Gothic 3

De Gothic serie staat bekend om de vele gesproken dialogen, open gameplay en een redelijke verslavingsfactor. Het eerste deel werd goed ontvangen, en voor het tweede deel geldt eigenlijk precies hetzelfde. Of Gothic 3 ook deze lijn vast kan houden, of zelfs verbeteren, lees je in de review.

Ardea

In Gothic 3 ga je verder waar je in de vorige twee delen gebleven bent: je start als naamloze held op het eiland Khorinis. Lang geleden was dit een grote gevangenis (type Alcatraz) met een grote magische barrière eromheen. Gevangen konden in deze koepel geplaatst worden, maar niets kon ontsnappen. Helaas hebben de ontwerpers (magiërs) van deze creatie een fout gemaakt tijdens het construeren van dit meesterwerk, waardoor de barrière te groot werd en de magiërs zelf vast kwamen te zitten. Jij, een standaard naamloze gevangene, weet je aan te sluiten bij de magiërs die druk bezig zijn de koepel ongedaan te maken. Uiteindelijk zal dit met succes afgesloten worden, en loop je op het eiland Khorinis rond tussen alle andere, vrijlopende gevangenen. Helaas is het eiland onder aanval van veel gespuis (orcs), en dus moet daar eerst mee afgehandeld worden.

Zodra dat gelukt is moet je nog een reusachtige draak vermoorden, om zeker te zijn van je veiligheid. Het eiland is veilig, en al snel wordt er besloten te vertrekken van deze misselijkmakende plaats. Er gaan schepen richting het eiland Myrtana, en uiteraard zit jij ook bij die groep personen die vertrekt. Uiteindelijk kom je aan in Ardea, een plaats aan de kust van Myrtana. Helaas is tijdens de lange reis ook Myrtana onder aanval gekomen van de orcs, en zij regeren dan ook over alles en iedereen op het eiland. De mensen zijn slaven en dus ondergeschikt aan hen, terwijl het normaal gesproken toch andersom zou moeten zijn. Gelukkig is er hoop, aangezien een kleine groep rebellen eigenwijs een eigen kamp heeft opgezet in het bos, nabij Ardea gelegen. En hier start je reis in Gothic 3, bij de aankomst in Ardea.

Vooruitgang

De verhaallijn klinkt prachtig, en dat is het ook. Als je echter goed hebt opgelet lijkt er vrij weinig nieuws onder de zon te zijn. Dacht je aan het eind van het tweede deel eindelijk verlost te zijn van de groene vrijand, zijn ze er in deeltje drie gewoon weer bij. Gelukkig zijn er ook veel lichtpuntjes te bekennen in dit nieuwe deel. Om te beginnen zijn diezelfde Orcs een stuk slimmer geworden. Ze vallen je niet zomaar aan, er valt met ze te praten en als je een beetje je best doet is er ook nog mee te onderhandelen. Liet je in deel twee of één je hoofd zien achter een boom, dan werd bij wijze van spreken jij, met of zonder boom, met de grond gelijk gemaakt. Zonder nadenken. Gelukkig is dit aangepast, aangezien het nog wel eens tot een flinke dosis irritatie leidde.

Natuurlijk is het verplicht om de serie op technisch vlak te verbeteren, maar de mate waarin de Gothic reeks dit ondervonden heeft is werkelijk fenomenaal. De graphics druipen van je scherm, en ik durf zelfs te beweren dat dit er nóg veel strakker uitziet dan Oblivion. Kijk maar eens naar de screenshots, wat natuurlijk meer zegt dan welke zin ook. Moet ik er wel bij zeggen dat je een draak van een PC nodig hebt om deze game te spelen. De minimumsysteemeisen die bij deze review vermeld staan is ook écht het absolute minimum. Lager dan dit wil niet, en dat wil nog wel eens problemen vormen, aangezien deze geen kattenpis zijn.

Beter dan Oblivion?

Beide games zijn in 2006 uitgekomen, beide games zijn een RPG, beide games hebben fantastische graphics en dus kán ik er niet omheen om deze game met The Elder Scrolls IV: Oblivion te gaan vergelijken. Natuurlijk, ik hou van The Elder Scrolls en daar maak ik ook geen geheim van. Toch vind ik dat Gothic 3 op sommige vlakken (eindelijk geen over encumbered meer) Oblivion overtreft. De graphics zijn een stukje beter, je vermaakt je er minstens net zo lang mee (50+ uur dus) en eigenlijk kun je nu concluderen dat de games gelijkwaardig zijn aan elkaar. Helaas komt Gothic 3 op de andere punten bij lange na niet in de buurt van Oblivion. De muziek in Gothic 3 is goed, de muziek in Oblivion is fantastisch. De diepgang in Gothic 3 is zeer goed, die van Oblivion is uitmunted. Gothic 3 is gewoon een steengoede game, maar wordt op bijna elk front afgetroefd, aangezien Oblivion simpelweg nét beter is. Daar komt nog eens bij dat Gothic 3 iets afstandelijker aanvoelt, je wordt niet vanaf de eerste minuut in de game gezogen. Ook is alles in Oblivion net iets leuker aangekleed, wat betreft de interface en presentatie.

Niet beter, wel goed

Zoals je hierboven gelezen hebt is dit niet de állerbeste RPG van dit jaar. Dark Messiah is gelijk aan deze game, en dat is toch zeker geen slechte prestatie. Helaas vindt Gothic 3 zijn meerdere in Oblivion, anders had deze game toch zeker wel het must-have predikaat gekregen. Een gemiste kans dus, maar gelukkig weet Gothic 3 (zeker de fanboys van deze serie) veel uren speelplezier te bieden. Wel voor een dikke PC dus!

 1.   
  nightgamer's avatar

  ik heb gothic 2 en die is bellaberd met zen graffics ik vind er echt niks aan de wapens en pakken zijn wel goed

 2.   
  Umbra's avatar

  Best wel goede RPG ^^.

 3.   
  OkkieBOOMER's avatar

  Ik zal maar de demo ‘testen’ 😉

 4.   
  LouisvanGaal's avatar

  Goed RGP