Outlaw Golf

Iets wat ik altijd doe als ik een game opstart, is het kijken van het voorfilmpje. Een goed filmpje geeft natuurlijk een goede eerste indruk. Meteen word je duidelijk waarom de game Outlaw Golf heet, want in het beginfilmpje maak je kennis met de speelbare personages; onder andere een crimineel, een stripper, een s.m.-meesteres en een rapper. Ik dacht toch echt dat ik een golfgame ging spelen!?
Naarmate het spel vordert krijg je al snel in de gaten dat dit niet zomaar een golfgame is en dat ontwikkelaar Hypnotix wel degelijk wist waar ze mee bezig was.

THPS kenmerken?
In het begin van het spel kun je de keuze maken uit verschillende games en karakters. Helaas heb je dan nog maar de beschikking over vier van de tien speelbare personages. Ieder karakter heeft zijn/haar eigen plus- en minpunten en een eigen caddy. Waarom een caddy? Daar kom ik later nog op terug.
Maar goed, nu eerst de verschillende speltypen. Allereerst singleplayer. In de singleplayer mode genaamd ‘Tour’ is het de bedoeling dat je met het karakter dat je gekozen hebt, golftoernooien wint. Door die te winnen unlock je nieuwe karakters. Maar dat kun je vergeten als je je karakter nog niet genoeg geüpgrade hebt, want dan is het gewoonweg onmogelijk om met je tegenstanders mee te gaan. Je zult dus eerst de skills van je personage moeten aanpassen. Dat kan door de Outlaw Range te kiezen en daar punten te halen door ver te slaan en goed te putten. Hierbij concentreer je je op speciale skills, dus bijvoorbeeld op de kracht waarmee je slaat. Als je zo’n onderdeel met succes hebt afgerond, dan krijg je een aantal punten te besteden aan je skills, zoals ook mogelijk is bij de Tony Hawk games. Als je je personage eenmaal topfit hebt gemaakt ben je klaar voor het grote werk en kun je je gaan richten op de toernooien. Je zult dan eerst nog wel betere clubs en balletjes moeten unlocken…
Of je alleen speelt of met iemand anders maakt niet uit, want de single en multiplayer modes hebben allebei dezelfde speltypen. Je kunt gewoon de holes aflopen, geldprijzen winnen of een golf-race tegen de klok doen. Niet veel variatie dus.

Outlaw Golf – een full-contact sport!
Ik sloeg het bijgevoegde boekje open en las de (jawel) Nederlandse inleiding. De laatste regel daarvan – Outlaw Golf, een full-contact sport! – vraagt verdere uitleg.
In de game zit een uniek element. Hoe goed je speelt hangt af van hoe je ‘composure’ is. Als je een slechte bal slaat zal het gemoed je in de schoenen zakken en zul je een beetje chagrijnig worden. Als dit vaker gebeurt zul je uiteindelijk ‘in the gutter’ zitten en zul je echt geen bal meer kunnen raken. Je zou dus kunnen zeggen dat je vanaf het begin goed moet slaan om de baan te kunnen uitspelen, maar hier is waar je caddy inspringt. Want wat doe je als je het echt niet meer ziet zitten? Beat the hell out of your caddy! Voordat je gaat slaan komt er een kort interactie filmpje waarin je personage over de rooie gaat. Een balkje gaat verschuiven en je moet op het juiste moment op X drukken om je caddy een mep te geven. Hoe vaker je dit doet, hoe meer je karakter zich gaat ontspannen en na een maximum van vijf klappen zal je personage zich uitermate blij voelen en weer met goede moed aan de slag gaat, zodat hij ook beter gaat spelen. Maarrr… dit kan allemaal pas als je een ‘Beating-token’ verdiend. Dit doe je door in het toernooi de hole af te maken in minder dan vijf slagen.

Grassprietjes en putjes
Hoe zit het met het grafische onderdeel van Outlaw Golf? In ieder geval niet verkeerd. De karakters zijn mooi vormgegeven en bewegen natuurlijk (voor zover je ze ziet bewegen). Tijdens de game zie je alleen maar de omgevingen. Die zien er niet slecht uit. Zoals de handleiding al aangeeft: als je personage gaat slaan kun je de grassprietjes zien. Diezelfde handleiding geeft ook al aan dat zelfs het personage weerspiegeld wordt in zijn/haar club. Ook waar. Verder viel het mij nog op dat je vanaf drie meter nog kunt zien dat er putjes in het balletje zitten! Grafisch zit het spel dus goed in elkaar.

Sla een meteoortje weg
Bij Outlaw Golf ligt de nadruk op de humor, maar ze hebben ook zeker niet te weinig aandacht besteed aan het serieuzere gedeelte: het golfen zelf. Alle factoren spelen een rol bij het golfen: wind, kracht van slaan, effect en natuurlijk oneffen vlaktes. Ook moet je een keuze maken uit de clubs waarmee je kunt slaan, dus denk eerst even na voordat je een putter gebruikt om de eerste slag mee te maken. Doe je dit overigens zo hard als mogelijk is, dan zul je een raketachtig geluid horen en de bal als een meteoor lanceren. Grappig.
Ook de omgeving speelt een rol bij de manier van slaan. Zo zul je moeten proberen om je bal in het gemaaide gras te slaan en dus niet in het hoge gras, laat staan zandbanken. Maar als je de tips volgt die gegeven worden zal dat niet gebeuren. Bij het ‘putten’ worden zelfs hulplijnen en roosters gegeven, dus als je bal op de ‘green’ ligt, zit je goed.
Op de besturing is dus ook niets aan te merken. Is Outlaw Golf dan perfect?

Helaas…
Nee, niets is perfect, dus ook Outlaw Golf niet. Tijdens het spelen van de game zul je merken dat er steeds meer bugs en foutjes optreden. Zo is het bijvoorbeeld vrij irritant als je achter een brug staat, want grotendeels staat die brug in je zicht en weet je dus niet waar je heen slaat. Een oplossing hiervoor zouden de meerdere camerastandpunten zijn, maar ook die hebben mij niet kunnen helpen.
Verder zitten er af en toe zeer irritante bugs in het spel. Zo was ik bijvoorbeeld bezig om mijn personages kracht tot het maximum te upgraden. Nadat ik dit had gedaan wilde ik nog meer punten halen door het ‘sla-zover-je-kunt’ onderdeel uit te spelen, maar na enkele rake klappen merkte ik op dat mijn afstand niet gemeten werd. Daar ging mijn droom om het ultieme personage te creëren…

Conclusie
Zoals ik al aangaf is geen enkele game perfect, zo ook Outlaw Golf niet. Maar het zit niet ver van perfectie af. Nog een minpuntje is dat de game al langer op de overige consoles uitkwam en er nu alweer een deel 2 aan zit te komen, net nadat het eerste deel op de Playstation 2 uitkwam. Maar al met al is Outlaw Golf een leuke en ontspannende game. Hypnotix heeft niet alleen de humor goed toegepast, maar heeft ook goed gekeken naar het ‘echte’ golfen. Een aanrader? Ik vind van wel, zelfs al houd je niet van golf!

Meer Outlaw Golf

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren