Dungeon Siege: Throne of Agony

Een goede RPG is moeilijk om te maken, zeker voor de PSP. Het gebrek aan een muis en aan een ziljoen knoppen om dingen aan te binden maakt het erg lastig om een goed werkende RPG neer te zetten. Zou er met Dungeon Siege: Throne of Agony eindelijk een goede PSP RPG zijn geboren?

Daar gaat ‘ ie dan…

Al sinds de eerste Diablo ben ik helemaal verslaafd aan RPG’s en heb ik de meeste toppers uit dit genre ook wel gespeeld. Voor de PSP heb ik ook al het nodige role playingvermaak in mijn handen gehad, maar nog nooit kwam er eentje in de buurt van toppers als Diablo of WoW. Toen ik Dungeon Siege: Throne of Agony opstartte merkte ik gelijk al dat dit hem wel eens kon worden, dé RPG voor de PSP! Je begint zoals je iedere RPG begint, namelijk met het kiezen van een personage. Zo lekker standaard als altijd heb je de keuze uit een mage, een assassin en een lekkere sterke warrior. Buiten je hoofdpersonage moet je ook nog kiezen tussen een sterke reus of een lief klein schattig magisch draakje, want één van deze twee zal als jouw hulpje gaan dienen. Nadat je de winnende combinatie hebt gekozen begin je gelijk, geen gezeur, geen saaie intro’s, maar gelijk pats boem actie!

Heeeeeeerlijk
De pest van de meeste RPG’s zit hem in het lang nutteloos rondlopen, het oplossen van saaie eentonige missies en de trage gameplay. Goed dan ook om te weten dat Dungeon Siege totaal het tegenovergestelde is en lekker wegspeelt. De eerste missies leren je om om te gaan met je character en met de verschillende items die de game te bieden heeft, een beetje toveren, het oppakken van wapens, het verwisselen van je wapens, alles wordt tiptop uitgelegd. Nadat je door die eerste missies heen bent, zullen de missies moeilijker worden en zal je ook steeds meer van de wereld gaan ontdekken. Dit bestaat voornamelijk uit het oplossen van missies van de dorpsoudste. Je neemt een missie aan, verlaat het stadje en loopt over een soort van 3D-landkaart naar de juiste dungeon. Daar aangekomen moet je één of andere grote enge draak verslaan om vervolgens weer terug te keren naar het stadje om de quest te voltooien en de volgende quest te starten. Op deze manier leer je de omgeving uit je hoofd kennen, zodat je later zelf willekeurig aan de slag kunt gaan.

Smoooth als babybilletjes

Afhankelijk van je gekozen character zal je buiten de gebruikelijke aanvallen met je wapens, ook de nodige magische aanvallen, buffs en potions moeten gebruiken om jezelf in leven te houden. Normaal duurt het casten van een aanval enorm lang en moeten de spells en potions geselecteerd worden uit een lijst, maar het kan ook anders. Dungeon Siege zit namelijk vol met handige snufjes en sneltoetsen om de juiste items en potions te kunnen gebruiken op de juiste momenten en ook duurt het casten van een spell niet eeuwenlang. Je rent dus lekker relaxt door een level, het doden van je tegenstanders is gebeurt binnen drie aanvallen en dus zal het levelen en het items verzamelen met je chracter lekker snel gaan, zoals het hoort bij een RPG!

Toch niet perfect

Dungeon Siege speelt zo soepel weg als Diablo, en dat zegt toch wel heel wat, maar toch zijn er nog wel een paar puntjes die wat beter hadden gemogen. Zo is de game hier en daar nog behoorlijk gevuld met bugs en ondanks dat dit toch geen groot probleem is, is het wel hinderlijk tijdens het spelen. Een tegenstander hoort tenslotte terug te vechten en niet stil te staan met zijn lijf half door een muur, of mis ik nou iets? Ook duurt het laden van je map wanneer je rondloopt buiten de dungeons erg lang, zo lang zelfs dat ik de kaart er alleen bij pakte wanneer het echt nodig was. Ondanks de lange laadtijd is het het wachten wel waard want de map is goed overzichtelijk en werkt zelfs nog beter dan de gemiddelde TomTom.

Eindelijk weer eens een échte RPG

Met de komst van Dungeon Siege: Throne of Agony is in mijn ogen de eerste échte RPG voor de PSP geboren. Het spel heeft al het gezeur en gezeik van saaie missies overboord gegooid en heeft ervoor gezorgd dat het een lekker soepel spel is geworden. De controles zijn voor het eerst goed geregeld en zelfs de graphics zijn tip top in orde. Dungeon Siege: Throne of Agony is gewoon dé RPG voor de PSP.

Meer Dungeon Siege: Throne of Agony

 1.   
  Ariose's avatar

  De game speelt erg lekker weg op de PSP, dus de speelbaarheid is goed. Grafisch is het ook erg goed voor de PSP. En gelukkig is de soundtrack ook weer top. Tja de orginaliteit is ver te zoeken. Kortom een hele leuke RPG voor de PSP. Wat wel jammer is, is dat je groep nooit echt groot wordt, zoals bij de PC versie.

 2.   
  darklizard's avatar

  Dit spel lijkt me nou zo vet.
  Vooral omdat het op de psp is en ff een vraagje kan je ook wapens maken enzo?

 3.   
  stormtrooper's avatar

  ik vind dit spel super saai, heb er spijt van dat ik hem heb gekocht 😥 😥

 4.   
  .Legolas.'s avatar

  stormtrooper schreef, "ik vind dit spel super saai, heb er spijt van dat ik hem heb gekocht 😥 😥

  "

  Het is een veel beter spel dan jij zegt

 5.   
  stefaandw's avatar

  bedankt Arisose nu weet ik ook dat het bestaat voor de PSP ^^

 6.   
  fearblaster's avatar

  hebbe dingetje ^^ 🙄

 7.   
  MistWalker's avatar

  wat wel een beetje ambetant is dat er een paar glitches in zitten bv een vijand die je kan raken met een beam door een muur 😡