RalliSport Challenge 2

Zoals ik een tijdje geleden al zei, de tijd van de opvolgers is aangebroken, de meest succesvolle launchtitels voor de Xbox zoals Halo, Project Gotham Racing en ook RalliSport Challenge krijgen een opvolger. Omdat developers de Xbox nu beter hebben leren kennen verwachten we natuurlijk een verbluffend resultaat, zo ook van RalliSport Challenge 2.

Als we kijken naar het Rallygame aanbod op de Xbox dan zijn we aardig goed vertegenwoordigd, we mogen dan de officiële game van het World Rally Championship missen, games als RalliSport Challenge, Colin McRae Rally, Rally Fusion en het binnenkort te verschijnen Richard Burns Rally zijn zeker geen misselijke games. Toch blijft Colin McRae de beste Rallysimulatie genoemd worden, maar zoals ik in de review van Colin McRae Rally 04 liet weten mist deze game nog een hoop dingen, grafisch doet de PS2 versie niet onder aan de Xbox versie, terwijl de Xbox betere prestaties zou moeten leveren, ook miste de console versie van CMR 04 een online mode en is het aanbod in de game niet al te groot. Rede genoeg om DICE opnieuw aan het werk te zetten voor een opvolger van het goede maar ondergewaardeerde RalliSport Challenge, dit maal met Xbox Live ondersteuning en verder natuurlijk alles wat deel één had te overtreffen.

Dat ‘overtreffen’ begint al wanneer je de sleutel van je rallybak omdraait, je gaspedaal indrukt en er stevig op los gaat. Want door jouw voorruit zie je allerlei soorten prachtige vormgegeven rotspartijen, cactussen, spatterende modderpoelen, opstuivend zand en een hemelsblauwe lucht met een nog hemelser zonnetje, kortom, vanaf de eerste paar kilometers grafisch al zeer indrukwekkend. Gelukkig hebben de blonde mannen bij DICE niet alleen de grafische engine opnieuw opgebouwd, ook de rij-gameplay van het eerste deel is compleet op de schop gegaan wat resulteerde in iets bijzonders.

Ik overdrijf namelijk niet als ik zeg dat RalliSport Challenge 2 de meest natuurlijke besturing heeft gezien in een ‘rij’-spel. Mensen noemen RSC 2 al te gauw een arcade-racer terwijl de game dit verre van is, hoewel je RSC 2 niet een echte simulatie kan noemen komt het toch dicht bij de werkelijkheid en is de benaming semi-simulatie wellicht de beste voor deze game. Elk tikje die je uitdeelt aan het ‘sturen’, ‘gassen’ en ‘remmen’ wordt vlekkeloos uitgevoerd door je rallymobiel. De veertig bolides die men kan unlocken in de career modus reageren allemaal anders en zelfs de vormgeving maakt uit wanneer je bijvoorbeeld over een winderig circuit moet vertoeven.

Voor de eenzame gamer is er naast de standaard Single Race en Time Attack natuurlijk de Career Mode, het hart van het spel, wie uit een serie van kampioenschappen op drie moeilijkheidsgraden bevat. Het Amateur kampioenshap, wat uit 21 proeven bestaat, loop je vrij eenvoudig door. Een ervaren racer zal elke proef afsluiten met de hoogste plaats en zal dus ook verschillende unlocks in vorm van auto’s en banen ontvangen. In het Pro kampioenshap, bestaande uit 36 proeven, wordt al wat lastiger. De crossover, rally, rallycross, hillclimb en iceracing challenges zullen meer weerstand bieden dan in het voorgaande kampioenschap. Het is echter zo dat je met een schommelende moeilijkheidsgraad te maken hebt, zo laat je bij de ene proef de tegenstand ver achter je, en hebt je in andere proeven keer op keer de 12e plek te pakken. Die proeven zijn voornamelijk de races die je bij nacht moet rijden, die zijn werkelijk een pain in the ass, want hoe mooi de reflectie van je voorlichten op het wegdek en omgeving zijn, erg veel hulp zullen zij niet bieden wat vaak resulteert in uitstapjes naar de figuurlijke grindbak. Naast dit is er ook een Champion kampioenschap met 48 proeven en is er achter een open te breken slot ook een Superrally kampioenschap voor de ‘gestoorden’ onder ons.

In de Single Race kun je een bolide kiezen en een baan om hier wat rondes op te gassen of je kunt Time Attack kiezen waar je een zo snel mogelijke tijd neer kunt zetten. Maar naast de Career is echter de Multiplayer een belangrijker stukje van de game, want hier kun je met je verdiende rallywagens tegen echte personen je rijkunsten laten zien. Naast de bekende splitscreen en systemlink bevat de game nu als eerst rallygame op de console ook online play via Xbox Live waardoor hij een kleine voorsprong heeft op Colin McRae Rally 2005 en WRC 4 die, ook met online play, nog moeten gaan verschijnen.

RalliSport Challenge 2 is ook deel van het XSN Sports netwerk wat inhoudt dat ook bij deze game toernooien kunnen worden georganiseerd en statistieken worden bijgehouden met je XSN Account. Vanwege de tegenvallende resultaten van de NBA, NFL en NHL games van Microsoft is RSC 2 tevens de voorlopig laatste XSN game. En dat terwijl Amped 2, Top Spin en Links 2004 wel voet aan wal konden zetten. RSC 2 is online, zoals we van alle Live games gewend zijn, perfect te spelen zonder al te veel lag en stelt je in staat om met 16 man tegelijk een parcours af te leggen. Tot de 4 man zijn het echter harde wagens, wanneer je met 5 man of meer speelt zullen de wagens veranderen in ‘ghosts’ om elkaar niet in de weg te staan.

Naast het geweldige online racen is de andere grote troef van de game natuurlijk de graphics zoals ik hierboven al opmerkte. Het gevoel dat de game je op sommige locaties geeft is gewoon bijna werkelijk, je raast in een Engels landschap langs wat herfstbomen die al aan het uitvallen zijn en waar de bladeren op de grond liggen totdat ze worden opgewaaid door een razendsnelle bolide die hierna een fotorealistische waterplas passeert waar de spetters achter de uitlaat omhoog schieten totdat de wagen een sponsorbord mist en hier finaal op ramt en vervolgens opmerkt dat naast de deuk in het bord ook een band via een bergweggetje naar benee rolt om te eindigen in een prachtige vijver waar de zon haar schitterende stralen op laat richten. Om niet door te draven over het prachtige werk wat Dice met zo’n engine neerzet verzeker ik je gewoon dat de graphics van het hoogste niveau zijn en waar alleen de Midtown Madness 3 achtige wagens misschien wat plastic aan doen, maar wat wil je met zo’n uitgebreid schademodel. Als je dan ook nog eens hoort dat de game sublieme Dolby Digital geluiden uit de speakers laat klinken dan weet je gewoon dat het Audiovisueel helemaal top is.

Mensen die RSC 2 gaan bekritiseren op het feit dat het geen echte simulatie is snap ik niet, aangezien Microsoft nooit heeft verkondigd met een realistische rallygame aan te komen. De besturing is zeer natuurlijk en voor iedereen in te stappen maar toch moeilijk om goed te beheersen en alleen het feit dat je met een compleet vernielde wagen nog in een goed tempo de finish kan bereiken haalt het misschien net de term simulatie niet. Als we puur kijken naar het genre, en dat is in dit geval Rallygames, dan is RalliSport Challenge 2 de game die het meeste biedt, je het meeste plezier kan bezorgen en voor mij gewoon de beste is. En dat zal hij ook voor jou zijn wanneer je hem oppakt in de winkel, want laten liggen kan bij deze titel niet.

Meer RalliSport Challenge 2

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren