Trust 751B 5.1 Silverline Headset

Wat?!? Een Trust?!? Jep, en ik ben er nog blij mee ook!

Ajuus stereo!

Ik was het zat: stereo in een hoofdtelefoon. Ik speelde al enkele jaren met meerkanaalsspeakersets (eerst 4.1, toen 5.1 en nu 6.1), maar in de latere uurtjes moest altijd de hoofdtelefoon op. Dit in verband met huisgenoten die willen slapen in plaats van meedreunen op Call of Duty en dergelijke. En elke keer ergerde ik mij weer aan de stereoheadsets die ik gebruikte. Elke keer was ik namelijk het center-kanaal van bijvoorbeeld Far Cry of Delta Force: Black Hawk Down kwijt, waardoor er geen geluid voor me zat. Elke keer moest ik mij 90 graden van mijn virtuele gesprekspartners afdraaien om ze te kunnen verstaan. Of dat, of elke keer de speakerinstellingen van de game veranderen, wat in het geval van bijvoorbeeld Far Cry een herstart van de game betekende. EN DAT WAS IK ZAT!

Op zoek naar 5.1

Ik wist dat er al een tijdje een oplossing was: 5.1 hoofdtelefoons. Nu wilde ik er graag eentje voor mijzelf hebben en ging ik op zoek naar een geschikte. Natuurlijk kwam ik als eerste uit bij de Zalman ZM-RS6F, want dat was immers een Zalman en dat maakt computerenthousiastelingen zoals ik natuurlijk gelijk…eh…enthousiast. Er was echter een ‘maar’: deze moet je direct op de geluidskaart aansluiten. Ik zag mezelf al elke keer achter het bureau duiken en de kabels verwisselen en bedankte voor dat vooruitzicht. Gelukkig biedt Zalman ook de ZM-RSA: een versterker waar je ook je boxenset op kunt aansluiten, zodat je kunt switchen. Dat moest ik hebben. Er was echter weer een maar: zelfs als je goedkoop gaat shoppen op het Internet ben je onder de 100 euro nog niet klaar als je beiden wilt hebben. Dat ging me eigenlijk te ver voor iets wat als experiment begon. Ik was namelijk niet helemaal overtuigd van dat 5.1-uit-een-hoofdtelefoon.

De enige andere keuze die ik kon vinden was Trust’s 751B 5.1 Silverline Headset. Deze scoorde op beiden genoemde fronten beter dan de oplossing van Zalman: er zat standaard een schakelbox bij en de prijs van dit setje was onder de veertig euro en daarmee lager dan alleen al de hoofdtelefoon van Zalman. Ik hoor jullie al denken: “maar het is een Trust. Een Trust!” Inderdaad, Trust heeft niet zo’n goede naam. Nou heb ik toevallig wel al een toetsenbord van Trust dat al langer zonder merkbare slijtage meegaat dan verscheidene AAA-merk toetsenborden, dus besloot ik het erop te wagen.

Basisunit

In de doos van 751B zit de koptelefoon zelf, de basisunit, een stroomadapter en alle kabels die je nodig zou kunnen hebben om een normale 5.1-geluidskaart en –boxenset op het systeem aan te sluiten.

De basisunit is aan de buitenkant van zilverkleurig plastic, dat solide aanvoelt. Er zit een stevige metalen voet in, waardoor ook de plaatsing een hele stevige indruk maakt. Drie knoppen sieren de voorkant (van boven naar onderen): aan/uit, mute en de schakelaar die wisselt tussen de koptelefoon en de normale speakers. De schakelaars waarvan de functie die erbij hoort is ingeschakeld, worden omgeven door een lichtgevende ring met een blauwe gloed, die tegenwoordig zo populair is. Knop 3 wijkt iets af: indien normale speakers zijn ingeschakeld, dan geeft de bijbehorende knop een rode gloed. De knoppen voelen net als de rest van de unit solide en betrouwbaar aan, waardoor ik me nog lang geen zorgen zal maken om slijtage. Ze geven ook een goede ‘klik’. Totaal genomen heeft de unit een strak uiterlijk en maakt hij een degelijke indruk. Het enige nadeel dat ik kan noemen, is dat hij te laag is om de koptelefoon fatsoenlijk aan te ‘hangen’. Nu steunt de koptelefoon op z’n schelpen en met de hoofdband op de unit. Tegelijkertijd kun je echter zeggen dat de unit lekker klein is en dan heb je weer een pluspunt.

“Headset”

De koptelefoon is ook grotendeels van plastic, maar heeft anders dan de basisunit een iets minder solide gevoel. De twee stangen die de schelpen bij elkaar houden zijn namelijk erg flexibel en als je dan het geheel in de hand houdt, dan voelt het nogal wiebelig aan. De schelpen zijn aan de binnenkant met schuim bekleed en de randen zijn van een op leer gelijkend kunststof gemaakt. Ik vond het niet de meest prettige stof, omdat het een trekkend gevoel aan de oren die tussen de schelpen en het hoofd gevangen kwamen te zitten gaf. De automatisch verstellende hoofdband is hier ook schuldig aan: ik had liever een met de hand verstelbare hoofdband gezien, die meer van het gewicht op het hoofd zou laten dragen. Mijn oplossing was mijn oren volledig in de schelpen drukken voor gebruik, wat voor mensen met wat grotere oren nog wel eens een probleem kan zijn: de schelpen zijn niet bepaald groot. Tevens wordt het na verloop van tijd nogal warm daarbinnen. Ondertussen ben ik wel aan de koptelefoon gewend geraakt, maar het draagcomfort zou voor andere mensen waarschijnlijk wel beter kunnen.

