MechWarrior 4 Multiplayer

Het heelal om je heen is in oorlog. Veldslagen worden gedomineerd door BattleMechs: Enorme robotachtige oorlogsmachines met zware wapens. Ook jij hebt een BattleMech en je heet daarom een ‘MechWarrior’. En nu is je vader vermoord. Wat doe je daaraan?

Bèta-tje
Wat je daaraan doet? Wachten tot de volgende demo of de volledige versie van MechWarrior 4: Vengeance uitkomt! Microsoft (de huidige uitgever van MechWarrior) is namelijk een publieke bèta-test gestart waarin alleen het multiplayer gedeelte van het spel zit. Ze laten je dus nog wel even op een single player demo wachten, als die nog komt… Meer informatie over het single player gedeelte kon je al in de sneak peek lezen.

We hebben dus alleen het multiplayer gedeelte kunnen testen. Maar dat is helemaal nog niet zo erg, want zo wordt het verhaal niet halverwege afgebroken zoals in de meeste demo’s, waarbij je dus moet wachten op de volledige versie van het spel. En je kunt toch al een goed gevoel van het spel krijgen, want de engine is er al en dus kun je in alle rust eens van de omgevingen genieten en de gameplay beoordelen.

En wat voor een omgevingen! Het verschil tussen deel 3 en deel 4 is niet zo groot als tussen deel 2 (met 3D patch) en deel 3, maar het is er zeker! De wapens bijvoorbeeld, zien er weer beter uit. Het weerseffect is nu ook veel realistischer geworden en terreinen en gebouwen zijn ook weer nèt iets mooier en gedetaileerder dan in deel 3, net als de Mechs zelf. Mechs ontploffen in dit deel ook heel spectaculair: het lijkt echt alsof de Mech openbarst en de ingebouwde nucleaire reactor in melt-down gaat. De Mechs lijken in de bèta wel kleiner dan in deel 3. In deel 3 waren het echt gigantische reuzen, maar vooral door het ontbreken van voertuigen voor vergelijking, zoals een truck of tank, lijken ze nu maar half zo groot. De Mechs zijn trouwens ook een stuk wendbaarder geworden en dat geeft ook minder het gevoel van een enorm stuk lopend oorlogstuig met zware bepantsering, zoals dat in deel 3 het geval was.

Genoeg over deel 3, want het gaat nu om deel 4. Laten we bijvoorbeeld eens naar de besturing van het spel kijken. Deze is geheel opnieuw ontworpen om een goede gameplay voor elkaar te krijgen. Het is dus wel even zoeken naar de juiste toetsen, maar misschien zit bij de uiteindelijke versie wel een keymap. Heb je de toetsen eenmaal gevonden dan is het geheel vrij eenvoudig te besturen. Als je een joystick hebt, dan wordt het helemaal leuk, want de ontwikkelaars hebben de toetsen om bijvoorbeeld de verschillende wapengroepen af te kunnen vuren, heel goed gekozen. Met de muis is het ook goed richten, zij het dat die een beetje te gevoelig ingesteld staat. De opties om de joystick en de muis te configureren ontbreken nog in deze bèta.

Multiplayer
Zoals gezegd bestaat deze bèta alleen maar uit het multiplayer gedeelte van het spel. Je kunt echter al gelijk goed zien dat FASA, de (originele!) makers van MechWarrior, veel moeite heeft gedaan om van het spel in ieder geval tot een goede multiplayer belevenis te maken. De volgende spelvarianten zijn aanwezig in MechWarrior 4:

  • Attrition + team variant
  • Destruction + team variant
  • Capture the Flag
  • King of the Hill + team variant
  • Steal the Beacon
  • Escort

Attrition betekent in het Engels zoiets als uitputtingsoorlog: Deathmatch dus.
Net als in voorgaande delen bestaat nu ook de mogelijkheid met bots te spelen en dat is wel zo leuk als je eens tegen de computer wilt oefenen, voordat je on-line gaat. De bots in het spel zijn best slim en vooral door de grote wendbaarheid behoorlijk gevaarlijk. Maar de échte belevenis is natuurlijk alleen maar on-line te beleven, waar echte mensen achter de Mechs steken. Echte mensen zijn over het algemeen slimmer dan welke AI dan ook.

Conclusie
De bèta laat zien wat de screenshots al enigszins verraadden: MechWarrior 4: Vengeance wordt een ontzettend lekker spel met mooie grafische effecten. En daarbij komt ook nog eens een hele uitgebreide multiplayeroptie die de houdbaarheid enorm verlengt. Nog eventjes wachten op één van de betere games die gaat komen dus!

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren