgang zo goed als stilstond. Gelukkig is het net als in het echte leven mogelijk om hulp aan te nemen. Ditmaal niet in de vorm van Polen, maar in de vorm van Oogstelfjes. Deze oogstelfjes kun je vrijspelen door deze op willekeurige plekken tegen te komen. Zodra je ze gevonden hebt verzamelen ze zich in een soort grote holle boom, waar je vervolgens met speciale coins deze kleine wezentjes in kunt huren om bijvoorbeeld de planten water te geven. Het voordeel hiervan is dat je meer tijd over hebt, maar het nadeel is dat die coins veel geld kosten. Een andere manier om aan coins te komen is door ermee naar het casino te gaan, hier kun je kleine minigames spelen als memory en op die manier je coins vermeerderen. Ondanks dat dit natuurlijk een stuk makkelijker en goedkoper is dan alle coins kopen gaan de minigames erg snel vervelen en na een spelletje of vijf heb je het eigenlijk wel gezien

Conclusie

Harvest Moon DS is typisch zo’n spel dat klinkt als een lachertje, maar uit blijkt te pakken als een topper. Het spel is enorm breed opgezet en daarom zijn er duizend en één manieren om het spel tot een goed einde te brengen. Omdat het spel iedere dag weer anders is en je iedere dag weer een stapje verder komt is het spel enorm verslavend. Harvest Moon DS is een enorm uitgebreide en goed uitgewerkte game. Door de vrolijke uitstraling en de brede opzet is het een aanrader voor iedere gamer.

Meer Harvest Moon DS

  1.   
    Remmie!'s avatar

    heb t spel nog niet zoveel gespeeld maar tot nu toe mwah…
    (6.5)

  2.   
    joramovic's avatar

    de gedachte is wel leuk maar als het nu allemaal eens in 3D zou zijn zou het veel leuker worden denk ik.
    dat schaap dat je kan zien is echt lelijk . als je de dieren maakt zoals die bij nintendogs dan zou ik het wel kopen

  3.   
    Tom's avatar

    Dat schaap vind ik er juist wel lollig uitzien. Vette review trouwens, ‘Ditmaal niet in de vorm van Polen’. lololol!
    Het spel is niet echt iets voor mij.

  4.   
    WW's avatar

    Echt subliem spel; Harvest Moon. Geweldig ook dat ze de oude GBA Graphics hebben behouden, dat speelt toch het fijnst lijkt me. 3D gaat echt niet werken, geloof me. Als je weet wat je allemaal moet doen.. Dan verlies je echt het overzicht.
    Kabouters zijn vervangen door mini-Harvest Godessjes zie ik. Zal wel beter in het verhaal passen denk ik.

    Geluidjes zijn inderdaad vrolijk, maar moet je naar loop van tijd echt afzetten. Dit om irritatie/voortdurend blijven neurien te voorkomen. 😛

  5.   
    mosselman's avatar

    lijkt me zeker wel nice, alleen lijkt het niet een beetje op de sims2? Als ik het zo hoor is het bijna hetzelfde (kan aan mij liggen) mooie review btw 😉

  6.   
    Pimkingetje's avatar

    Niet zoveel aan!! 🙁

  7.   
    pokemon-freaker's avatar

    mwah niks te doen een DIKKE !!5!!

  8.   
    Darth_Oddish's avatar

    Leuk spel, maar ik denk dat je het alleen kan waarderen als je een die-hard harvest moon fan bent of je hebt dit spel nog nooit gespeelt. 😉