Aan de hoofdtelefoon zit een snoer van royale lengte en die is vooral royaal omdat de basisunit en de koptelefoon nooit ver van elkaar zullen zijn. Je moet immers bij de knoppen kunnen en het is de bedoeling om de unit natuurlijk op het bureau te plaatsen. Aan het snoer, vlak bij de koptelefoon zit een regelunit, waarmee gekozen kan worden tussen 2.1 en 5.1-geluid en waarbij voor ieder (voor, center & achter) kanaal apart het volume kan worden ingesteld. Zo kan het geluid behoorlijk goed naar eigen smaak worden ‘ingericht’, maar het heeft ook weer een nadeel: je kunt niet zomaar al het geluid even harder of zachter zetten. Soms ga je met het ene wieltje net iets te ver en dan heb je een (eigen) kalibratieprogramma (ik gebruikte de speakersettings van mijn Creative geluidskaart) nodig om het weer juist te krijgen. Je kunt dus beter eenmaal het volume instellen en dan het geheel met rust laten, want tijdens het gamen is het eigenlijk niet te doen om het volume elke keer weer in te stellen. Een hoofdvolumeregelaar zou hier echt uitkomst bieden. De regelaar is ook nog iets te dicht bij de koptelefoon geplaatst, waardoor hij de neiging heeft te hangen en ook wel eens achter het bureau blijft haken.

Een echt nadeel van de koptelefoon is het ontbreken van een microfoon, waardoor het zich ook eigenlijk niet echt een headset mag noemen. Je zult dus altijd een losse microfoon nodig hebben, met een eigen manier van bevestigen en een eigen snoer. De Zalman-koptelefoon wordt overigens ook met een losse microfoon geleverd, waardoor het geen punt van concurrentie is.

5.1 en nu eens goed

Maar nu waar het eigenlijk om gaat: 5.1-geluid. Kan een headset dit goed? Mijn antwoord is volmondig: ja! Ik heb zoals gezegd al enkele jaren meerkanaals geluidssetjes en nooit echt het gevoel van ‘geluid achter mij’ gehad. De game speelde zich niet alleen op het scherm voor me af, maar ook qua geluid zat het meer aan de voorkant, ook al zat ik in omgevingen te gamen die in alle 360 graden doorgingen. Misschien had ik de speakers beter moeten positioneren, maar dan ben je op een gegeven moment bezig de kamer aan de speakers aan te passen en dat gaat me toch iets te ver.

Zodra ik de 751B opzette, wilde ik natuurlijk 5.1-geluid proberen. Ik gebruikte het eerder genoemde kalibratieprogramma van mijn geluidskaart en was, ondanks dat ik erg sceptisch over de mogelijkheden van ruimtelijke geluid uit een koptelefoon was, direct erg enthousiast: voor mij werkt het! Ik zeg ‘voor mij’, omdat niet iedereen er even makkelijk van overtuigd lijkt te zijn, het blijft dus een beetje experimenteren. Het geluid komt voor mij in ieder geval uit de juiste hoeken, al is het wel een beetje ‘dichtbij’. Het geluid midden-voor lijkt bijvoorbeeld vanuit mijn voorhoofd te komen, de geluiden links- en rechtsachter komen van de achterste rand van mijn oor. Van een ruimtelijk met veel ruimte geluid kan ik dus niet echt spreken, maar het gaat mij er ook meer om dat het uit de juiste richting komt en dat doet het. Trouwens, als ik eenmaal goed in de sfeer van een game opga, dan valt het niet eens meer op dat het dichtbij of veraf zou zijn en daar zorgen technieken als EAX en andere 3D-geluidtruuks die de games tegenwoordig hebben ook nog extra voor.

In games kon ik nu dus echt geluiden om me heen horen en zo worden multiplayergames als Unreal Tournament ook ineens een stuk makkelijker. Ik werd niet meer zo verrast door sommige spelers als voorheen, omdat ik ze nu goed aan hoorde komen. En ook sneakergames profiteren behoorlijk van deze koptelefoon; dat is dan ook één van de genres waar locatie van het geluid echt erg belangrijk is. Echt, ik kan deze set dan ook van harte aanbevelen voor het gamen!

Voor meer dan gamen zou ik de set iets minder aanbevelen, muziekliefhebbers hebben bijvoorbeeld nog steeds meer aan een hoogwaardige stereokoptelefoon. Het basgeluid van deze koptelefoon is bijvoorbeeld niet zo heel sterk en dat is voor sommige muziekstukken toch erg belangrijk. Dat is trouwens ook de reden dat ik een goeie sessie Call of Duty toch nog steeds liever via mijn speakerset speel: de imposante muziek, de denderende tanks en de ratelende machinegeweren klinken zo nu eenmaal net iets beter. Maar zodra het echt spelen van het spel weer belangrijk wordt (online bijvoorbeeld), raad ik toch direct deze set weer aan!

Nog even een klein detail: de schelpen van de koptelefoon laten geluid van buitenaf nog aardig goed door, waardoor ik niet verrast werd door huisgenoten die even binnenslopen. “Ik hoorde je niet,” is met deze set dus geen geldig excuus als je moet eten in plaats van dat je zit te gamen!

Voordelen

Goed 5.1-geluid
Unit met schakelmogelijkheden tussen speakers en koptelefoon
Uitgebreide volumeregelaar
Wordt zeer compleet geleverd
Erg aantrekkelijke prijs

Nadelen

Geen microfoon
Eigenlijk toch wat onhandige volumeregelaar
Schelpen niet comfortabel in langere sessies

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren