TimeSplitters: Future Perfect

Wat krijg je als je een Vin Diesel-achtige hoofdfiguur in een mix stopt met tijdreizen, toch wel bloederige taferelen en desalniettemin een flinke dosis humor? Juist: TimeSplitters: Future Perfect. Is dit (wederom) een geslaagde mix of kun je deze FPS voor de consoles beter links laten liggen?

It’s time to split!

Het verhaal begint als generaal Cortez, de gespierde (doch vaak klunzig overkomende) held van het verhaal op aarde land. Ruim 400 jaar in de toekomst heerst er namelijk een oorlog tussen de mensheid en de TimeSplitters, een wreed monsterras dat zichzelf onzichtbaar kan maken en vervaarlijke stroomstoten uitdeelt. Cortez heeft de zogenaamde ‘time crystals’ moeten halen, waarmee men in het verleden en in de toekomst kan reizen. Aangezien dezelfde time crystals in het verleden voor het begin van de oorlog hebben gezorgd, moet Cortez in het verleden terugreizen om dit ongedaan te maken.
Tijdens dit avontuur beland je niet al te ver in het verleden; het tijdreizen blijft beperkt tot de twintigste en éénentwintigste eeuw. Het reizen tussen deze tijden gaat echter in een rap tempo, aangezien je over één level gemiddeld twintig minuutjes zult doen en je dan alweer een flinke tijdssprong maakt. Alhoewel je bij de eerste blik op de nog niet unlockte missies een gevoel hebt van: ‘Nou, hier ben ik wel eventjes zoet mee!’, zul je na het uitspelen van het spel toch eerder denken: ‘… was dat nou alles?’. De game is dus niet bijster lang, maar de zeven uur die je in de Story Mode zult stoppen zijn zeven hilarische, actierijke en doldwaze (voel je ‘m Danny?) uurtjes. De loop van het verhaal zal ik jullie besparen… simpelweg omdat het korte verhaaltje toch geniaal in elkaar zit en ik jullie het plezier niet wil ontnemen om zelf het geheim van de TimeSplitters te ontdekken.

Pats, boem?

De tijdsduur van de game heeft misschien ook wel te maken met de moeilijkheidsgraad. Op de makkelijkste stand (easy) zul je bijna constant aan het rennen en schieten zijn, waarbij je weinig af zult remmen. Sluipen komt dan ook vrij weinig aan bod en daarom zijn bijvoorbeeld sniper rifles eerder leuke bijkomstigheden dan essentiële wapens. Een andere verklaring voor de snelheid is dat de vijanden zo snel om te leggen zijn. In veel gevallen komen ze als kip zonder kop op je afgerend, waardoor een snelle druk op de schietknop al vaak voldoende is. Dit werkt echter totaal niet storend en brengt het gevoel van de lekkere arcade-shooter naar boven; iets wat TimeSplitters ten voete uit is.
Iets anders waardoor de game niet gaat vervelen is de grote variatie aan levels. Sowieso kun je met het thema tijdreizen alle kanten op qua levelstructuur, maar ook qua vormgeving is dit erg goed uitgewerkt in TimeSplitters. Zo rijd je op het ene moment nog in een truck op een oud, Brits kasteel en zo word je het andere moment vergezeld door een robot in een toekomstige legerbasis. Variatie genoeg, wat erg vermakelijk werkt.

Speelduur?

Doordat de Story Mode zo kort is, zul je misschien denken dat je TimeSplitters al na die zeven uurtjes aan de kant legt… dus niet! Als je al niet de behoefte hebt om de game op meerdere moeilijkheidsgraden uit te spelen, kun je je nog úúúren vermaken met Arcade Mode. Hierin zul je onder andere standaard spelmodes als deathmatch en team deathmatch kunnen spelen, maar ook capture the bag (in plaats van flag) en andere, originelere modes. Dit kun je uiteraard met meerdere personen doen, net zoals je de Story Mode ook met twee personen kunt doorkruisen. Mocht je dít beu zijn dan kun je je nog altijd storten op de Arcade Leagues, waarin je een soort van minigames kunt spelen. Met deze minigames ben je nog veel en veel langer dan zeven uur zoet, aangezien deze wél vaak een hogere moeilijkheidsgraad bevatten. Mocht je dit dan ook uiteindelijk de keel uit komen te hangen en heb je de levels wel gezien, dan kun je zelf aan de slag met de Map Maker. Deze is nog vrij uitgebreid en bevat zelfs de mogelijkheid om Story Mode-maps te maken. Genoeg te doen dus voor de creatieve zielen! Deze maps kun je ook weer delen met vrienden en kennissen, aangezien TimeSplitters ook online speelbaar is.
Dankzij al deze andere spelmodes zal TimeSplitters je niet snel gaan vervelen. De vele opties naast Story Mode doen zelfs vermoeden dat ontwikkelaar Free Radical Design eerder hun pijlen heeft gericht op de Arcade/online-games dan op de Story Mode.

Audiovisueel

Op grafisch gebied kan ik weinig kritiek geven. TimeSplitters ziet er gewoon erg goed uit, naast het feit dat de karakters en levels heel goed uit de verf komen. Dit komt mede door de goede voice-acting van de karakters (er zijn overigens maar liefst 150 verschillende, speelbare karakters!) en het schitterende leveldesign. Ieder level straalt een andere sfeer uit, wat nog eens ondersteund wordt door de achtergrondmuziek en de bijpassende wapens. TimeSplitters oogt simpelweg erg goed, waarbij mooie muziek het geheel vormt.

Conclusie

TimeSplitters is een actierijke en zeer humoristische arcadeshooter die zeker in het rijtje van huidige topgames thuishoort. Met de vele spelmodes is dit vooral een aanrader voor mensen die niet graag stilzitten én het ook nog eens leuk vinden om met wat vrienden gamen. Mocht je dus nog wat centen over hebben: geneer je niet om deze topper in huis te halen!

  1.   
    klskfan's avatar

    ik speel dit spel altijd samen met men neef .hebben altijd lol met dit spel

  2.   
    SonyBoy's avatar

    Ik speelde dit spel vroeger altijd met mijn broer. De afwisseling in levels, de vele eindbazen en wapens en tot slot zelfs de zeer gave multiplayer (op de gamecube waar wij op speelden offline multiplayer) waar ik alleen maar positieve dingen over kan zeggen, waren gewoon erg leuk om te doen. De virus mode vonden ik en mijn broer namelijk te gek en ik kan alleen maar hopen dat er ooit een deeltje 4 komt die mij net zo enthousiast kan maken als deeltje 3!