Dancing Stage Unleashed

De Xbox heeft meestal het imago van een stoere jongens console waar geen meisjes of kiddy game aan te pas komt, gelukkig weet Konami dit stereotype de grond in te boren en brengt ons een Xbox versie van de PS2 dance game hit, of Dancing Stage Unleashed ook op de Xbox harten weet te stelen dat lees je hier.

Een dans spelletje

Wat zat ik te denken, “Oh mijn God, een dansspelletje op mijn deurmat, de deurmat van een huis waar de stoere groene Xbox in siert, een Xbox die normaal nooit van die spelletjes toe laat, waar gaat dit heen”. Toch bewust dat deze titel gereviewd moest worden drukte ik de startknop en legde ik heel stilletjes en teder de dvd in mijn lade en pakte ik soepeltjes en losjes mijn controller vast, Dancing Stage Unleashed starte op, en na mijn eerste dans game te hebben gespeeld wist ik het zeker, deze game gaat de Xbox goed doen!

Wanneer je aan je eerste set begint zal het je opvallen dat de opzet redelijk simpel is, geen diepgaande verhaallijn, geen cinematische cutscenes, geen dramatische plotwendingen, gewoon dansen, en dansen zul je!
De bedoeling die in Dancing Stage Unleashed centraal staat is het perfect uitvoeren van de verschillende moves op het uitgebreide assortiment aan oude en nieuwe dance nummers.
Dit kan zowel met je Xbox Controller, maar ook met de speciale Dancematten die tot zover Thrustmaster en Logic 3 in hun assortiment hebben.

Wanneer een nummer speelt zal het scherm gevuld worden met pijltjes naar links, rechts, onder en boven die jij, zodra het goede moment zich voordoet, moet indrukken in de juiste volgorde. De manier hoe je drukt bepaalt welke classering je voor die “druk” krijgt, dit kan een Goed of Great zijn, maar ook een Perfect, en zelfs een Boo voor de amateurs onder ons. Hoe preciezer je drukt hoe hoger je score voor het nummer zal zijn en hoe geler het “geen idee hoe dat ding heet” balkje zal gaan gloeien. En dat staat allemaal weer in verband met je Final Rating die je voor een set krijgt, zo krijg je een E voor een waardeloze set en dit kan oplopen tot een A voor perfect, en zelfs AA als je de dancekoning van dat nummer bent, hoog replayvalue dus.

Village People

Je zult natuurlijk begrijpen dat door dit simpele maar o zo sterke concept de Dance Dance Revolution serie is uitgegroeid tot een zeer verslavende game, en ook Dancing Stage Unleashed neemt deze perfect eigenschap met zich mee, wanneer jij in een set bent doe je natuurlijk je uiterste best en gaat door tot zelfs je leven ervan af hangt, je wilt tenslotte die AA rating om nieuwe songs te ontvangen, én te schitteren bovenaan de online Xbox Live Scoreboards.
Naast de ranglijsten op het online netwerk van Microsoft biedt DSU ook Downloadable Content zoals nieuwe nummers en danspassen, en een 2 speler Multiplayer, zodat je met die andere gestoorde Japanner aan de andere kant van de wereldbol je hipste moves kunt laten zien.

De game bevat verschillende modes waarvan de Gamestand en Strijdstand de meest belangrijke zijn, hierin gelden dezelfde regels als van de dancegames in de arcadehallen en gaat het erom een zo goed mogelijke score neer te zetten, en tot 3 andere spelers de pan in te hakken.
Daarnaast zijn er ook de Uitdagingsstand, die verschillende challenges biedt, en de Trainingsstand, om eerst goed de nummers door te nemen voordat je er aan begint. De meest eigenaardige stand is wel de Fitness-stand, waar je vooraf je gewicht en het aantal callorien wat je wilt verbranden opgeeft, en hierna de sterren van de hemel danst en ook nog eens goed op je figuur kunt letten. In de wijzigingsstand kun je eigen dansroutines aan een nummer toevoegen en deze uitwisselen met anderen.

De op Graphics-bewuste-gamer zal waarschijnlijk denken dat Dancing Stage Unleashed op grafisch gebied niet veel te bieden heeft, niets is echter minder waar, want de spectaculaire achtergronden met flitsen, knallen, lichtstralen en noem maar op zijn alles behalve saai te noemen. Ook zijn de comicachtige dansers op de achtergrond een leuke toevoeging, waar zelfs de leadzanger van “The Village People” terrecht is gekomen na het stuklopen van deze excentrieke band.
Een oordeel over het geluid kun je zelf wel bedenken, met maar dan 35 nummers van onder andere Blondie, Big Brovaz en The Libertines heeft Konami aardig wat kwaliteit gekocht, ook valt op dat het geluid precies is afgestemd op de game, waardoor je bij elke dansstap ook echt hoort dat deze onderdeel is van het nummer wat draait, geluid is dus top gedaan.

Conclusie

Wanneer een game verslavend is voor alle soorten en maten van gamers kun je afleiden dat we weeral een perfecte gameplay hebben, iedere leek kan met deze game opweg omdat je gewoon snel dit spel onder de knie kunt krijgen.
Toch duurt het je dagen voordat je de hoogste plaatsen op de lijsten kunt bereiken, wat de herspeelbaarheid van deze game perfect ten goede komt. Mijn tip vooraf, bezoek een arcadehal en kijk of dat swingen wat voor jou is, want als dit jouw kind-of-game is dan voorspel ik lange nachten achter de groene doos voor jou. Dancing Stage Unleashed laat zien dat ook niet stoere-games stoer kunnen zijn, en dat maakt het een perfect game voor de Xbox.

Meer Dancing Stage Unleashed

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren