Fire Department

Fire Department is een Real Time Strategygame waarin jij de leiding over brandweerkorps 615 midden in de stad op je neemt. Ook zit er simulatie in de game, want er worden echte brandweertechnieken en -begrippen gebruikt en deze zul je allemaal tegenkomen op je missies. Deze missies zijn erg leuk en gevarieerd, zo is er een brand in een tankstation, een bosbrand, een treinramp, een tankwagen die geëxplodeerd is, een brand in een huizenblok, een bank die in de hens staat, een brand op de bouw ontstaan door de bliksem, een brand om politieke redenen en een fikkende opslagplaats.

Een heel korps
Je hebt natuurlijk de beschikking over de doodgewone brandweerman, maar er zijn ook specialisten die extra eigenschappen hebben. Zo is er naast de normale fire fighter die brandjes kan blussen en deuren in kan hakken ook een technical officer, die voertuigen die in de weg staan kan besturen, zoals heftrucks en vrachtwagens, er is een high-risk environment specialist, die op plekken kan komen waar de anderen niet bij kunnen door zijn lenigheid en zijn mogelijkheid om te klimmen. Ook is er een specialist in approach suit, die tegen een hogere hitte kan dan de andere reddingswerkers, de de-incarnation specialist, die grote brokstukken kan verwijderen en een paramedic, een dokter in een brandweerpakkie.
Ook heb je de controle over een stel brandweerwagens, die je doormiddel van een heel nieuw systeem bestuurt. Je klikt namelijk geen punten aan, zoals bij de meeste RTS’ers, maar je sleept de wagen zegmaar naar de plek waar je ‘m wilt hebben. Orgineel en in de praktijk werkt het ook nog eens goed. Op deze manier zul je een vijftal wagens in het rampgebied naar een strategische plek kunnen brengen. Er is een ambulance, een tanker, een pumper, de water ladder en zijn broertje, de rescue ladder. Een ambulance spreekt voor zich, hier moeten de geredde slachtoffers naartoe gebracht worden. Een tanker voorziet de brandweermannen, de pumper en de waterladder weer van water, als hun tank leeg is. De pumper heeft een sterke spuit bovenop zijn dak en kan daarmee grote brandhaarden blussen. Een water ladder kan dat ook, maar dan op grote hoogten. Een rescue ladder kan vuurvechters of slachtoffers redden uit een raam, als dat sneller is of als de uitgang geblokkeerd is (of als je dat leuker vind). Als de vlammenzee je echt teveel wordt, kun je ook een blusvliegtuig oproepen, die een gigantische kunstmatige regenbui over je vuurtje laat vallen, waarna deze zeker gedoofd is. Dit kun je echter maar een paar keer per missie doen, anders zou de game natuurlijk te makkelijk worden.
Je hebt dus een heel brandweerkorps onder jou controle, en je doet er goed aan om ze allemaal goed te gebruiken, want je zult ze allemaal nodig hebben en als er een het loodje legt, worden de komende missies meteen een stuk lastiger.

Soms spannend, soms saai, maar meestal wel leuk
De Gameplay van Fire Department is meestal gewoon leuk en soms spannend, maar sommige dingen zijn nogal saai. Een brandweerspel is natuurlijk geen brandweerspel als er geen vuur in zit, en dat is er dus wel. In overvloed. Het blussen valt na een tijdje nogal in herhaling, en begint dan gewoon saai te worden. Bij elke brand is er een balkje weergegeven, en dat balkje loopt leeg naarmate je meer water erop gooit. Het gevolg is dat je steeds brandjes aan moet klikken, het was beter geweest als je gewoon één grote vuurzee tegelijk kon gaan bestrijden, dan kon je je nog bezig houden met andere zaken. De AI van de brandweermannen zit ook niet echt mee, en na een paar brandjes gedoofd te hebben stoppen ze er al mee, waardoor je een beetje uit de actie wordt gehaald.
Spannende dingen zijn er dus ook, soms zie je in een cutscène dat er iets vervelends gebeurt of gaat gebeuren, bijvoorbeeld een belangrijk object dat spoedig zal verbranden, een slachtoffer die op het punt staat om het loodje te leggen, of een net gebeurde Blackout, die opeens een hele ruimte in de fik kan zetten . En raad eens wie er snel heen moet om dat op te lossen…

