DTM Race Driver

Codemasters heeft inmiddels al heel wat ervaring in het race-genre en dat is te merken. Sinds TOCA nummer één en twee heeft het bedrijf niet stilgezeten. Een nieuw soort racegame is klaar voor gebruik. Vette actie gecombineerd met een vleugje RPG. Buckle up!

De nieuwe naam

Op de PSOne zijn er de afgelopen jaren heel wat racespellen van Codemasters verschenen, waaronder Colin McRae Rally (deel 1 en 2) en de TOCA serie. Beide waren enorm succesvol. Het leuke is dat ook van beide spellen het verhaal doorgaat op de Playstation2. Op Colin McRae Rally 3 moeten we nog even wachten, maar DTM Race Driver ligt inmiddels in de winkels.
DTM? TOCA? Dat heeft toch niets met elkaar te maken? Dat klopt. Maar het zit als volgt: In de vorige spellen werd alleen de TOCA aangehaald, het Britse toerwagen kampioenschap. In Engeland een grote bekende, in de rest van Europa veel minder. De DTM daarentegen, is wel een grote naam in Europa. Deze Duitse variant van de TOCA is nu ook opgenomen in het spel, daarom werd besloten om het spel de naam DTM Race Driver mee te geven. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het spel in Engeland TOCA Race Driver heet. De toevoeging ‘Race Driver’ slaat op de verhaallijn die uitgezet wordt gedurende het spel.

Je speelt als Ryan McKane, een beginnend coureur in de grote racewereld. Je moet je bewijzen tegenover iedereen en zo bewijzen dat je in de beste klassen kan rijden. In je kantoor wordt je via email uitgenodigd tot testritten. Je kan op die manier een plaats verdienen in een bepaald kampioenschap. Door de goede keuzes te maken en natuurlijk erg hard te rijden kun je opklimmen als coureur. Doe je het goed, worden er betere kansen voor je gecreëerd, doe je het slecht, krijg je niks. Ryan heeft een hoop tegenstanders die hem ook naast de baan wel eens willen afsnijden. Ook is er een liefde in het spel. Melanie Sanchez heeft direct de aandacht van Ryan, zodra hij haar ziet. Het verhaal is niet het belangrijkste van DTM, maar weet wel goed de aandacht vast te houden, wat natuurlijk ook de bedoeling is.

Beeld en geluid
Over de grafische kant van DTM ben ik erg dubbel. Bij de screenshots was ik al erg benieuwd naar het uiteindelijke resultaat. Toen ik het spel zelf speelde was ik enigszins teleurgesteld. Het spel had hier en daar zijn grafische onvolkomenheden. Pop-up, en lelijke randjes waren daar een onderdeel van. De auto’s zelf zijn heel erg mooi vormgegeven, misschien dat daarom het contrast ook wat groter is.
Aan de andere kant heeft DTM ook zijn charmes. Crashes zijn heel erg goed in beeld gebracht. De stukken vliegen in het rond, en grote hoeveelheden auto’s kunnen tegelijk in beeld zijn, zonder voor slow-down te zorgen. Ook van de opzet van het spel was ik erg gecharmeerd. De menu’s zijn werkelijk prachtig in elkaar gezet. Simpel in opzet, maar heel erg goed over nagedacht. Geen standaardmenu’s meer, zo moet het! Verder vond ik de tussenfilmpjes erg goed gedaan voor een racespel. De karakters hebben levendige gezichten en goede bewegingen. Dit had ik nog niet eerder zo goed gezien in een racespel.

De geluiden die ik op mijn weg tegenkwam waren allemaal erg goed. Crashes klinken alsof ze echt zijn, uitlaten knallen zoals het hoort. Zelfs het geluid van de motoren hebben een grote overeenkomst met ‘the real thing’. Minpuntje: het commentaar van uit de pits is heel erg slecht te verstaan. Door het geluid van de ‘motor’ en ‘effecten’ wat zachter te zetten is dit opgelost.

Leuk!

De gameplay van DTM Race Driver is zoals ik niet anders verwacht had: geweldig! Dit spel speelt echt heel erg lekker weg, ook al is dat soms iets té makkelijk. Je vliegt vrij snel door de career-mode heen, maar dat is dan ook mijn enige opmerking. De rij-eigenschappen van de auto’s zijn erg goed en realistisch. Te veelgas bij de start betekend dat je nauwelijks van je plaats komt. Rem je te hard, ga je gewoon rechtdoor de grindbak in met veel gepiep en gekerm van je banden. Bochten goed aansnijden en remmen op de juiste plaatsen is van groot belang. Kom je minder hard de bocht uit, zul je merken dat een achterligger veel harder achter je aan komt op het rechte stuk. Dan moet je ook erg veel moeite moeten doen om voor te blijven. ‘Pack-racing’, het bij elkaar racen met veel auto’s komt ook erg veel voor. Dit is toch wel een erg leuke kant van DTM. Als je op zo’n moment te laat remt zullen de gevolgen groot zijn. Ik ben dan ook meerdere malen met zes auto’s in de grindbak terecht gekomen, simpelweg omdat ik te laat remde voor een bocht. Je leert gaandeweg steeds beter rijden en tactisch rijden, heel erg leuk. De toegankelijkheid is dan ook erg groot van dit spel. Ik denk dat DTM Race Driver voor een breed publiek is weggelegd, zowel voor beginners als gevorderden. De uitdaging in het spel zal voor iedereen wel aanwezig zijn, denk ik zo.

Dus…

DTM Race Driver is leuk, heel erg leuk! Een geweldige gameplay en de toevoeging van een verhaal weten je zeker een lange tijd te boeien. De grafische kant had iets beter gemogen en de career-mode iets pittiger, maar verder hebben we hier met een topper te maken. Racefans mogen DTM Race Driver zeker niet missen. Ben je nieuw in het racegenre, is dit een goeie instapper.

  1.   
    nfsgek's avatar

    “DTM Race Driver”