Far Cry Instincts: Predator

Een nieuwe Far Cry staat garant voor flink wat game-ingrediënten die het leven van een gamer een stuk aangenamer kunnen maken. Een tropisch eiland: aanwezig. Palmbomen: check. Zonnige stranden: witter dan ooit tevoren. Vette graphics: uiteraard. En natuurlijk moeten we het dit keer ook met Jack Carver doen. Worden we dat inmiddels een beetje zat? Nee!!

Hetzelfde

Op het moment dat het zilveren 360-schijfje van Far Cry Instincts: Predator in mijn console ligt te zoemen en de eerste beelden tot mij komen, waarbij ik met onze Jack weer van een ontploffend bootje af moet springen, weet ik het zeker: ik heb deze game eerder gespeeld en ik moet hem wéér gaan spelen. Niet dat dat echt een straf is, maar als je eerder al Far Cry Instincts op de Xbox speelde, hetgeen overigens nog niet eens zo héél lang geleden is, dan verwacht je niet dat je dezelfde game nog een keer moet spelen om alles wat wél nieuw is te unlocken. Want dat is wat er aan de hand is. Ik kan mij dus voorstellen dat er sommigen onder jullie zijn die geen zin hebben om heel ‘Instincts’ nog een keertje te gaan spelen om uiteindelijk aan iets nieuws te kunnen beginnen. Natuurlijk was Far Cry grafisch gezien nog nooit zo mooi, daarover later meer, maar waarom een game kopen die voor de helft bestaat uit iets wat we al gezien hebben of zelfs al hebben gespeeld? De bloedmooie graphics kúnnen een reden zijn om tot aanschaf over te gaan, maar het loont de moeite om, voordat je naar de winkel rent, eens even te bezien wat jouw ‘Far Cry’-verleden is. Het zou zomaar kunnen dat in plaats van de Xbox 360 versie, Far Cry Evolution voor de Xbox een veel betere keuze is. Tenzij je kickt op graphics, dan is de keuze een stuk simpeler.

Far Cry Instincts: Predator bestaat dus uit twee gedeelten, namelijk het ‘oude’ Far Cry Instincts én het nieuwe ‘Predator’-gedeelte. Hoewel Far Cry Instincts: Predator zogenaamd exclusief op de Xbox 360 uitkomt, is de game niet uniek want het nieuwe gedeelte is gewoon hetzelfde als Far Cry Evolution, dat thuishoort op de Xbox en gelijktijdig is uitgekomen. Duizelt het je al een beetje? Geeft niets, ik moest er ook even over puzzelen. Je snapt nu alleen waarschijnlijk wel waarom je niet meteen naar de winkel moet rennen maar hier rustig eens over na zou moeten denken. Ga je voor graphics, dan is de 360-versie een goede keuze. Doet je dat echter helemaal niets en ben je alleen geïnteresseerd in wat nieuw is, dan zou ik gaan voor Far Cry Evolution op de Xbox. Nog een stuk goedkoper ook. Voordat we echter aan het ‘conclusie trekken’ gaan voordat we het over de inhoud hebben gehad, wil ik graag nog aan jullie kwijt waarom Far Cry Instincts: Predator wel degelijk een titel is die het waard is om te gaan checken. ‘Predator’ bleek namelijk onweerstaanbaar en de verplichte kost in de vorm van ‘Instincts’ was totaal geen obstakel.

Jack

Het toeval wil dat ik ook al Far Cry Instincts voor de Xbox reviewde. Degenen die toen de game speelden en de review lazen hoef ik niets meer te vertellen over het verhaal achter Far Cry. Voor hen die nog steeds van niets weten in het kort het verhaal: jij bent Jack ‘spierbundel’ Carver die op enkele tropische eilandjes terecht komt. Je verhuurt jezelf aan wie je maar wilt en neemt opdrachten aan zonder daar al te veel over na te denken. Zo lang het maar schuift en zo ook nu. Dit maal word je door een fotografe genaamd Valerie Constantine afgezet op één van deze Bounty-eilandjes waar je onmiddellijk door een ontvangstcomité wordt onthaald met een regen aan kogels en explosies, waarbij je bootje helaas meteen al sneuvelt. Je waterscooter is ook meteen verdwenen en je wordt wakker van het geluid van helikopters, het punt waarop jouw missie begint. Het verder niet al te dikke verhaal gaat over een biochemicus genaamd Krieger die onderzoek doet naar de menselijke genen en dit vooral voor zichzelf wil houden. Jack wordt hierbij gevangen genomen waarna hij wordt geïnjecteerd met een stof die hem transformeert tot een superkiller. Wat rest bij de Instincts-story laat zich raden: een brute shooter tegen een overmacht aan vijanden op een eiland dat zo uit een reisgids lijkt gekopieëerd.

Heb je het eerste ‘deel’ uitgespeeld, dan word je vanzelf getrakteerd op de tweede helft van deze game. En daar draait het eigenlijk ook om. Okee, ook hier een verhaal, zij het net zo dun als bij ‘Instincts’: Valerie maakt ditmaal geen deel uit van het verhaal, maar uiteraard wordt zij in een game met witte stranden en een tropisch zonnetje vervangen door een andere babe. Kade, zoals deze mevrouw heet, is deze keer de dame in kwestie die de hulp van Jack nodig heeft. Niet gehinderd door enige ervaring trapt Jack er wederom in en zit hij binnen de kortste keren weer in de nesten, waarbij hij zelfs van moord wordt verdacht. Je merkt, het verhaal is wederom niet het sterkste punt van deze game, die door sommige critici meer wordt bestempeld als een add-on dan als een volledige game. Feit is dat je weer volledig los kunt gaan op zonnige lokaties met nóg meer wapens dan je al had. De bijzondere wapens die je extra tot je beschikking krijgt zijn onder meer molotov-cocktails, lanceerbare bommen en een blaaspijp met giftige pijltjes. Het geheel aan voertuigen is ook zeer uitgebreid. Altijd al eens willen delta-vliegen boven een tropisch eiland? Hier is je kans. De befaamde Feral-krachten (je beschikte al over de Feral Claw, Feral Smell, Feral Vision, Feral Run, Feral Regeneration en Feral Jump) zijn ook uitgebreid. Naast de standaard krachten kun je nu ook op een krachtige manier vijanden bespringen en de nekken omdraaien. Heerlijk om te doen! Voor deze krachten heb je adrenaline nodig die je uit de vegetatie van het eiland kunt halen. De adrenaline-bloem! Nooit van gehoord, maar op deze missie kun je niet zonder…

Graphics

Natuurlijk ziet alles er op de Xbox 360 supergelikt uit. Met name de waterpartijen zijn erg realistisch. Maar ook de omgevingen, de bomen en planten, de stranden, en ook de wapens, alles ziet er superstrak uit. Nadeel is wel dat de omgevingen zich wel herhalen en dat je dat op een gegeven moment wel gezien hebt. Het blijft allemaal natuurlijk prachtig, maar er komt een punt waarop je beseft dat je het mooiste wel hebt gezien. Schieten en sluipen op een tropisch eiland blijft natuurlijk de natte droom voor iedere first person shooter-fan, maar met in je achterhoofd dat je ‘Instincts’ al speelde, blijven er niet héél veel verrassingen over. Een leuk 360-extraatje is het behalen van de extra missie doelen om zo een hogere gamerscore te behalen. Omdat je over twee ‘campaigns’ beschikt zijn er heel wat doelen te behalen om extra punten te verdienen en dat staat natuurlijk wel stoer op ‘L!ve’. Denk hierbij aan onder andere een bepaald aantal headshots maken of een aantal researchobjecten van Krieger (wie dát is lees je in de review van Instincts) vinden.

Multiplayer/Online

Een ander voordeel van het bundelen van de twee verhalen is het feit dat je over meer dan 20 multiplayer-maps beschikt. Naast de maps die je dus zelf met de bijgeleverde map-editor maakt, kun je dus los gaan op alle maps die Instincts en Evolution samen hebben. Verder zijn er multiplayer-modussen die luisteren naar de namen ‘Chaos’, ‘Team Chaos’, waarbij het draait om zo veel mogelijk te doden, ‘Steal and Secure’, waarbij het gaat om het bezetten van het kamp van de tegenstander, en ‘Steal the Sample’, een soort ‘capture the flag’. Natuurlijk is ook de oude ‘Predator’-mode aanwezig. Deze Predator-mode is de allerbeste, want daarin kun je het opnemen tegen de rest van de spelers terwijl juist jij gebruik maakt van alle speciale krachten uit de singleplayermode. Far Cry Instincts: Predator is dus een walhalla voor on-liners en multiplayer-liefhebbers.

Conclusie

Voor degenen die Jack na het spelen van Far Cry Instincts: Predator nu wél helemaal zat zijn, heb ik nieuws: er zijn serieuze plannen om Far Cry 2 te gaan ontwikkelen, als Crytek daar al niet mee begonnen is… maar zeg nou zelf… wat is er nu lekkerder dan schieten op zulke mooie lokaties? Het voelt alsof je op vakantie bent met je Xbox 360. De conclusies waren eigenlijk aan het begin van deze review al getrokken. Ben je een Far Cry-beginner dan maakt het niet zo veel uit voor welke versie je gaat. Duidelijk is dat de 360-editie by far de beste graphics op je scherm tovert, maar ben je daar niet gevoelig voor, dan lijkt Far Cry Evolution op de Xbox (€ 30…) een goede keuze. Feit is dat je een van deze titels niet mag missen. Ik ben in ieder geval blij dat ‘Predator’ in mijn rekje staat.

Meer Far Cry Instincts: Predator

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren