Age of Empires 3

Ensemble Studios heeft inmiddels wel een palmares om ‘u’ tegen te zeggen. Met Age of Mythology, twee Age of Empires en twee add-ons daarop kun je toch wel spreken van een succesvolle ontwikkelaar. Als je dan zulke games weet te maken, dan is het niet zo heel gek dat wij uitkijken naar Age of Empires 3.

Een stukje history

In 1997 krijgen de PC-gamers een titel die hen nog lang zal heugen. De game heet Age of Empire en is een RTS in de puurste vorm. Juist deze aanpak siert de game en Age of Empires verdient evenveel respect als dat het prijzen ontvangt. Een jaar later volgt de expansion ‘The Rise of Rome’, maar gamers lijken meer te wachten op ‘nieuw’ dan op ‘meer’. In 1999 komt het antwoord daarop en Microsoft geef Microsoft Age of Empires 2 uit. Wederom slaat de game in als een bom en de game wordt tot op de dag van vandaag nog op LAN-party’s gebruikt. De expansion ‘The Conquerors’ volgt nog, maar Ensemble Studios had toen al plannen voor een uitstapje. Dit uitstapje heette Age of Mythology, wederom een vermakelijke titel. Echter, na vijf jaar begint onze maag weer te knorren en schreeuwen we weer om zo’n pure, geslepen RTS als Age of Empires. Thank god dat Microsoft en Ensemble Studios dat door hadden en nu bezig zijn met Age of Empires 3.

Anders, maar hetzelfde

In Age of Empires 2 stonden de donkere Middeleeuwen centraal en waren het dus vooral ridders, katapulten en lansen die het verschil maakten tussen leven of dood. Age of Empires 3 gaat verder waar deel twee gebleven was. De periode waarin het spel zich afspeelt is namelijk tussen 1500 en 1850. Voor de mensen die opgelet hebben bij geschiedenis of die heel handig met Google zijn, valt het op dat we beginnen bij The Age of Kings en eindigen bij de Industriële Revolutie. Dat betekent dus dat we beginnen met houten bootjes en eindigen met verlichte huizen, om maar een sfeer impressie te schetsen. Als ik zeg dat Age of Empires 3 zich vooral afspeelt in de Nieuwe Wereld valt de oplettende lezer iets op. De game stopt namelijk nog voor de belangrijkste gebeurtenis in de Amerikaanse geschiedenis; de burgeroorlog. Deze was van 1861 tot 1865 en vormt misschien het strijdtoneel voor een add-on of sequel?
Dat de tijd verandert wil dus ook zeggen dat de omgeving verandert. Amerika is een groot land en dus van alle markten thuis. Van de gillende hitte in woestijnen tot plaatsen waar je ballen geen kans van overleven hebben, Amerika heeft het allemaal. Dat zien we terug in de game en dat zal ongetwijfeld gevolgen hebben voor je mobiliteit etc.

enter
In de Nieuwe Wereld spelen de Indianen uiteraard geen bijrol

In Age of Empires 3 is het kiezen tussen acht volkeren, waarvan in iedergeval de Britten, de Spanjaarden en de Fransen aanwezig zullen zijn. Elk volk heeft zijn eigen unieke voor- en nadelen. Zo hebben de Engelsen een goede economie en handelen ze in slaven. In de singleplayer campagne zullen er vierentwintig missies te bespelen zijn, maar het grootste vermaak moet ongetwijfeld komen van de multiplayer. Details hiervan zijn er nog niet, maar we mogen toch verwachten dat we behoorlijk via de digitale snelweg andere volkeren kunnen molesteren? Toch zal de singleplayer qua verhaallijn wel íets voorstellen, aangezien de makers bekend hebben gemaakt dat zes mensen verantwoordelijk zijn hiervoor, tegenover 1 in de vorige delen.

Smullen

De game loopt nog op dezelfde engine als van Age of Mythology (Havok engine) en dat biedt mogelijkheden. Naast de wonderschone grafische kant (zie de screenshots rechts van hier) biedt dit ook ongekende mogelijkheden voor details. Wanneer er een gebouw instort zal je kunnen merken dat er mensen op de grond zullen liggen. Daarnaast zal ook de kracht van de engine op macro niveau te zien zijn; de legers zijn namelijk huge.

En met deze details moeten we het voorlopig doen, maar dat betekent niet dat we gek worden van nieuwsgierigheid. Het nostalgische gevoel zal zich mengen met de ongekende schoonheid die op deze screens wordt getoon. Dat betekent een combinatie die op papier al een klapper moet zijn. Ik zie het in ieder geval al helemaal voor me: een tippi waar rook uit komt, terwijl mijn boeren op het land aan het werk zijn en een big ass leger voor de poorten de stad bewaakt. Age of Empires 3 wordt dé sfeer RTS van het jaar.

  1.   
    Tauw's avatar

    Heb em net twee dagen speelt lkkr weg echt een aanrader

  2.   
    Beukel's avatar

    Best vet spel ik denk ik dat het wel gaat kopen.

  3.   
    Chewbacca's avatar

    Dit spel is tog al uitgekomen? 😛

    Heb hem 2 weken geleden nog gespeeld op de PC….

  4.   
    wolf123456789's avatar

    gewoon vet een vet spel 🙄

  5.   
    eternal oblivion's avatar

    ’t is inderdaad een cool spel. De graphics zijn dan ook echt geweldig! 😀

  6.   
    etienno's avatar

    dit spel wil ik Hebbe 🙂

  7.   
    gappower's avatar

    etienno schreef, "dit spel wil ik Hebbe 🙂 "

    ik ook!!!

  8.   
    query's avatar

    Ziet er leuk uit, ik kan op screenshot 2 zelfs de weerspiegeling op het water zien van de vogels die over komen vliegen 😮

    ook mooi die mist op screenshot 4 8)

  9.   
    kubica77's avatar

    egt goed maar zijn de grafics

  10.   
    stormtrooper's avatar

    dit is gewoon een van de mooiere spelle, gewoon alles klopt als je met kanon op een gebouw schiet dan vliegt er een stuk van get geboiuw af waar de kanon hem treft, dit zie je niet vaak, erg mooi

  11.   
    LuCkY_7's avatar

    Fijn spelletje, moet ik ook hebben

  12.   
    rooween's avatar

    hoe moet je die spel downloade ????
    …. 😕

  13.   
    The King of gamers's avatar

    ik vind het spel echt top ik won net ff mooi met een leger van 100 man .! het is een dike vete aanrader mijn cijver is een 8 😀

  14.   
    tom(L)'s avatar

    ligt het spel al in de winkels ik heb nog niks gezien??
    wil hem zeker hebben heb ze tot nu toe allemaal 8)

  15.   
    alpenhoorn's avatar

    Naar Tom(L): Deze game is al een paar jaar uit, en er zijn inmiddels al 2 uitbereidingen voor 😉

  16.   
    Weasley's avatar

    Gaat wel.
    De gewone normale vind ik leuker. Ik speelde die Aziaten en ik was na een uur nog niet klaar, en toen was ik ook nog eens doodgegaan. Maar ik vind het wel raar van die bovenste resources, wat mag dat zijn? o.0
    Zijn dat theebladeren ofzo? En hoezo kan je dat niet zelf ‘kweken’?

  17.   
    jefke gamer's avatar

    echt te gekke game maar als je een paar keer goed doorspeelt
    heb je het gewoon uit alleen de campain is een beetje moeilijk

  18.   
    etienno's avatar

    Supergame, heb het eergister uitgespeeld 😆 heb het 2 weken terug gekocht 🙄

  19.   
    game fan's avatar

    Ha het is een super vet spel dat kan ik je wel vertelen.