WWE Smackdown: Just bring it!

Over het doel van het spel heb ik lang na moeten denken. De opdracht zou zoiets kunnen zijn als je tegenstander tot pulp proberen te verwerken. Zolang je de DQ (diskwalificatie) optie uitzet mag dat dan ook op elke mogelijke manier.
WWE Smackdown: Shut your Mouth is het vervolg op de WWF Smackdown: Just bring it! De game is uitgebreid met meer moves en zelfs meer worstelaars. Moves die niet echt raak lijken te zijn, want als dit alles zou gebeuren in de ring en het was volkomen echt, kom je er niet uit zonder eerst drie jaar lang in coma te hebben gelegen.

Voordat we gaan spelen…

…moet je nog één van de zoveel mogelijkheden kiezen. Om te beginnen nemen we Season, een compleet seizoen. Origineel is wel dat je echt letterlijk na de wedstrijd door de ogen van je worstelaar kunt kijken. Je loopt rond de arena en je kunt andere mensen aanspreken, die mensen geven je dan weer aanbiedingen, waarbij je moet denken aan bijvoorbeeld een teamgenoot. Als je meer speelt in The Season mode, unlock je dingen die weer later van belang zijn bij het maken van je eigen worstelaar. Daar meer over, later in deze review.
Daarnaast heb je nog tal van andere speelmogelijkheden. Zo kun je streetfight doen. Geen regels en gewoon op straat. Ga dus even naar het metrostation en pak daar een brandblusser om iemand eens grondig te verbouwen of neem gewoon een klapstoel in je klauwen en los je problemen daarmee op.
Een andere mode om mee te spelen is TLC. Dat staat voor Tables Letters and Chairs. Met andere woorden; alles wat je vindt, mag je als wapen gebruiken.
Het leuke aan dit spel is dat je talloze speelmogelijkheden hebt, zo zijn er ook nog: Cage, Hell of a Cell, Ironman, Ring, Royal Rumble, King of the Ring en vele andere. Natuurlijk kan je ook gewoon ouderwets de Single player doen. Kortom, veel mogelijkheden.

De mannen van het spektakel

Je hebt rond de 50 worstelaars tot je beschikking, waaronder ook enkele vrouwen. Zo is er dus ook de mogelijkheid om er een bitchfight van maken. En niet stiekem onder de rok kijken als ze knock-out ligt!
Maar het echte werk gebeurt natuurlijk nog altijd door de heren. Zoals ik al zei zijn er ongeveer 50 worstelaars waaronder de grote jongens: Hollywood Hulk Hogan, Tripple H, Kurt Angle, Steve Austin, Undertaker, Kane en nog veel meer uitslovers.

Je eigen worstelaar van het feest maken

Ga voor deze optie er maar even goed voor zitten, want je kunt je worstelaar tot aan zijn wimpers samen stellen. Je krijgt meer uiterlijke kenmerken tot je beschikking na een paar seasons gespeeld te hebben. Dit is echter niet noodzakelijk, want je hebt in principe al genoeg om een volledig exemplaar te maken. Je kunt werkelijk alles samenstellen, tot aan de manier hoe hij opkomt, van trukendoos tot aan de muziek.
Alsof dat allemaal nog niet genoeg is, moet je ook nog eens instellen hoe snel (of traag), hoe ruw (of zacht handig) en of hij hardcore is. In de season mode krijg je naarmate je beter worstelt steeds meer punten, een erg belangrijke mode in het spel dus.

De wedstrijd

Na alle instellingen en beslissingen kun je nu bepalen in een wedstrijd of je de scheidsrechter er nog even op wijst dat hij er naast zit. Of ga je nog even naar de gevonden voorwerpen, om er even iets te halen waarmee je de tegenstander kunt bewerken. Nu kun je aan de wedstrijd beginnen. Het leuke en verrassende aan een wedstrijd is dat je telkens weer nieuwe moves ontdekt. Je blijft maar spelen en daardoor moet je echt na een paar keer spelen al afkicken. Het idee is vrij simpel, maar daardoor niet minder leuk, je doel is gewoon het publiek te vermaken. Mishandel je tegenstander en verdien respect van het publiek. Als die respectmeter vol is, heb je een Smackdown! te pakken, dat is een soort finishing touch. Je breekt een enkel of draait een beentje uit de kom. Het ligt aan je worstelaar die je hebt gekozen en dus wat voor SmackDown! hij/zij heeft. Als je tegenstander dan nog leeft kun je hem gelijk in de houdgreep leggen, wanneer je dit drie seconden volhoudt zal de scheids jouw handje omhoog nemen als teken van winst. Er zijn vier mogelijkheden om een wedstrijd te winnen, namelijk KO, Give up, houdgreep of je moet proberen je tegenstander 10 seconden uit de ring te houden, wat knap lastig is.

Conclusie

De mogelijkheden zorgen voor veel variatie en dus veel uren speelplezier. De bediening is simpel, maar er moet op vrij veel knoppen worden gedrukt voor het gewenste effect. Een voorbeeld daarvan is verdedigen, als je echt goed wilt verdedigen moet je als een spastische idioot gaan drukken op dat knopje, met als gevolg een knalrooie vinger.
De graphics zijn voor de rest goed, bepaalde moves lopen goed in elkaar over en zijn erg spectaculair. Het beeld heeft echter ook zijn minpunten, wanneer je King of the Ring speelt en je doet een specialmove, dan zoomt de camera in met als gevolg dat andere gaande gevechten niet meer in beeld zijn. Dit leidt tot hoop frustraties voor je medespelers, die niet meer in beeld zijn en dus niet meer zien wat ze doen.
Over het geluid moet ik ook wat woorden aan vuil maken, je herkent het gejuich van het publiek, doordat het vaak wordt herhaalt. Ook hoor je als je iemand vliegles geeft steeds maar weer dezelfde knal wanneer zijn ledematen de grond raken, hoe hoog hij ook in de lucht wordt gesmeten.
Hoewel we overspoeld lijken te worden van de Beat ‘m Up’s krijgen de spellenmakers steeds vaker het idee om een worstelgame te maken, daar zijn er nu nog niet vreselijk veel van, waardoor deze game aardig origineel is. Het spel ziet er niet spetterend uit, maar dit doet er ook niet toe, want verslavend is het zeker!

Eindoordeel:

Het spel speelt lekker en heeft ontzettend veel mogelijkheden, waardoor je gewoon lekker bezig blijft. Ik houd normaal gesproken absoluut niet van vechtgames maar dit sprak mij wel aan. Ben je wel in voor een potje hersenloos vechten, dan is dit een absolute topper voor jou!

Meer WWE Smackdown! Just Bring It

 1.   
  Eurbie's avatar

  Echt top.

 2.   
  GamerKoza's avatar

  Ik hou van WWE Games.

 3.   
  GamerKoza's avatar

  Goed spel.