Call of Duty United Offensive

Krap een jaar na het zeer succesvolle Call of Duty verschijnt er een expansion pack, dat niet ontwikkeld werd door hetzelfde team dat voor Call of Duty verantwoordelijk was. Reden voor paniek? Ik dacht het niet!

Heerlijke Call of Duty
Eind vorig jaar verscheen Call of Duty en de game sloeg in als een bom. Het was alweer een tijdje geleden dat we zo’n lekkere shooter hadden gespeeld, want dat was Call of Duty: lekker! Alhoewel, ‘heerlijk’ past eigenlijk nog wel beter bij de game en heerlijk geldt dan voor zowel single player als multiplayer. Wat willen we na zoiets heerlijks: meer! En dat krijgen we in de vorm van United Offensive. Alleen krijgen we het deze keer niet van meester chefkok Infinity Ward, maar van Gray Matter Studios. Je weet wel, die lui die ook Return to Castle Wolfenstein maakten. Wisseling van ontwikkelaar geeft al een wrange voorsmaak, Return to Castle Wolfenstein versterkt dat alleen maar. Zouden er zombies in United Offensive zitten? Kan deze ontwikkelaar überhaupt wel tippen aan het niveau waarmee Infinity Ward Call of Duty in elkaar zette?

Zeer smakelijke single player
Maak je maar geen zorgen: dat kunnen ze. En hoe! United Offensive voelt aan alsof je bijna een jaar Call of Duty ‘zomaar’ aan de kant hebt gelegd, terwijl je nog niet eens klaar was! Het gaat vrolijk verder zoals CoD al liep: welhaast epische veldslagen gebaseerd op enkele hoogtepunten (of dieptepunten, ligt eraan hoe je het bekijkt) van de Tweede Wereldoorlog in Europa. Ook deze keer mag je weer Engelsen, Amerikanen en Russen spelen en je krijgt zo in totaal 13 missies voor je kiezen. Hierbij moet ik direct opmerken dat Gray Matter de maps allereerst lekker groot heeft gemaakt en er vervolgens ook alles uithaalt wat erin zit: op ieder hoekje van de map moet je vechten en in iedere missie zijn wel ‘verhaalwendingen’ te vinden. Dit zagen we in de demo ook al: je begint met een patrouille te voet, om vervolgens in een jeep te vluchten voor tanks en soldaten, waarna je snel de loopgraven in moet om nog meer tanks van je af te slaan. Dit soort missies komt verschillende malen voor en iedere keer gaf zo’n missie het gevoel lang en uitgebreid te zijn, waardoor de hele expansion op zich ook echt aanvoelt als waar voor je geld. Dat desondanks het feit dat je deze expansion sneller hebt uitgespeeld dan Call of Duty zelf.

Naast een verzameling hele goede missies biedt United Offensive ook ‘dat andere’ wat je mag verwachten van een expansion: nieuwe wapens. Iedere zijde in het conflict heeft in United Offensive zogenaamde ‘deployable machineguns’: grote machinegeweren, die je speciaal moet plaatsen. Je kunt ze bijvoorbeeld alleen in ramen gebruiken of als je plat op de grond ligt en ze moeten ook iedere keer opgesteld en ingeklapt worden. Deze wapens zijn erg handig in de missies waar je grote groepen Duitse soldaten van je af moet slaan. Verder zijn er voor de Russen en Duitsers semi-automatische geweren bijgekomen, vergelijkbaar met de Amerikaanse M1 Garand. Andere nieuwkomers zijn de bazooka, de vlammenwerper, de silenced Sten, de satchel charge en de rookgranaten.

Voortreffelijke multiplayer
Deze nieuwe wapens doen vooral goed hun dienst in multiplayergames. De automatische geweren brengen bijvoorbeeld wat meer balans in het spel, doordat de Amerikanen nu niet de enige zijn met semi-automatische geweren. Vlammenwerpers zijn weer handig tegen groepjes tegenstanders in gebouwen en loopgraven en de bazooka’s, satchel charges en andere anti-tankwapens zijn erg handig tegen tanks.

Tanks ja, want United Offensive breidt het arsenaal uit met tanks en jeeps met machinegeweren. Ieder voertuig heeft meerdere plaatsen aan boord, waardoor teamplay gestimuleerd wordt en verder is het gewoon rijden en schieten. Deze voertuigen zijn vooral goed te gebruiken in de nieuwe spelsoorten die United Offensive toevoegt aan Call of Duty. Het beste voorbeeld daarvan is Base Assault, waarbij ieder team een drietal bunkers bezit. Deze bunkers moeten eerst met zware wapens vernietigd worden (tanks, bazooka’s) en vervolgens moet een bom worden aangebracht, die bij ontploffing de overwinning op de bunker bezegelt. Teamwork vereist! De andere nieuwe spelsoorten zijn Domination (verover alle vlaggenstokken op de map en je wint) en Capture the Flag.

Nieuwe maps, nieuwe wapens, nieuwe voertuigen en we zijn er nog niet: United Offensive biedt ook rangen. Dit gaat zo: hoe meer punten je verdient, hoe hoger je in rang stijgt. Hoe hoger je in rang stijgt, hoe meer munitie je kunt dragen. De hoogste rang is nog specialer: hierbij krijg je de mogelijkheid bombardementen van artillerie op te roepen om zo een vijandelijke basis te bestoken. Dit systeem vraagt een goede inzet van je en het geeft ook iedere keer een bevredigend gevoel als je in rang stijgt.

Alles bij elkaar blaast United Offensive nieuw/extra leven in de al verslavende multiplayer van Call of Duty. Tijdens het spelen heeft het mij in ieder geval weer volledig gegrepen. Alvast mijn excuses voor de artikelen die de komende tijd te laat gaan worden ingeleverd…

Uitmuntende conclusie
Call of Duty: United Offensive biedt alles wat je van een expansion mag verwachten en wel op een manier dat je ook echt het gevoel hebt waar voor je geld te krijgen. Sterker nog: het voelde soms alsof de ongeveer dertig euro die je ervoor moet neerleggen te weinig is en het een beetje gestolen aanvoelde.

United Offensive is eigenlijk weer zo’n typisch staaltje ‘waarom ben je dit nog aan het lezen, je had hem al in bezit kunnen hebben’. Heb je Call of Duty al, loop/ren/vlieg dan gelijk naar de winkel en haal hem! Heb je Call of Duty nog niet, schaam je dan eerst en koop dan snel het volledige pakket (Call of Duty incl. United Offensive).

 1.   
  Sannyz's avatar

  Prachtig spel veel beter dan MoH:AA 😛

 2.   
  OkkieBOOMER's avatar

  Game loopt een beetje crappy op mijn Laptop

  Windows Vista Premium
  128 MB video kaart
  Mobility Ati Radion X1300
  AMD Turion 64×2

  Maar ik heb het toch uit kunnen spelen… wel op een crappy manier

 3.   
  cheat!2!'s avatar

  Gewoon super spel, niet perfect maar zeker een AANRADER. 8)

 4.   
  Stranqer's avatar

  ik vond dit wel een goed spel, ongeveer net zo goed als CoD1

 5.   
  oldboy12's avatar

  SUPER spel speel het al vanaf 2005!

 6.   
  RoHoutje's avatar

  Zekers vet! 😆

 7.   
  RoHoutje's avatar

  Mooi!

 8.   
  gerbenkees's avatar

  Sannyz schreef, "Prachtig spel veel beter dan MoH:AA 😛 "

  Dat spel heb ik ook gespeeld. Het was erg slecht 😆