Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots

Als er één game was, die je bij de aankondiging van de PlayStation 3 door je hoofd schoot, dan was het Metal Gear Solid 4 wel. Guns of the Patriots lijkt nu al af te stevenen op een ongekend succes, en waarom dat dan wel zo is, dat lees je in deze preview…

De toekomst

Metal Gear Solid maakt met dit vierde deel de overstap naar de volgende generatie consoles en ook naar de toekomst. Dit vierde deel zal zich niet in de jaren ’60, maar na de gebeurtenissen van het tweede deel, Sons of Liberty, afspelen. Solid Snake is inmiddels ook weer een dagje ouder geworden en compleet met grijze haren, snor en bionisch oog zal hij in deze futuristische oorlog moeten vechten. Waar de eerste twee delen zich vooral in gebouwencomplexen afspeelden en het derde deel zich situeerde in de jungle, vindt Guns of the Patriots merendeels plaats in een verwoeste stad. Muren zijn kapotgeslagen door de artillerie, gebouwen liggen half afgebroken op straat en hiertussen lopen vele soldaten en mechs rond. Verder is het geen Snake in z’n eentje tegen de rest meer, maar zit hij gevangen in een oorlog tussen twee fronten. Hij heeft meer vrijheid in deze grote, verwoeste stad en kan dus ook meer van de omgeving gebruikmaken.

Bedrijfspsycholoog

In Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots zul je veel meer je hersens moeten gebruiken dan voorheen. Er zijn minder plekken om te schuilen, slimmere vijanden en minder mogelijkheden om ze om te leggen. Naast het gevecht om leven en dood dat je met ze voert kun je ze nu ook irriteren of bangmaken. Wanneer je ze namelijk naar een locatie lokt om je vervolgens te verschuilen en ergens verderop weer een teken van leven te geven, dan zullen ze denken dat je met meer dan één bent, en zich ook anders gaan opstellen. Ook zie je niet meer aan de hand van een vraagteken of uitroepteken dat je ontmaskerd bent, maar ditmaal zul je dat af moeten leiden aan hun lichaamstaal, gezichtsuitdrukking en instructies richting medesoldaten. Deze psychologische oorlogsvoering zal een belangrijke rol spelen in de game, bange soldaten hebben immers een minder vaste hand en de kans is ook groter dat je ze van achteren af kunt maken met een knap staaltje Close Quarters Combat.

No place to hide

Daarnaast is het in dit vierde deel zo dat je niet meer tot in de vergetelheid op je plekje kunt zitten en zo rustig bewaker na bewaker om kunt leggen. In de E3-demo van vorig jaar zagen we bijvoorbeeld dat Solid Snake zich achter een muur verschool. Na een flinke explosie viel deze echter om en de vijanden hadden vrij spel op onze oude rakker. Dit principe werkt ook zo bij een voertuig. Je kunt achter een auto gaan zitten, maar vroeg of laat zal er wel iemand zijn die er in stapt en ermee wegrijdt. Dit zal een nieuwe vorm van spanning in de game introduceren, je zal met Snake immers altijd in beweging moeten blijven om ongezien te blijven.

Octopus Camouflage

Degene die de screenshots al hebben bekeken hebben gezien dat Snake ditmaal een soort bionisch oog over zijn linkeroog heeft, maar hij heeft ook een ander pak aan. Hideo Kojima noemt Snake’s nieuwe outfit een Octocam, wat afgeleid is van Octopus Camouflage. Een octopus heeft namelijk, net zoals een kameleon, de eigenschap om van kleur, maar ook van vorm te veranderen. Sta je bijvoorbeeld voor een grijze muur, dan zal Snake’s pak ook deze kleur aannemen zodat hij minder snel ontdekt wordt. Dit wordt weergegeven als een soort reflectie van de omgeving en het ziet er echt heel stoer uit. Volgens Kojima is deze techniek dan ook alleen mogelijk op de PlayStation 3.

Voorlopige conclusie

Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots zal de laatste Metal Gear Solid-game zijn waar Kojima aan meewerkt. We bidden daarom ook tot de goden dat de beste man alle tijd krijgt en deze game tot een ware afsluiter van zijn Metal Gear-loopbaan maakt. Met alle informatie die we tot nu toe hebben, lijkt dat allemaal helemaal goed te gaan komen. Guns of the Patriots wordt echt een game om naar uit te kijken, nu al.

  1.   
    Senbonzakura's avatar

    Dit wordt echt een vette game.

  2.   
    shadowlink88's avatar

    als het word zoals andere mgs games dan zal het wel chill worden

  3.   
    Ribon's avatar

    Solid Snake rules!!! 😛

  4.   
    arie de beuker's avatar

    Ik wil deze game!!!!!!!!!!!!

  5.   
    Michiel_'s avatar

    Ik heb de eerste metal gear gespeeld als klein kind , ik kreeg toen de stuipen op het lijf als ik het spellde , met larra croft had ik dit ook , nu heb ik al 2 lara croft games uitgespeeld , ik denk dat ik me dit spel wel aanschaf als het uit is

  6.   
    mr. H's avatar

    Jammer dat ie niet voor de xbox 360 uit komt 😥

  7.   
    OkkieBOOMER's avatar

    Heeft gewoon groot kans om fucking goed te worden 😉

  8.   
    1990varial's avatar

    DIT IS ECHT MIJN FAVORITE SPEL OOIT.
    ik heb ook alle delen +nog wat hele oude metal gears 🙂