Command & Conquer: Generals

Elke nieuwe Command & Conquer game staat weer garant voor een hype en een hoop verkochte exemplaren, niet in het minst omdat deze serie dat ook verdient. Flikt Westwood/EA het weer met C&C: Generals?

Generals?

Ondanks dat de titel het doet vermoeden, heeft Generals weinig met generaals te maken. Het hele concept dat was aangekondigd, waarbij je kon kiezen uit negen generaals met ieder eigen faciliteiten en wapens, is in de beta-test gesneuveld. In plaats daarvan loop je nu tijdens het spel op mysterieuze wijze ‘ervaring’ (in de vorm van General-punten) op. Met een bepaalde hoeveelheid ervaring ga je een rank omhoog en krijg je wat punten om toe te wijzen aan je General-abilities. Die abilities bestaan bijvoorbeeld uit speciale wapens, upgrades of extra’s.

GLA

In Generals zijn er voor het eerst in een C&C game meer dan twee teams. Je kunt spelen met de GLA (Global Liberation Army), Chinese en USA. Het verhaal bestaat uit niks meer dan het feit dat de GLA de wereld probeert te verzieken en de Chinezen en de Amerikanen ze wel even gaan verslaan. De drie zijden verschillen echt van elkaar wat de manier van spelen betreft en zijn goed in balans. De GLA hebben brute wapens en zijn sneaky, de Chinese gaan voor kwantiteit en de USA hebben superieure technologie. Zo kun je met elke kant anders spelen. Tenminste, als je dat wilt. Want ook in Generals is het tankrushen nog niet weg. Toch is het niet de beste strategie, want voor een ‘slimmere’ strategie krijg je meer Generals-punten en het is ook veel leuker om te doen in dit spel, juist omdat elke missie op verschillende manieren te voltooien valt. Nou is het niet zo dat je net zo veel vrijheid hebt als in Deus Ex, maar je kunt wel verschillende paden bewandelen binnen de missies.

Chinese

Dit is niet Westwoods eerste 3D RTS, die eer valt Emperor: Battle for Dune ten deel. Bij Emperor was er echter kritiek op de engine. Voor Generals hebben ze de Sage-engine gebruikt. Die tovert prachtige gebouwen, manschappen en omgevingen op je beeldscherm. Toegegeven, het vergt wel aardig wat kracht om het op zijn mooist te laten draaien. Maar zelfs in de laagste grafische settings ziet alles er nog mooi uit. Laat staan wanneer je wel de power hebt om alle details aan te zetten, dan is het echt verschrikkelijk mooi. Prachtige explosies, gedetailleerde omgevingen en levensechte gebouwen vallen je ten deel. Een klein puntje van kritiek betreft alleen de camera. Die zoomt prachtig in en laat je elk detail zien, maar voor een goed overzicht zoomt hij net niet ver genoeg uit. Bovendien is het erg grappig om te zien hoe stereotype alle units zijn weergegeven, vooral van de GLA en de Chinese.

USA

Toch heeft Generals ook zijn nadelen en een paar foutjes. Zo is de AI weer niet echt om over naar huis te schrijven. Tijdens een battle zul je constant moeten waken over je onderdelen, omdat ze bijvoorbeeld gewoon blijven staan wanneer ze worden beschoten en na twee missiles in hun kont geschoven te hebben gekregen vinden ze het nog niet nodig om een metertje op te schuiven. Je kunt ook nog steeds geen formaties aan je troepen meegeven en het effect daarvan is nog steeds dat je mannen soms verkeerde routes gaan nemen, bovendien wordt het dan ook verwarrend tijdens battles. En de Campaign-mode is eigenlijk een lachertje. Elke kant heeft 7 á 8 missies, maar die hangen op geen enkele manier samen. Er zitten geen filmpjes tussen, er zit geen verhaal in, de missies lijken wel gewoon Skirmish missies met een doel. Anders dan het introfilmpje zitten er ook geen enkele FMV’s in het spel. Alle filmpjes die je krijgt zijn in-game gerenderd. Een figuur als Kane om het verhaal wat gewicht mee te geven ontbreekt, en dat merk je eigenlijk wel. Het Command & Conquer gevoel mist namelijk. Je merkt dat je een geweldige game zit te spelen, maar je weet niet dat het C&C is. C&C kenmerkte zich toch wel doordat je altijd een echt verhaal speelt. In Generals mis je dat ook. Kort gezegd: er zit geen persoonlijkheid in Generals. Maar, de gameplay is zo goed dat het ook in je eentje erg leuk is om te spelen. Bovendien is de multiplayer optie echt een van de beste ooit, waarbij je met zijn achten kan spelen.

Conclusie

Generals is één van de beste RTS’en die ik in lange tijd gespeeld heb. Het ziet er ongelofelijk mooi uit en de gameplay staat als een huis. Het mist eigenlijk de persoonlijkheid die je bij C&C hoort te vinden, maar de realistische setting zorgt ervoor dat het je toch wel aanspreekt. De multiplayer is erg leuk en zorgt voor veel speelplezier. Overall gezien een heel erg goede game, die elke RTS’er zal waarderen.

 1.   
  Bas.B's avatar

  Zeker een heel leuk spel, alleen is het jammer dat in de alinea over USA niets staat over USA 🙁

 2.   
  LucUltra's avatar

  Goede game, de gebouwen en voertuigen zijn erg mooi, en dat blijft zo ook al zoom je in 🙂 Helaas zijn de mannetjes wel erg lelijk gemaakt. Goed spel verder !

 3.   
  qwerty12345's avatar

  Command and Conquer: Generals.

  De singleplayer is niet geweldig. Sterker nog het belabber. De Campaign missies zijn slap, voorspelbaar, en niet leuk om te spelen. Het Skirmish is al beter, maar oogt zo geprogrammeerd.
  Neem bijv, Easy, Meduim of Hard enemy. Ze hebben geen stategy. Als je iets sloopt bouwen ze het een seconden ernaar automatisch weer op. >.< En zo gaat het maar door. Op een gegeven moment weet je wat er wat er gaat gebeuren, dat maakt de singleplayer 10x prut! Toch moet je het kopen! Generals is een van de beste RTS'ers ooit. MULTIPLAYER IS ZO MOOI! Dat geprogameerde is er compleet uit en je vecht nu tegen waardige tegenstanders. Zo lig je uren aan Generals Multiplayer. Singleplayer een 5je maar Multiplayer dik een 8! Een aanrader voor de RTS'ers!

 4.   
  nightgamer's avatar

  dit spel is best leuk alleen met multiplayer word helaas gezien hoe vaak je hebt verloren 👿

 5.   
  jack.'s avatar

  leuk spel skirmish kiezen uit usa ,gla, china de gebouwen worden mooi gemaakt skirmisch – singelplayer heb geen
  klachten gewoon goed multiplayer nog nog niet getest

  goed spel 🙂

 6.   
  nightgamer's avatar

  met skirmish gaat het bij mij ook prima

 7.   
  Aquila's avatar

  Echt een vette game, hij is nu al jaren uit, maar ik heb hem toch net nog een hele avond met mijn neef gespeeld!!! Leuker dan C&C Tiberium Wars

 8.   
  zindine's avatar

  is zo maar een chill spel

  vooral Multiplayer

 9.   
  gamer-arjan's avatar

  leuk spel maar ze bouwen in skirmisch altijd op de zelfde manier en op kaarten die gemaakt zijn
  voor multiplayer kun je niet spelen in singleplayer(ik bedoel dat de vijand zich niet opbouwt)
  maar verder is multi echt gaaf aanrader. 8)

  ik heet trouwens oorlogman in multi.

 10.   
  WingsofLifex's avatar

  Dit is echt een geweldige game, je kan met verschillende tactieken spelen. Dus je kan het spelen zoals je wil. Verder is het grafisch heel erg mooi en de campaign is een goed doorlopend verhaal. Zeker een aanrader om te spelen. 😀 😀 😀