Crisis Zone

Crisis Zone is zegmaar het neefje van de welbekende Time Crisis serie. In deze games is het de bedoeling om met een laserpistool op de tv te mikken en zo de vijanden uit te schakelen. Je kunt niet zelf lopen, dat doet de computer voor je en je hebt een schild bij je waar je je achter kunt verschuilen. Crisis Zone verscheen al lang geleden in de arcadehallen, maar heeft nu pas de overstap naar de PlayStation 2 gemaakt. Beter laat dan nooit zullen we maar zeggen.

De verhalen die Namco altijd achter Time Crisis-games verzint zijn niet echt goed en waarschijnlijk te noemen, zo ook dit keer. De terroristengroep U.R.D.A, geleid door jouw aartsvijand en latere eindbaas Derrick Lynch, heeft Garland Square, een gebied net buiten Londen veroverd en de mensen gegijzeld. Daarom wordt de Special Tactics Force ingezet, waarin jij Claude McGarren speelt.

Garland Square heeft drie gebieden, Drycreek Plaza, Garland Park en Garland Technology Centre. Daarna zul je ook nog een hotel, markt, speciaal superwapen-gebouw en een meer unlocken. In totaal zijn dat dus zeven levels. Dat lijkt erg weinig, en dat is het ook. De levels zijn echter wel behoorlijk groot en pittig, maar toch blijft het karig. Naast de story mode waarin levels vrij te spelen zijn, is er ook nog een Crisis Mission mode en een trial mode. In de Crisis Mission mode speel je met vijf verschillende wapens ongeveer 40 korte scenario’s uit. Al met al ben je binnen 10 uur met deze game wel klaar.

De vorige Time Crisis spellen speelde je altijd met een half-automatisch pistool, maar Crisis Zone wordt gespeeld met een machinegeweer. Dit maakt het over het algemeen wel makkelijker, hoewel de hits minder schade doen. Later unlock je nog wel onder andere een pistool en een shotgun.
Ook heb je een schild. Dit schild is bestand tegen de meeste soorten kogels en hierachter kun je even rustig bijkomen, herladen en alvast op vijanden richten om daarna achter je schild vandaan te komen en ze allemaal neer te maaien. Dit maakt van Crisis Zone een soort kiekeboe-spelletje, het is verstandig om op het juiste moment achter je schild vandaan te komen, bijvoorbeeld wanneer iemand herlaad, om hem dan de volle laag te geven. Hierdoor zou je denken dat je wel rustig aan kan doen maar dat is niet zo. Je vecht namelijk tegen de tijd, en wanneer je te lang over een stukje doet is dat slecht voor je health.
Je hebt standaard vier levens en per leven vier healthpacks bij je. Elke keer dat je geraakt wordt (en als je geraakt wordt lijkt het alsof je tv-scherm een groot kogelgat met scherven, ster en al krijgt, erg cool), dan gebruik je zo’n healthpack. Je kunt dus over een heel scenario (Garland Square, drie levels) maar 16 kogels incasseren en dan is het over. Over het algemeen is het wel zo dat de vijanden makkelijk doodgaan en ze niet goed richten, maar het zijn er erg veel en sommige zijn erg irritant. Je weet wel ongeveer wanneer je weer een ster in je tv kan gaan verwachten, dan komt er namelijk een rood rondje in beeld boven die vijand die je vol wilt gaan pompen met lood, en het beste wat je dan kan doen is schuilen achter je schild.

Crisis Zone speel je netzoals Time Crisis met een laserpistool. De G-Con2 wordt bij Crisis Zone verkocht en het pakket samen kost €79,99. De G-Con2 ligt lekker in de hand en richt ook lekker. Er zitten knoppen op voor natuurlijk schieten, herladen en schuilen. Na een tijdje spelen krijg je echter kramp in je arm en moet je even rust nemen.
Het schieten met een G-Con2 is erg leuk en het is weer wat nieuws. Je kunt erg precies richten en je gaat helemaal op in het spel. Crisis Zone is bedoeld om met een laserpistool te spelen en met de controller heb je een stuk mindere gamebelevenis.
Crisis Zone is ook met twee G-Con2’s te spelen, in John Woo style dus. Ik vraag me echter af of dit wel zo makkelijk is, en hoe lang je dat volhoudt. De game heeft helaas geen multiplayer.

Crisis Zone is eigenlijk geen 3D-game. Je kent wel van die flash-games waarbij achter muren, struiken of bomen vijanden opduiken en die jij dan neer moet schieten. Crisis Zone is eigenlijk ook zo’n spel, maar dan een stuk uitgebreider. Je kunt zelf niet lopen, de computer beweegt je van scherm naar scherm. Hier duiken steeds vijanden op die je neer moet schieten met je G-Con2 of controller. Zo beweeg je je door de levels heen. Uiteindelijk heb je aan het eind van elk level een eindbaas en op het eind moet je met Derrick Lynch afrekenen.

Doordat de game niet echt 3D is kunnen de makers zich meer concentreren op de graphics dan op bijvoorbeeld de engine of animaties. Dit is dan ook gebeurd, Crisis Zone ziet er gelikt uit, de levels zijn mooi en gevarieerd en de animaties van de terroristen zijn ook aardig. Ook zijn er een boel special effects verwerkt in het spel en de levels zijn behoorlijk interactief. Dit beïnvloedt de gameplay echter niet, maar bijna alles is kapot te schieten.
Crisis Zone heeft die typische heftige speelhalmuziek maar wel erg gave geluiden. De wapens klinken leuk maar de voice overs van Claude, je teamleider of van terroristen zijn dan wel weer minder.

Al met al is Crisis Zone een spel wat je niet moet missen, wanneer je het in de speelhal tegenkomt. Ook als je nieuw schietvoer voor je G-Con2 zoekt is dit een goede keuze, maar heb je nog geen laserpistool, dan zijn er wel betere games om je zeldzame geld aan op te maken. Aan de andere kant is het wel leuk om het spel even te proberen, een game spelen met een laserpistool is weer wat anders en erg leuk. Ben je dus in voor een orgineel en nieuw iets in je gameleven, of wil je een laserpistoolspel, dan is Crisis Zone wel de beste keuze.

  1.   
    matthijs 2088's avatar

    ligt dit aan mij of ziet dit er niet uit 👿