Sudoku Master

Inhakend op de enorme Sudoku-gekte die nog steeds in heel Nederland gaande is, brengt Nintendo een DS-game uit waarmee je ook in het donker je favo-puzzeltjes kunt oplossen. Gooi die ouderwetse boekjes maar weg… Sudoku op de DS wordt het helemaal! Peter puzzelde tot hij een ons woog en had tussen het shootergeweld door ook nog even tijd om deze review te schrijven.

Gekte

Laat ik duidelijk zijn: ik ben geen fan van Sudoku puzzels. Geef me een kruiswoordpuzzel of, een stapje hoger, een doorloper en ik los hem op maar van deze Sudoku puzzeltjes moet ik normaal gesproken helemaal niets hebben. Toch zijn er legio mensen die elke ochtend achter de voordeur staan te wachten totdat de krant op de deurmat valt om, nadat ze de koppen hebben gesneld, zo snel mogelijk het dagelijkse Sudoku raadsel op te lossen. Aan mij is dit dus niet besteed, maar dat neemt niet weg dat ik voor de review van deze game mijn principes aan de kant wilde zetten en toch een serieuze poging waagde om dan toch minimaal de indruk te wekken dat ik naast brute shooters ook een puzzelgame kan waarderen.

Uiteraard zijn de regels in Sudoku Master hetzelfde als in het traditionele spel. Sudoku draait eigenlijk maar om één ding: completeer de vakken met cijfers, rekening houdend met een paar spelregels: gebruik de cijfers 1 tot en met 9, in elke kolom of rij mag elk cijfer maar één keer voorkomen en in elk dikomlijnd vak van 3 x 3 cijfers mag elk nummer ook maar één keer voorkomen. Door het bestuderen van de cijfers die al zijn ingevuld kun je elke puzzel aan de hand van deze regels oplossen.

enter enter

Zaklantaarn

Ik begin met het intrappen van een gigantische open deur: Sudoku Master is niet van papier en een potloodje met een stukkie stuf heb je al evenmin nodig. Daar hebben we dan meteen ook het allergrootste voordeel van deze game mee te pakken. Nu zullen er ongetwijfeld puzzelfanaten zijn die zeggen dat net zoals een krant op internet lezen geen krant lezen is, ook Sudoku spelen op notabene een handheld, geen echte Sudoku-ervaring oplevert. Helaas voor die ‘gamers’ is het leed al geschied en heeft ook het electronisch Sudoku’en zijn intrede gedaan.

En daar waar ik met het krantenargument nog wel een beetje mee kan gaan, heb ik maar weinig begrip voor de voorkeur voor papieren Sudoku’s. Tel immers maar op je vingers na… Sudoku op de Nintendo DS heeft zoveel voordelen. Ten eerste zitten er meer puzzels op het kleine gamecardje dan je ooit zou vermoeden, namelijk wel vierhonderd in allerlei moeilijkheidsgraden. Het is eigenlijk net als met je verkering; als je de laatste hebt gehad, ben je je allereerste al lang weer vergeten… Je bent hier dus nog wel even zoet mee. Ten tweede geen geklooi meer met potlood en gum. Gebruik gewoon je stylus en vul snel en overzichtelijk de getallen in waarbij je ook nog eens de mogelijkheid hebt om vier optionele getallen in te vullen in een en hetzelfde hokje. Daar waar het in een papieren boekje nogal eens een zooitje wordt (althans dat zie ik altijd bij zogenaamd ervaren Sudoku’ers), zal dit virtuele Sudoku-boekje altijd opgeruimd en overzichtelijk blijven. Ten derde voorkom je, omdat je onderweg natuurlijk altijd je Nintendo DS bij je hebt, dat je met een volle tas komt te zitten omdat je simpelweg meerdere vliegen in één klap slaat. Als laatste, en inderdaad niet het minste, noem ik de lichtgevende eigenschappen van de DS. Bezitters van een Lite-versie hebben nog meer geluk want die hebben helemaal geen externe lichtbronnen meer nodig om altijd en overal onder alle omstandigheden Sudoku’s op te lossen. Laat die zaklantaarn dus ook maar uit je rugzak…

enter enter

Menu’s

We constateren meteen al dat de trend van Nederlandstalige schermteksten bij Nintendo DS-games zich ook bij Sudoku Master voortzet. Dit is niet meteen het allerbelangrijkste maar voor een aantal spelers zal dit toch prettig zijn. Ook de vier moeilijkheidsgraden betekenen dat men rekening heeft gehouden met allerlei niveau’s en dat is alleen maar goed. Mocht je nog twijfelen over het te kiezen level dan zijn de niveautesten heel erg handig. Daarna kun je meteen aan de slag met het vrijspelen van de puzzels door het verdienen van sterren. Puzzels zijn ook op te lossen in de zogenaamde oefenstand die er voor zorgt dat op het moment dat je een verkeerd cijfer invult, dit hokje rood kleurt.

Als je niet in de oefenstand speelt is het erg handig om het fenomeen testnummers te gebruiken. Daar waar dit bij de papieren versie erg onhandig is, is het bij Sudoku Master mogelijk om een cijfervakje te verdelen in vier hele kleine vakjes waarin je een cijfer in kunt vullen dat op dat moment mogelijk is. Dit kunnen er uiteraard meerderen tegelijk zijn. Naarmate je de puzzel verder oplost zullen er steeds meer weggestreept kunnen worden tot uiteindelijk de oplossing gevonden is. Een ander handig hulpmiddel is de markeringsfunctie die de kolom, rij en 3 x 3 blok rondom de cursor oranje doet oplichten. Uiteraard heeft dit tot gevolg dat je meer overzicht krijgt over de reeksen van getallen, maar je kunt deze functie als je dit wilt ook uitzetten.

Als nadeel van het puzzelen op een DS noem ik toch de grootte van het scherm dat tot gevolg heeft dat een DS-Sudoku wat dat betreft, ondanks dat de puzzel op het bovenste scherm iets groter wordt afgebeeld, toch niet kan tippen aan een Sudoku uit het streekblad. Verder zou wat afwisseling geen kwaad hebben gekund, maar daar zal een echte Sudoku die-hard misschien wel maling aan hebben.

Conclusie

Als je net als ik een hekel hebt aan vieze vingers van krantenpapier en nog meer aan het wegvegen van gumresten van de vloer maar je wilt toch helemaal los gaan op verslavende puzzels, dan zit je met Sudoku Master helemaal goed. Gegarandeerd dat dit minimaal een stofzuigerzak, een rol vuilniszakken, tien potloden en drie stukken gum per jaar scheelt. Sudoku: you love it or you hate it, dus liefhebbers van deze Japanse puzzels zitten natuurlijk helemaal gebeiteld terwijl anderen deze game bijvoorbeeld alleen voor een review zullen aanraken. Het feit dat deze game (gemakkelijk) met de stylus te besturen is zal zeker bijdragen aan het succes. Hoewel ik er niet gevoelig voor ben, heb ik mij laten vertellen en kan ik mij ook voorstellen dat Sudoku Master voor ernstige verslavingsverschijnselen kan zorgen. Sudoku Master blinkt uit door haar eenvoud en dat is ook meteen de kracht van dit spelletje.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren