Nintendo DS Browser

Natuurlijk was het al mogelijk om bijvoorbeeld op je mobiele telefoon te internetten en te mailen maar het blijft tot op heden een beetje behelpen, tenzij je bereid bent veel geld uit te geven. Wie had echter kunnen bedenken dat je nog eens op het internet kon surfen en je mail kon checken op je Nintendo DS? Sinds kort is dit namelijk mogelijk en het werkt ook nog eens! Hoe? Dat lees je in de review van deze wel heel bijzondere ‘game’.

orderleft

Opera

Nintendo heeft gekozen voor de populaire Opera-browser software. Het is dus mogelijk om je favoriete draagbare spelconsole om te toveren in een handig apparaatje waarmee je niet alleen kunt surfen op het internet, maar ook nog eens kunt mailen, telebankieren of internet-shoppen. Dit alles uiteraard draadloos en dat maakt de Nintendo DS Browser niet alleen tot een leuk hebbedingetje, maar na heel wat uurtjes surfen ben ik ook nog tot de conclusie gekomen dat mijn DS niet meer alleen maar leuk en mooi, maar ook nog eens handig en nuttig geworden is.

De Nintendo DS Browser wordt geleverd in een zelfde doosje als waarin de normale DS-games altijd zitten, maar natuurlijk is dit geen game maar gewoon een stukje ordinaire software waarbij ook nog een hardware-onderdeeltje wordt geleverd. Het geheugen van de DS moet namelijk wel een stuk worden opgeschroefd en dat doe je door middel van de meegeleverde memory-expansion pack in de GBA-sleuf te steken. Overigens zijn er van deze memory-expansion pack twee versies, een voor de oude DS en een voor de DS Lite. Je wordt er trouwens in de gebruiksaanwijzing voor gewaarschuwd dat als je het memory-expansion pack van de gewone DS in die van de DS Lite steekt (andersom kan niet), hij er een centimeter uit blijft steken en dat je dan vooral niet te hard moet duwen of hem er moet proberen in te rammen. Het Nintendo dubbelscherm is namelijk nog steeds niet hufterproof. De browsersoftware zelf staat dus op een normale gamecard die je dus gewoon in de normale spellensleuf schuift. Als je dus wilt surfen op je DS zul je eerst de gamecard er in moeten plaatsen en is het dus niet mogelijk om de browser te gebruiken zonder gamecard of om de browsersoftware in het geheugen van de DS te zetten.

orderright

Schermpjes

‘Ja maar..’, hoor ik jullie al zeggen… Inderdaad. De DS heeft twee hele kleine schermpjes. ‘Die zijn toch nooit groot genoeg voor internet’. Ik geef toe dat ik ook dacht dat de DS nooit groot genoeg zou zijn om een beetje fatsoenlijk online te gaan op het www. Ik begon aan deze gedachte pas te twijfelen op het moment dat ik de game uitpakte, de achterzijde van het gamedoosje las en ook nog tot de ontdekking kwam dat er geen vergrootglazen of loeps werden meegeleverd (iets wat we nog wel kennen van de Gameboy). Kennelijk waren de makers er heilig van overtuigd dat de Nintendo DS browser gewoon goed functioneerde. En inderdaad, nadat ik mijn eerste stappen op het internet via de DS had gezet, moest ik tot de conclusie komen dat surfen op de DS niet alleen leuk is, maar dat het ook nog eens kinderlijk eenvoudig en best snel is. Daarbij helpt het ook enorm dat de DS-graphics voor de meeste sites ruim voldoen.

Uiteraard is het surfen op je DS niet te vergelijken met het internetten op je PC, en heeft de Opera-browser natuurlijk lang niet zoveel functionaliteit als bijvoorbeeld Internet Explorer of Mozilla’s Firefox. In die zin is de Nintendo DS Browser dan wel weer een hebbedingetje te noemen. Maar onderschat het dus zeker niet. Ik kan mij namelijk voorstellen dat er, mede gelet op het feit dat er verbinding kan worden gemaakt via de Nintendo WiFi hotspots over de hele wereld, en er zo dus overal mail kan worden gechecked, veel ‘gamers’ zijn die met deze functionaliteit van hun DS een multifunctioneel apparaat maken. Inmiddels nieuwsgierig geworden hoe dit allemaal in de praktijk werkt? Lees dan snel verder…

orderleft

View modes

Nintendo heeft er voor gezorgd dat websites op verschillende manieren zijn te bekijken. Uiteraard is alles met de stylus te bedienen maar voor degenen die dat maar niks vinden is het ook mogelijk om alles met knoppen en toetsen te regelen. De belangrijkste vraag is natuurlijk hoe dat er op de DS uit ziet en hoe groot het bedieningsgemak is. De Overview Mode zal de meest gebruikte mode zijn. Hierbij wordt de gehele website op het onderste scherm afgebeeld en is daar overheen een soort selectiescherm gezet dat je met de stylus kunt bewegen. Het gedeelte van de site wat met dat scherm is geselecteerd, wordt op het bovenste scherm haarscherp afgebeeld. Overigens is het altijd mogelijk om het onderste en het bovenste scherm om te wisselen bij deze mode. Het is zelfs noodzakelijk omdat je anders geen links kunt aanklikken met je stylus. Tevens is het mogelijk om op verschillende niveaus in te zoomen, maar echt nodig is dat niet want de teksten zijn zeer duidelijk te bekijken. Zoom is wel weer handig voor plaatjes, waarvan het laden overigens kan worden uitgeschakeld tijdens het surfen en dat komt de snelheid zeker ten goede. Dat laatste is alleen handig als je stukken tekst wilt lezen en niet vermoeid wilt worden met allerlei afbeeldingen.

Bij de SSR Mode (Small Screen Rendering Mode) wordt de gehele website verdeeld over twee schermpjes, dit is erg handig als je een goed overzicht wilt hebben over de website of bij websites met grote lappen tekst. Je bent dan permanent ingezoomd en dan mis je dus wel het overzicht op de site. Bij tekst is dat echter geen enkel probleem. Ook hier is het geen probleem om tussen de Overview-Mode en de SSR-Mode te schakelen. Als je eenmaal een tijdje bezig bent met de browser werkt dit heel soepel en ben je daar zo aan gewend.

orderright

Handschriftherkenning, URL’s, zoeken, geheugen…

Om URL’s in te voeren heb je de beschikking over een volledig toetsenbord op het onderste DS-scherm. Nadat je in het URL-scherm terecht bent gekomen hoef je alleen nog maar het adres in te voeren zonder prefix en bijvoorbeeld .nl. Deze worden namelijk standaard weergegeven zodat je alleen nog maar een snelinvoertoets voor .nl of .com hoeft aan te tikken. Gamers met een niet al te slecht handschrift hebben ook de mogelijkheid om door middel van een snel handschriftherkenningssysteem een URL, tekst of bijvoorbeeld een wachtwoord in te voeren. Dit gaat opvallend secuur en snel want op het moment dat je een letter of cijfer hebt ‘geschreven’ kun je in het vak er naast de volgende letter al schrijven, terwijl de browser nog bezig is met de herkenning van de letter ervoor. Bij twijfel zal de DS je nog een aantal alternatieven aanbieden. Zoeken gaat net zo makkelijk als het intypen van een URL. Standaard is Yahoo als zoekmachine ingesteld maar in elke webpagina kun je een zoekfunctie oproepen en zoeken in de site zelf. Uiteraard is het soort zoekmachine door jou zelf in te stellen. Bij surfen horen natuurlijk favorieten en daarom is ook het bookmarken een fluitje van een cent in de Opera Browser. Bij het opstarten van de browser krijg je niet echt een startpagina zoals we die kennen te zien maar een pagina met een aantal door jou in te vullen links. Op zich gaat dit net zo snel en het voordeel ervan is dat je niet standaard aan een startpagina vastzit.

orderleft

Verbinding

Ook al beschik je over een breedband verbinding, het is natuurlijk niet zo dat alles heel flitsend te bekijken is. Je surft wel degelijk een heel stuk langzamer dan op je PC en dat is eigenlijk logisch ook. Het geheugen van de DS moet er al voor worden uitgebreid en de DS is natuurlijk van origine geen apparaat om te surfen maar om te gamen. Een breedbandverbinding is binnenshuis echter wel een vereiste, evenals een draadloos LAN Access Point. In huis kan echter ook worden volstaan met een Nintendo WiFi USB Connector. Buitenshuis kun je gratis gebruik maken van de vele WiFi hotspots die er inmiddels zijn, hetzij openbaar danwel van Nintendo. Kijk voor de WiFi hotspots bij jou in de buurt op dit overzicht. Mocht je de DS met browser af willen schermen voor onbevoegden (of dit nu de ouders of hun kinderen zijn laten we even in het midden) dan is dit mogelijk door het instellen van een wachtwoord. Het is goed om hierbij te bedenken dat het instellen van een filter niet mogelijk is. Ondanks de geheugenfunctie van de DS is het ook wel interessant om te weten dat de browser, behalve de favorieten en startpagina, geen enkele informatie vasthoudt. Bij het weer opstarten van de browser begin je dus weer met een ‘schoon’ geheugen.

orderright

Conclusie

Surfen op je DS is een bijzondere ervaring en is te vergelijken met de verwondering die je had toen bijvoorbeeld Eyetoy voor het eerst in de winkel lag. Vooral omdat de browser zo compleet is en omdat je nagenoeg alle basis handelingen (uitgezonderd filmpjes en geluid) kunt verrichten. Aan de andere kant moet je ook de beperkingen van het DS-surfen onderkennen. Zakelijk of professioneel gebruik is niet denkbaar en absoluut niet aan de orde en ook niet iedere gemiddelde gebruiker zal er evenveel aan hebben. Maar wil je af en toe onderweg je eenvoudige mail lezen (dus zonder bijlages e.d.), wat zoeken en surfen naar informatie en heb je niet al te veel haast, dan is de Nintendo DS Browser, naast het feit dat het ook nog eens heel leuk is om te doen, geen miskoop. De prijs zal geen beletsel zijn want die is gelijk aan een normale DS-game.

Meer Nintendo DS Browser

  1.   
    donno's avatar

    weet iemand ook hoe duur het is want als het niet te duur is ga ik hem wel kopen

  2.   
    birrie5's avatar

    heejj.. 😀

    ik had un paar vraagjes..want ik wil dat ding ook wel maar:
    1 kan je daar bv ook muziek op afspelen bij bv youtube of zo?
    2 kan je daar ook fatsoenlijk mee op habbo ofzo.?
    3 kan je dr mee op msn?

    oke .. het zou fijn zijn als iemand er op reageert anders kan ik um niet voor sinterklaas vragen 😉

    Greetss..z 😳

  3.   
    priamos's avatar

    moet je je computer aanhebben om op de ds te kunnen surfen als je gebrikt maakt van een WiFi max adapter voor de vebinding? en is er helemaal geen geluid op de ds? en als je de software voor een normale ds koopt kan die dan ook op de ds lite?

  4.   
    Bakura's avatar

    In een woord briliant. Ik zou zeker “Nintendo DS Browser” halen als ik een “Nintendo DS” had.

  5.   
    matisup10's avatar

    waar zitten de hotspot en kun je een java proggamma erop zetten en Runescape doen? 😀

  6.   
    game freak94's avatar

    weet iemand waar je deze gadget ken kopen want heb bij bartsmit en eplaza geken en bij intertoy maar kan hem niet vinden wie weet waar en hoe duur ?

  7.   
    dikkertjew's avatar

    heb je er ook een ip adres bij nodig ? of niet?
    en kan je ook zonder wifi internetten buitenhuis?

    ik hoop dat iemand op deze reactie wilt reageren:D 😳