Medailles
Een level is opgebouwd uit verschillende stukjes, en per deel zul je een aantal nieuwe objectives moeten volbrengen, zoals het redden van slachtoffers of belangrijke spullen, het verzamelen van bewijs of het blussen van een grote brand. Wanneer je een missie hebt uitgespeeld zul je beloond worden met medailles, punten waarop je beoordeeld wordt zijn bijvoorbeeld tijd, geredde slachtoffers, efficiëntie en verzameld bewijs. Je kunt maximaal 5 medailles krijgen, en wanneer je alle 10 de missies tot een goed einde hebt gebracht kun je jezelf een echte brandweercommandant noemen. Overigens kun je al na het voltooien van een missie al naar de volgende level, je hoeft niet alles perfect uitspelen. Dat moet wel op de hoogste moeilijkheidsgraad, die echt flink pittig is, maar er is natuurlijk ook gewoon een normale of makkelijke manier om te spelen. Er is ook een uitgebreide toturial aanwezig.

Fire Department is leuk om naar te kijken…
Eerlijk is eerlijk, Fire Department ziet er verdomd goed uit voor een low-budget titel en Monte Cristo verdient hier zeker een dikke pluim voor, want alles ziet er gewoon erg goed uit. Oké, de graphics halen het niet bij titels als C&C Generals, Simcity 4, Warcraft 3 of Age of Myhtology, maar deze game laat zien dat je met weinig geld en mensen toch een mooie game kunt neerzetten.
Alles is in 3D en er is ver in- en uit te zoomen, en dan ziet alles er nog mooi uit. De omgevingen zien er erg lekker uit, vooral de steden en de outdoor-locaties, en ja, het vuur lijkt al helemaal echt. Het vuurverspreidingsysteem is dynamisch en de ene vlam wakkert ander als de ander. Rook is daarbij ook erg leuk om naar te kijken, en de brandweermannen- en wagens zelf zien er ook mooi uit, net als hun bewegingen.

…maar is helaas niet om aan te horen
Het geluid is daarentegen wat minder, de muziek is vrij standaard en de effecten zijn ook niet echt om over naar huis te schrijven. Wel sist en knarst het vuur lekker, maar de stemmen van de brandweermannen zijn niet al te best. Ook ondersteund het spel niet meer dan 2 luidsprekers, wat tegenwoordig door al het 5.1 Dolby Surround Sound als ‘slecht’ kan worden bestempeld.

Alles perfect
De meeste mensen die de gameplay leuk vinden kunnen heel wat leuke uurtjes beleven met Fire Department, wat zeker zal oplopen tot boven de 10 omwentelingen van de kleine wijzer op de klok. Anderen, die het snel saai beginnen te vinden hebben wat minder plezier met deze game, maar dat wil niet zeggen dat je dit spel snel hebt uitgespeeld. Met de 10 levels ben je zeker wel een hele tijd zoet, en als je alles wilt unlocken en perfect wilt halen moet je zeker wel het dubbele van de speeltijd rekenen. Er is helaas geen multiplayer, wat jammer is want het had best gekund, er had misschien een fikkiestekers vs. de brandweermannen mode kunnen zijn. Ach, ik klets maar wat, maar het was zeker welkom geweest.

Droog
Fire Department is zeker weten het allerbeste brandweerspel tot nu toe, maar dat is logisch, want het is de enige. Oké dat was een droge grap, laat ik jullie nog even normaal vertellen wat ik van Fire Deptartment vind. Ik vind het leuk. Sheesj, ook weer zo droog, nu even serieus. En dat doe ik doormiddel van de cijfers. Deze blusgame is namelijk zeker een dikke 7 waard, en daarmee is dit een verstandige koop voor de brandweermannen onder ons, of de wannabe-brandweermannen. [Weer droog – red.]

  1.   
    DaPlaya's avatar

    Ik heb die game , maar ik heb ook de nieuwere game van Monte Cristo , Fire Captain , met veel betere graphics en bovendien een goede werking op het gebied van geluid ivm Dolby enz. .
    Met Fire Captain , uitgave anno 2005 kun je onder meer een trainingssessie volgen in de Brandweerkazerne en kun je tewerk gaan met Franse of Duitse of Engelse of Amerikaanse brandweertroepen alvorens aan het echte werk te beginnen en er wordt uitgelegd hoe je tewerk gaat met Schuim , evacuatie van personen op hoger gelegen verdiepingen enzovoort , kortom , zoals in een echt trainingscenter met als apotheose een brand in een trainingsgebouw waarbij je collega’s moet zien te redden uit het inferno . Verder kun je branden bestrijden met Canadairs , blushelikopters en ook een blusboot . Van mij verdient dit spel een 9 . Voor meer info kun je altijd effe googlen .