Bet on Soldier: Blood Sport

Geld is goed. Geld is alles. Geld is overleven. Of deze game jouw waardevolle geld waard is, lees je in deze review.

Eeuwige oorlog

In de wereld van Bet on Soldier: Blood Sport wordt al tachtig jaar lang oorlog gevoerd. Twee partijen kunnen het maar niet eens worden en dus duurt de strijd voort. Oorlog is uiteindelijk niet alleen big business geworden, het is zelfs een vorm van entertainment: speciaal geselecteerde soldaten komen elkaar temidden van de slagvelden opzettelijk tegen en vechten dan een één op één strijd op leven en dood, terwijl televisiecamera’s alles registreren en kijkers thuis weddenschappen leggen. Ook de soldaten vechten niet voor eer, maar voor geld. Want geld maakt overleven mogelijk.

Bet on Soldier: Blood Sport komt van Kylotonn Entertainment, de ontwikkelaar die enkele jaren geleden de shooter Iron Storm uitbracht. Ook daarin was een langdurige oorlog deel van het verhaal en een aantal slagvelden in B.o.S. komen redelijk overeen met enkele uit Iron Storm. Daar houdt de vergelijking eigenlijk wel op, want waar Iron Storm grotendeels een Half-Life-kloon leek, komt Bet on Soldier met een echt eigen identiteit.

Wedden dat?

Bet on Soldier is, in het single playergedeelte, een mix van een tactische shooter en een bot-deathmatch à la Unreal Tournament, waarbij geld een belangrijke rol speelt. Aan het begin van een missie koop je daarmee je wapens, bepantsering, granaten en huur je eventuele huurlingen (teammates) en als laatste geef je aan tegen welke speciale tegenstanders je het op bepaald punten in de missies wilt opnemen.

Tijdens de missie moet je je door de map manoeuvreren, terwijl een groot aantal standaardsoldaten je de doorgang wil beletten. Niets nieuws hier, want tot nu toe is het een standaard semi-tactische shooter. Het enige wat opvalt, is dat je voor elke kill geld krijgt, waarbij speciale kills (headshots en exploderende vaten) wat meer opleveren. Geld is goed, want geld is de enige manier om munitie en nieuwe bepantsering te komen, door bij speciale automaten deze zaken te kopen. Heb je geen geld, dan is het snel einde oefening.

En dan gebeurt het: een speciale strijder komt ten tonele en een reclameboodschap gaat spelen! Jij bent namelijk niet zomaar een soldaat, maar een kandidaat in de spelshow ‘Bet on Soldier’. In deze show komen de kandidaten, die tussen de normale soldaten die de oorlog voeren rondlopen, elkaar op een vastgesteld punt in de omgeving tegen en krijgen ze een minuut om elkaar af te maken. Wie de ander doodt, krijgt het overgebleven bedrag van de ‘weddenschap’. Dit bedrag telt af met de klok, dus snel doden is meer verdienen. Dit is dan ook gelijk de ‘Bet’ in Bet on Soldier: af en toe kom je een supersoldaat van het B.o.S.-programma tegen en voer je een 1-on-1-deathmatch uit.

Niet echt spannend

Op zich is dit gegeven best ingenieus: een mix van een normale shooter en een 1-on-1-deathmatch. Twee FPS-speelstijlen ontmoeten elkaar en…weten niet zo heel bijzonder te zijn. Beide elementen missen gewoon iets om het echt tot een hoger niveau te tillen.

Van de twee elementen is de normale gang door de missies nog het lekkerst. Bet on Soldier is op die momenten namelijk semi-tactisch: als een gek door de maps heenrennen en wild om je heen schieten is niet verstandig, maar heel precies manoeuvreren en tactisch van dekking naar dekking gaan is ook niet nodig. Je hebt namelijk behoorlijk wat meer bepantsering dan je tegenstanders, maar tegelijkertijd zijn diezelfde tegenstanders weer niet bepaald dom. Ze vallen vrij direct aan, maar weten wel dekking te vinden en van daaruit te schieten zodra ze gewond zijn. Komen ze dan weer in de meerderheid, dan vallen ze weer slim aan. Het is me ook al voorgekomen dat een tegenstander omliep en me ineens in de rug aanviel! Kijk, dat is nou AI die ik kan waarderen!

Ondanks een aardige gameplay ontbreekt het al snel aan iets, waardoor het allemaal niet meer zo spannend is. Dat iets is afwisseling, want van A naar B door de map gaan en alle tegenstanders, die niet al te sterk zijn, afschieten is het enige wat je te doen krijgt. Erger is nog dat de omgevingen snel eentonig worden, omdat elke missie uit meerdere maps met hetzelfde thema bestaat en je per map al relatief lang bezig bent. Kortere missies in meer afwisselende omgevingen hadden hier echt veel goed gedaan.

De 1-on-1-matches blinken vooral uit in een lage moeilijkheidsgraad. Kijk, ik mag zelf nog wel eens graag een potje UT of Quake III:Arena spelen en dan zit de snelheid er in een match goed in en moet je soms voor ieder punt flink zweten. In Bet on Soldier hoef je niet veel moeite te doen. De distributiepunten voor munitie en bepantersing zijn vaak dicht in de buurt en kunnen ook tijdens deze matches gebruikt worden. De tegenstanders zijn vaak niet al te snel, maar hebben alleen veel bepantsering die je eerst van ze af moet schieten. Een erg goed voorbeeld is een gevecht tegen één van deze champions, die vrijwel stil bleef staan en daardoor wel heel eenvoudig kanonnenvoer voor mijn sniper rifle (een behoorlijk krachtig wapen) bleek. Deze matches zijn daardoor meer een verveling dan een feature die deze game echt tot iets bijzonders had kunnen maken.

Online

Bet on Soldier heeft verder ook een behoorlijk slap verhaal, waarbij het verleden van de hoofdpersoon voor hem onbekend is, maar waarvoor blijkbaar een moordaanslag op hem en zijn vrouw is gepleegd, waarbij laatstgenoemde het leven liet. Natuurlijk zijn enkele B.o.S.-kandidaten de daders en dus doe je mee aan deze spelshow. Het is daardoor wel duidelijk: Bet on Soldier is gewoon niet bedoeld voor single player. Rondrennen door maps, schieten op champions terwijl je geld kunt inzetten op de uitkomst van een 1-on-1-match, dat is toch echt iets voor online.

B.o.S. heeft daarvoor een speciale eigen spelsoort, waarbij twee teams proberen om een bepaald of het binnen een bepaalde tijd het hoogste bedrag te halen. Daarvoor moeten ze, als team, ticketmachines zien te veroveren, waarna 1-on-1-matches met een tegenstander afgedwongen kunnen worden. Op de uitkomst kan de rest van het team dan geld inzetten en zo kan het team dus aan geld komen. Zes verschillende klassen voor de spelers maken het geheel dan af.

Helaas wordt wat mij betreft de lol hier geremd door de snelheid waarmee gevochten wordt. Zoals ik eerder al aangaf, ken ik vooral Quake III:Arena en Unreal Tournament (in alle incarnaties) en daar zijn 1-op-1-gevechten snel, fel en met alle wapens die je hebt. In Bet on Soldier werk je met minder snelheid en alleen met de wapens van de gekozen klasse. Misschien klinkt dat jullie goed in de oren, maar ik vind dat gewoon niet bij dit soort matches passen.

De buitenkant

Het oog (en de graphicsgeilerd) wil ook wat en daar heb ik net zulk nieuws als hierboven: het is allemaal redelijk. Er is bijvoorbeeld best wat detail en ook bijvoorbeeld de bump- en normal mapping doen goed hun werk, maar er is niet veel om detail aan te geven. Het grootste (en ook erg veel voldoeninggevende) detail zit in het kapotschieten van het pantser van de tegenstanders. Stukjes van het geraakte pantser schieten dan weg en ook kun je vaak de helm van een tegenstander afschieten, om vervolgens een bloederige (dat zie je dan ook rondvliegen) headshot te maken. Ook vaten met brandstof geven een mooi vuurspugend effect nadat ze met een kogel geraakt zijn, dat is zeker iets wat je gezien moet hebben. Maar daarmee heb je het detail ook wel zo’n beetje gehad, want de omgevingen zijn hoekig en afgevlakt, zonder bijzondere of opvallende vormen. Het kleurgebruik is ook eentonig.

De graphics nemen wel een nadeel met zich mee: de game draait niet echt soepel, ook niet (of zelfs niet) als je een vrij krachtige PC hebt. Dat is weer extra jammer, omdat je een 1-on-1-match niet wilt verliezen vanwege een trage reactie van de game. Hopelijk komt er heel snel een patch voor dit probleem uit

Wat geluid betreft: ook hier is niet echt iets bijzonders te vinden. De wapens klinken redelijk, de voice-overs van de tegenstanders zijn best goed. Meer kan ik er eigenlijk niet over zeggen. Net als bij de rest zou je gewoon willen dat er meer is, maar het is er gewoon niet.

Conclusie

Als tactische shooter is Bet on Soldier redelijk geslaagd, met een behoorlijk goede AI hiervoor. Jammer dat de verveling snel toeslaat en nog veel jammerder is het, dat dit ook niet helemaal is waar de game om draait. De speciale feature van deze game is namelijk de 1-on-1 deathmatches tegen de champions en daarvoor raad ik gewoon de aloude Unreal Tournament (versie mag je zelf bepalen) en Quake III:Arena aan. Wat meer diversiteit in omgevingen, wapens en het verhaal hadden veel goed kunnen maken, net als wat uitdagender gevechten tegen de champions. Bet on Soldier: Blood Sport komt nu gewoon niet verder als typische tussendoorshooter.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren