Planetarion Clan: The Frying Dutchmen

Online spelen lijkt steeds populairder te worden. Planetarion is een voorbeeld van zo’n steeds-populairder-wordend spel. Bij velen zullen bij die naam vraagtekens verschijnen, maar het spel heeft tenminste één grote Nederlandse clan en dus niet bij iedereen onbekend. Elke dag zijn er duizenden mensen over de hele wereld die elkaar het leven zuur proberen te maken. Is het een spel dat gebruik maakt van spectaculaire graphics? Absoluut niet, alles wat je ziet is simpele tekst. Is het dan leuk? Hmz, je zou kunnen zeggen dat het zwaar verslavend is. Elke dag kijk je wel een keer of twee, drie om te zien of je aangevallen wordt of hoe je aanval verloopt. Maar het mooiste van het spel is toch wel dat het gratis is!

Het verhaal
2024 De Taurus Colony word gestart op de maan, 15.000 mannen, vrouwen en kinderen emigreren erheen. Het eerste Maan Delvings Complex is aangesteld door de EEC (Eon Energy Commission) en ze doen een ontdekking die de mensheid voor altijd zal veranderen: Een metalig mengsel gelijk aan kwik, in een gemarmerd gesteente 2,7 km onder de oppervlakte.

2030 Vroege experimenten met het nieuw ontdekte ‘Eonium’ leveren grote doorbraken in commerciële en military organisaties. Er is van het element aangetoond dat het in zijn natuurlijke vorm erg veelzijdig is en gebruikt kan worden als een onderdeel van een nieuw soort brandstof en het zou meteen het olie-tekort van de baan doen. Tegelijkertijd wordt ontdekt, dat het element metaal-verbindingen met 700% versterkt en het wordt al snel door de EEC op de markt gebracht. Dit maakt EEC snel tot machtigste bedrijf van de Aarde. Het burgerschap wordt in tweeën gedeeld. 1. De rijken. 2. De rest.

2045 Het begin van het einde…

De wolken waren verdwenen, het was een heldere hemel. Hij was er nog nooit zo bang voor als nu. Iets boezemde hem angst in, diep van binnen, ergens diep in zijn hart. Een oerangst die maar niet wilde verdwijnen. Hij was zo gewend aan het hoesten, de rook, het was een zeldzaam genot om zijn chem-masker achtergelaten te hebben op de door de heldere maan beschenen aarde. En wat hem meer verbaasde was het feit dat hij kon ademen zonder te moeten hoesten. Het gebrom en gezoem van het stadslandschap was al nauwelijks meer te horen… Voor de eerste keer in zijn leven voelde hij zich volkomen verlaten.

Hij lag op de uitgedroogde verschroeide grond, te dromen, herinneringen op te halen, kon niet meer horen wat er om hem heen gezegd werd, overal stemmen die door zijn gedachten heen en weer echoden…

Het spel
Zodra je een nieuwe game start heb je eigenlijk helemaal niets. Je zit samen met 24 anderen in een Galaxy. Allemaal hebben ze nog maar weinig grondstoffen en helemaal geen vloot. Om aan grondstoffen te komen moet je Asteroïden die om je planeet heen zwerven initialiseren. Hoe meer je er hebt des te meer krijg je binnen. En grondstoffen zijn belangrijk. Die heb je namelijk nodig om onderzoek te doen naar nieuwe technologieën en om fabrieken te bouwen. Hoe verder de technologie is, des te geavanceerder is de vloot die je kan bouwen. En de vloot is belangrijk, deze moet je planeet verdedigen als je aangevallen wordt of je stuurt ze op pad om bij een ander wat resources en asteroïden te stelen.

Bij het spel Planetarion is samenwerking ook heel belangrijk. Binnen elke galaxy kan er gestemd worden voor een Commander, een minister van communicatie en een minister van financiën. Zorg dat deze zo snel mogelijk gekozen worden en dat je goede afspraken maakt. Mocht je een keer aangevallen worden door meerdere planeten tegelijk, kunnen ze een helpende hand bieden. De tijd die ze in het spel gebruiken zijn gewoon uren zoals de klok ze kent. Staat er dat iets acht uur duurt dan duurt het ook acht uren.

De clan
The Frying Dutchmen (TFD) is (voor zover ik weet) de enigste Nederlandse Planetarion alliantie. TFD is begonnen na een berichtje van Harry in de newsgroup Casema.internet.games. Hij legde hierin uit wat Planetarion was en dat hij een alliantie wilde beginnen. Een paar mensen reageerden en er werd een mailinglijst aangemaakt. We begonnen met een man of 10 maar groeiden elke dag. Al vrij snel begon de discussie over welke naam we moesten nemen (we hadden er toen nog geen). Uit de voorstellen werd “The Frying Dutchmen” en “Dutch Space Alliance” gekozen. Na een stemming van de leden werd voor The Frying Dutchmen gekozen. Harry ontwierp een simpele site en de alliantie bestond.
Na wat reclame op het Planetarion alliantie forum en in verschillende games nieuwsgroepen, kwamen we al vrij snel aan de 100 leden. Er was echter één probleem: De site was niet berekend op zoveel leden en de coördinatie van aanvallen werd steeds slechter. Niemand wist meer wie wie aanviel, wie er aangevallen werd en, heel belangrijk, wie er nou lid was.

En toen kwam Mathijs. Hij heeft veel verstand van MySQL en PHP. Er werd aan de beheerder van onze server (Henjo, de broer van Harry) gevraagd of MySQL en PHP geïnstalleerd konden worden en toen dit gebeurd was, kon Matthijs aan het werk.

Er werd begonnen met een ledendatabase. Daar kwamen alle leden in, zodat er makkelijk een pagina gemaakt kon worden met een overzicht van de leden, gesorteerd op coördinaten, naam of planeetnaam. Toen kwam er het defence systeem, dat iedereen kan invullen als hij aangevallen wordt. Iemand die op de site komt, kan meteen zien wie er aangevallen wordt, door wie hij aangevallen wordt, met hoeveel schepen er aangevallen wordt en wanneer hij aangevallen wordt. Daarna nog een attack systeem (waarin nog steeds dingen worden verbeterd) waarbij leden kunnen aangeven wie, wanneer en met hoeveel ze aanvallen. Op hetzelfde moment werd er gewerkt aan een beter discussieboard en een chat. Dit alles heeft ervoor gezorgd dat TFD is uitgegroeid tot een van de grootste en beste allianties binnen Planetarion.

Heden
Op het moment is TFD een van de grootste allianties binnen Planetarion. Er worden regelmatig aanvallen gepland op galaxies om wat ‘roids’ binnen te halen en bijna elke aanvaller wordt goed teruggepakt. Veel spelers en allianties denken eerst goed na voordat ze een TFD lid aanvallen. Zodra bekend is dat zij een TFD lid aanvallen wordt meestal de vloot teruggetrokken en de excuses aangeboden. Veel mensen proberen dit succes te misbruiken door de TFD tag te zetten terwijl ze geen lid zijn van TFD. Wij doen ons best deze mensen op te sporen en indien nodig te dwingen de tag te verwijderen om zo de naam van TFD geen schade aan te brengen.
Bij TFD denken veel mensen echter ook aan een alliantie waarvan de leden eerlijk spelen en waarmee valt te praten als er onenigheid is. Wij doen ons best om deze naam zo te houden.

TFD is eigenlijk opgericht om elkaar te verdedigen. Het is echter niet zo dat het betekent dat je niet meer mag aanvallen. Er worden regelmatig aanvallen gedaan door TFD leden, soms alleen maar ook vaak met meerdere leden. Er zijn slechts twee doelen die je niet mag aanvallen:
1. TFD leden (natuurlijk)
2. Newbies. Dit zijn mensen die net beginnen met spelen. Deze planeten zijn vaak een makkelijk doel omdat er nauwelijks defence is. Het is verboden newbies aan te vallen, omdat dit vaak het spel verpest voor de newbie. Hij is net begonnen weet, nog niet hoe alles werkt en wordt meteen aangevallen. Meestal vinden de newbies dit niet leuk en stoppen met het spel. TFD-leden zullen bij een aanval op een newbie gewaarschuwd worden en bij herhaling eventueel uit de alliantie gezet worden.

Conclusie
Planetarion kan erg verslavend werken, dit zou eigenlijk op de site vermeld moeten staan. Als je aan het spel begint doe je er verstandig aan om bij een clan te gaan. TFD is dan eigenlijk wel de beste clan, allemaal Hollanders. Niets geen Engels getyp of andere ellende.

 1.   
  Sa.'s avatar

  deze collumn komt uit 2000 hahahahaha 😆 😆

 2.   
  ms13694's avatar

  sdfl schreef, "deze collumn komt uit 2000 hahahahaha 😆 😆 "

  haha jij komt uit 2009

 3.   
  sthij's avatar

  martinschoon schreef, "

  ”sdfl” schreef, "deze collumn komt uit 2000 hahahahaha 😆 😆 "

  haha jij komt uit 2009"

  jij uit 2010 😀

 4.   
  FRZ's avatar

  Wanneer komt deze game uit :$$$$