Backyard Wrestling: Don’t Try This At Home

Wat doe je als je de opdracht krijgt om een worstelgame te maken? Juist, helemaal verknallen!

Op een dag ondertekende een belangrijk figuur van Paradox Entertainment een contract met Eidos. In het contract stond dat het eerst genoemde bedrijf een worstelgame moest maken rond het ‘Backyard Wrestling’. De belangrijke bal van Paradox ondertekende het contract met al zijn verstand, maar eigenlijk had hij helemaal geen zin om een worstelgame te gaan maken. Zijn bedrijf had namelijk eerder al een andere vechtgame gemaakt met de naam X-Men: Next Dimension, die niet overal even goed werd ontvangen. Die rondwandelende rokkenjager van Paradox wilde veel liever een echte originele game maken. Dus toen deze fluitende mafketel wist dat zijn bedrijf weer een vechtgame moest gaan maken, zweerde hij wraak en sprak hij tot zijn werknemers: “We’re gonna’ screw this game up and don’t try this at home“. En zo geschiedde Backyard Wrestling: Don’t Try This At Home.

Wamberto
Dat de werknemers bij Paradox goede werknemers zijn blijkt wel uit het resultaat, werkelijk niemand heeft volgens mij deze game voor het uitbrengen gespeeld. Want als iemand deze game wel had gespeeld, dan was die nog lang niet uitgebracht. Hier vertel ik later wel meer over, eerst zal ik wat vertellen over de Backyard Wrestling en al die gevaarlijke dingen daaromheen.
Het klinkt misschien vreemd, maar Backyard Wrestling bestaat echt. Voor mij is in de achtertuin-worstelen hetzelfde als bij het grote WWE: in beide ‘sporten’ lijkt het er hard aan toe gaan, de meeste worstelaars in beide sporten zijn zo arrogant als wat en bij beide sporten zie ik eigenlijk geen plezier. Je ziet immers in het worstelen nooit een soort van Wamberto-lach, een vrolijke lach waaruit je kunt vaststellen dat iemand plezier heeft in zijn beroep.
Inmiddels weet ik het verschil tussen de worstelaars die het dichter bij huis zoeken (achtertuin) en die van de WWE. De achtertuin-worstelaars zijn de ultieme worstelaars, in tegenstelling tot de WWE worstelaars, laten zij zich helemaal in elkaar stompen. Wat aantoont dat ze niet echt de slimste zijn… En dat zie en hoor je ook in de interviews die je op de game kunt kijken, het zijn van die mensen waar je in de ochtend tegen moet zeggen dat ze zich moet aankleden ofzoiets dergelijks. Maar ja, wat verwacht je als je tijdens het vechten verkeersborden tegen je kop aankrijgt… dat is immers nog gevaarlijker dan het koppen van een voetbal tijdens een voetbalwedstrijd. Toch, geachte onderzoekers!

Slecht
Ik heb me tot nu toe in deze review niet toegelegd tot de kwaliteit van deze game. Ik kan daarover heel kort zijn, die is namelijk slecht. De graphics zijn ondermaats, of die ontwikkelaars bij Paradox de game hebben gemaakt met hun ogen dicht lijkt mij steeds waarschijnlijker worden. De graphics zijn echt van de slechtste kwaliteit die ik in tijden heb gezien, ze stellen niet veel voor. Naast de geringe kwaliteit van de graphics heb je ook nog de onwaarschijnlijke hoeveelheid bloed die je voorgeschoteld krijgt als je een klap krijgt of uitdeelt. Je geeft een knal… om vervolgens liters bloed door het level heen te zien vliegen.
Naast graphics heeft een natuurlijk ook gameplay nodig. En je raadt het al, de gameplay in deze game is ook niet baanbrekend. Wacht is even, dat is de understatement of the century, de gameplay van het in de achtertuin worstelen is gewoon slecht. Ik zal hiervan een voorbeeld geven; in het echte worstelen is het niet echt slim om op de grond te vallen, maar in deze game is dat gewoon dodelijk… Want als je eenmaal ligt, kom je bijna onmogelijk overeind, je wordt helemaal tot moes geslagen. Wat best frustrerend kan zijn!
Je hebt het misschien al in het rapport gezien, maar het geluid is ook niet alles. Waarom dit zo is? Ik zal wederom een voorbeeldje geven (is net zo handig); je ligt wederom op de grond (wat echt frustrerend is) en je krijgt constant allemaal van die tuinartikelen naar je kop, van banden tot stoelen. Maar het klinkt gewoon allemaal niet goed, wat eigenlijk best jammer is. Verder wordt er muziek geleverd door bepaalde ‘sterren’ als de Insane Clown Posse, deze band vindt ik inmiddels even goed als het luisteren naar de carnavals-krakers van de Dikke Guppen…
Is er dan helemaal niks goed aan deze game? Nou nee, zo is er een mode die de Talkshow Mode heet, deze mode is best leuk om te doen. In deze mode zie je diverse fragmenten van een talkshow, dat op zich best wel aardig is gedaan. Je moet, uiteraard, ook in deze mode gaan vechten tegen de diverse achtertuinmannen. Helaas is de kwaliteit van gameplay niet erg hoog, maar dat heb ik al eerder gezegd. Door verder te komen in deze mode kun je ook diverse filmpjes unlocken, tussen deze unlockbare filmpjes zitten nog best leuke.
Deze game is de officieele game van de Backyard Wrestling, dit heeft tot gevolg dat diverse worstelaars uit deze competitie van de partij zijn, voorbeelden zijn mensen als Rude Boy (wie?) en Ash Prohibition (ja, die?). Het mag dan wel de officieele game zijn, maar van die hele titel klopt helaas helemaal niks. Je worstelt namelijk niet alleen in achtertuinen, maar ook in een club en in een of andere plattelands tankstation. En als je de titel niet eens goed kan krijgen, dan wordt de rest meestal ook niet alles…

Pacifist
Je hebt het misschien al door, maar deze game is niet echt fantastisch. Deze game is alleen leuk voor pacifisten die ineens veel geweld willen zien en mensen die helemaal lijp zijn van het worstelen in de achtertuin. Voor andere mensen is deze game niet de moeite waard, de grafische en gameplay kwaliteiten laten toch echt te veel te wensen over. Best jammer eigenlijk (het idee is wel aardig), maar die gefreakte hoofdbaas bij Paradox zal wel tevreden zijn… Ze hebben immers een waardeloze game gemaakt! Mijn felicitaties daarvoor!

Meer Backyard Wrestling: Don't Try This At Home

  1.   
    dr-salvador's avatar

    nooit gespeeld zal het ook nooit doen