Sherlock Holmes: The Awakened

Sherlock Holmes is bekend door de hoofdrol die hij speelt in de boeken van Arthur Doyle, die vroeg in de twintigste eeuw geschreven zijn. Nu, aan het begin van de 21e eeuw, is het het tijdperk van videogames, dus kan Sherlock niet achter blijven en is dit alweer het derde deel in de serie. Kan dit nieuwe deel, The Awakened, de vernieuwing brengen die de serie zo hard nodig heeft?

Sherlock Holmes 2007

In de vorige twee delen van de Sherlock Holmes franchise werd het avontuur beleefd vanuit een third-person perspectief. De voorgeprogrammeerde spelwereld verveelde al snel, aangezien er slechts één ding bewoog: het hoofdpersonage. De graphics waren niet meer van deze tijd en de gameplay was trager dan de gemiddelde adventuregame. Reden genoeg voor ontwikkelaar Frogwares om een nieuw deel uit te brengen waarin de snelheid opgeschroefd wordt, de sfeer beter dan ooit zal zijn en de graphics een flinke poetsbeurt krijgen. Dus ligt nu The Awakened voor me, een titel die qua setting vrijwel identiek is aan haar voorgangers. Gelukkig is dat helemaal niet erg, aangezien dat hét pluspunt is van deze games.

Om te beginnen volg je het verhaal in een real-time 3D omgeving, waardoor de statische gameplay uit de vorige delen verloren gaat. Je beleeft alles vanuit first-person view, gezien door de ogen van Sherlock Holmes. De omgevingen zijn lekker vormgegeven: de Londense, industriële sfeer is al direct te merken in de eerste levels van de game. De winkels zijn helemaal in de stijl van de tijd waarin het verhaal zich afspeelt (19e eeuw) en dat zorgt voor een verdere verbetering van de sfeer. Het kleine ventje dat kranten staat te verkopen midden op straat, de bloemenverkoopster op de hoek van de straat en een boekenwinkel die geleid wordt door een onzekere gezette man zorgen voor de klemmende doch uitdagende sfeer die deze titel bijzonder maakt.

Tekst en geluid

De Sherlock Holmes serie is op het gebied van audio vrijwel identiek gebleven. Klassieke stukken van Bach en Rossini zullen je door de cinematics leiden, althans het begin daarvan. Nadat de omgeving is gepresenteerd onder het genot van de muziek van deze musici volgt er vaak een gesprek tussen Holmes en een direct betrokkene van een delict. Het is niet noodzakelijk deze langdradige, enorm saaie gesprekken aandachtig te volgen, aangezien Sherlock het gesprek overneemt op een notitieblok dat je te allen tijde kan lezen. Aan de hand hiervan kun je weer verder met je onderzoek om zo de zaak op te lossen. Het is echter wél verstandig een notitieblokje bij het spelen van de game te houden, om zo de hoofdgebeurtenissen samen te vatten. Aan de hand van deze notities is het een stuk eenvoudiger om verder te komen in het verhaal, aangezien dit nogal gecompliceerd is.

Speurwerk

In het sterke verhaal heb je naast Sherlock ook de beschikking over zijn sidekick Watson. Soms zul je zelfs in de huid kruipen van deze handlanger, zodat je een klein stukje meer weet over het verhaal. Hij heeft immers een andere kijk op bepaalde scenario’s en weet de juiste snaar te raken tijdens het ondervragen van NPC’s. Er zijn meer dan zestig mensen om mee te praten, waardoor de lijst met verdachten in het begin oneindig groot lijkt. Deze zal snel slinken tot een select groepje, waarna het échte speurwerk begint. In het begin zal alles een beetje voorgekauwd worden met het oog op verzamelen van clues en tips. Naarmate het verhaal vordert wordt er steeds meer van de speler gevraagd, waarbij het haast onontkoombaar lijkt dat je op een gegeven moment vast komt te zitten. Bij toeval speelde ik de game toen een vriend van mij binnenkwam, die direct wist hoe ik verder moest. Speel je de game een aantal uren achter elkaar, dan zullen de notities en de sfeer je opbreken: helder nadenken is dan een gave. Een frisse kijk is dan doorslaggevend, want uiteindelijk zal de gekozen oplossing zó simpel zijn. Het speurwerk gebeurt zoals de eerdere delen middels een point & click systeem, waarbij essentiële objecten onderzocht kunnen worden. Dit zorgt voor veel voldoening, aangezien je denkt dat je het verhaal helemaal zélf voltooid hebt.

Conclusie

Mensen die van de verhalen houden zullen ook deze game aanbidden, aangezien het op en top Sherlock Holmes is. Een perfect tempo, de duistere sfeer en de mysterieuze gebeurtenissen maken dit tot een waar puzzelspektakel. Helaas zijn de graphics niet meer dan redelijk en wordt de gameplay op den duur eentonig. Gelukkig voor de fans van de serie valt dit in het niets met de Sherlock Holmes sfeer, een ijzingwekkend verhaal dat beter is dan ooit. Ben je dus een adventure-fan en al helemaal tuk op mysteries oplossen, dan is dit verplichte kost voor je.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren