Gangland

Tijdens het spelen van Gangland kwam ik erachter wat deze game precies inhoudt. Één conclusie kon ik makkelijk trekken: Gangland is uniek. Waarom dat zo is lees je in de review.

Mij was nog vrij weinig bekend toen ik Gangland op mijn deurmat zag vallen. Ik wist, zoals de naam al aangeeft, dat het een shooter zou zijn. Er is immers altijd wel wat uit de naam op te maken. Zo kun je jezelf er wel iets bij voorstellen als iemand je vertelt dat je een Tommy Vercetti-achtig type speelt. Een man die het prettig vindt om zijn oom te helpen, die bij de maffia zit. Maar wat is Gangland nou echt voor een game?

The story so far…
In Gangland speel je Mario Mangano. Nadat drie van je broers je vierde broer vermoorden, wil je wraak. De politie knapt het niet op, dus aan jou de taak om Romano, Angelo en Sonny te doden, en dus de dood van jouw broer te wreken.
Twee jaar later belt je oom, Vincenzo Mangano, je op om je te vertellen dat je broers zijn gesignaleerd in dezelfde stad waarin je oom woont; Paradise City.
Vanaf dit punt begin je te spelen. Je oom is een machtige maffiabaas die overal in de stad zowel connecties als vijanden heeft. Hij geeft je wat cash en opdrachten mee en je kunt aan de slag.

Gameplay
Meteen valt de ietwat vreemde gameplay op; ik verwachtte een GTA rip-off, maar het is alles behalve dat. Je bekijkt de scenario’s van bovenaf en je speelt met de muis, waar ik een muis-toetsenbord combinatie verwachtte. Het toetsenbord is wel aanwezig in de game, maar het lopen, schieten en dergelijke gebeurt toch met de muis. De eerste vijf minuten van de game wist ik nog niet eens hoe ik moest lopen, laat staan een vuurgevecht aangaan. Na een beetje aankloten kwam ik er toch achter dat je je personage moet selecteren met de rechtermuisknop en hem/haar vervolgens kunt laten lopen met diezelfde knop. Het is overigens niet onhandelbaar, na een tijdje wen je er toch echt aan.

Personages?
Jazeker. Dat is een verfrissend onderdeel van de gameplay. Nadat je oom je wat cash heeft toegestoken kun je aan de slag om de eerste missie te gaan volbrengen. Hij zegt je het geld niet te verspillen, maar luisteren… ho maar. Ik ging dus meteen de boel verkennen. Stapte een winkel binnen, spreek de winkelbaas aan en kom erachter dat ik door hem te bedreigen kan overhalen om zijn winst met me te delen… Heel fijn!
Maar niet zo fijn was het feit dat die eigenaar daar anders over dacht, en dus zijn zware jongens mij liet aanvallen. Gelukkig had ik ondertussen al wat Bouncers (nog zwaardere jongens), Gunmannen (schietgrage ventjes) en streetgirls (dakloze meiden met pepperspray) ingehuurd van ome Vinnie’s zuurverdiende centen. En dus lagen er binnen de kortste keren drie ventjes plat. Na dit voorval was de winkelier bereid om te praten… misdaad loont. Als je veel van dit soort moorden/overnames pleegt, zal je rank stijgen en zul je bekwamer worden in bijvoorbeeld zaken doen, vechten of leiderschap.
Na een tijdje het spel te hebben gespeeld en vijandige families aan te hebben gevallen, zul je je gezin moeten uitbreiden.

And that’s were the Sims-part comes in…
Na een aantal safehouses (een soort kantoren) te hebben overgenomen kun je een vrouwtje gaan uitzoeken. Als je een safehouse hebt en macht hebt, wil de vrouw wel een keertje met je gaan trouwen en vervolgens ‘judoën’ (leuk gevonden! -red.), dit gebeurt overigens wel achter de schermen. Afhankelijk van de vrouw die je hebt zul je andere kinderen krijgen die later ‘underboss’ in jouw bedrijf zullen worden. Een slimme vrouw zal een advocaat krijgen, een verleidelijke vrouw zal een verleidster als kind krijgen en een sportieve vrouw zal een zogenaamde enforcer als kind krijgen.
De advocaat groeit op en zal de perfecte man zijn voor je bedrijf. Hij zal het gaan managen en mensen gaan inhuren, voor geld dus. De verleidster krijgt dat op een andere manier voor elkaar; die gooit haar vrouwelijke charmes in de strijd en ‘huurt’ zo mannen voor niks, noppes, nada. De enforcer is een zeer krachtig personage die 2 tommyguns kan hanteren. Zoals je ziet; een gezinsuitbreiding is aan te raden.

De gevechten en het rijden in de auto (want jawel, dat kan ook) zijn goed uitgewerkt. Al lijken je tegenstanders soms wel van ijzer, wat als gevolg heeft dat je vijf magazijnen op die persoon moet afschieten om het gewenste resultaat te bereiken. Dekking zoeken, en een juiste keuze van handlangers is hier van levensbelang.
Verder zijn er in de game nog een groot aantal wapens, die bij een wapenhandelaar gekocht en ge-upgrade kunnen worden. Na een tijdje zul je ook voor het eerst in de wagen moeten stappen, die je met het toetsenbord moet besturen. Er zijn 7 verschillende wagens, elk met hun speciale vaardigheden. Het besturen is niet moeilijk, maar het schieten met de muis valt vies tegen. Om dan een drive-by te maken (met de muis moet je mikken en schieten) valt dan niet bepaald mee.
Een auto vinden is sowieso lastig, want er rijden bijna geen auto’s rond (die je toch niet kunt stelen) en als je een auto hebt, zal hij speciaal voor de missie gereserveerd zijn. Wel jammer eigenlijk.

Graphics & geluid
Voor een game die je van bovenaf bekijkt ziet Gangland er nog heel goed uit. Je kun in- en uitzoomen en je kunt het scherm draaien, zodat je alle actie van alle kanten kunt bekijken. De graphics zien er goed uit en er is vrij veel oog voor detail.
De muziek die in het spel zit is spannend en geeft een goede toevoeging aan de actie in het spel. Helaas wordt dat een beetje weggenomen door de slecht ingesproken stemmen.

Conclusie
Gangland is een goede game die een geslaagde mix maakt van RPG, shooter en Sim. Het verhaal zit goed in elkaar en de game is van begin af aan spannend. Een aanrader voor elke gamer!

  1.   
    xizaaR's avatar

    heel vet spel heb hem al moet je cker kopen 😉

  2.   
    LouisvanGaal's avatar

    ik weet het had hem maar al lang verkocht.