Motocross Madness 2

Wanneer je als spel een intro hebt met de muziek van de Metalband Incubus (met het nummer “New Skin”), kan het al bijna niet meer fout. En wanneer je een liefhebber bent van vette actie en spektakel, kan deze game zeker niet meer stuk. Microsoft’s Motocross Madness 2 staat namelijk garant voor een lekker swingend raceavontuur.

Na eerdere succesvolle titels als Motocross Madness, Midtown Madness en Monster Truck Madness was de Madness serie al uitgegroeid tot iets groots. Nu is het tijd voor de opvolgers om dat succes nog eens dunnetjes over te doen. Nadat Monster Truck Madness 2 als eerste was uitgebracht, is het nu de tijd voor Motocross Madness 2.

Na een ‘muzikale’ intro, waarbij de motoren je om de oren vliegen, kom je uit in een bijzonder mooi menu. Vanuit hier kun je beslissen wat je wilt gaan doen. Eerst moet je besluiten of je singleplayer of multiplayer wilt rijden en vervolgens kun je dan kiezen uit verschillende soort modes. In iedere mode kun je oefenen, toernooitjes starten of een competitie beginnen. Daarbij kun je zelf het één en ander instellen, zodat alles naar wens verloopt.

De verschillende modes

Baja
In Baja rijdt je door een uitgestrekt landschap, waarbij je constant langs zogenaamde checkpoints moet. Aan de hand van een radar kun je bekijken waar je ergens heen moet, anders is het nogal vrij lastig te volgen allemaal. Een andere mogelijkheid is het volgen van de andere rijders, zodat je niet steeds in de gaten hoeft te houden waar je heen moet. Daarbij is het wel aan te raden om het gaspedaal goed ingedrukt te houden, anders zie je je concurrenten zo aan de horizon wegrijden.

Stunts
“Stunts” klinkt op zich al vrij duidelijk. Je rijdt in een gebied, waar je allerlei kunstjes moet uithalen. Het leuke daarbij is dat je van ‘heuvels’ à la de Mount Everest af kan springen, zodat je de meest briljante stunts kan uithalen. Het enige moeilijke aan dit onderdeel is het goed landen van de motor. Doe je dit niet, dan verdien je ook geen punten. Tsja, soms kan het leven hard zijn…

Enduro
Deze mode lijkt erg veel op Baja. Ook hier race je door een uitgestrekt landschap en via de checkpoints probeer je een eerste plaats te verdienen. Het verschil zit hem in het feit dat de parcours niet zo ‘vrij’ zijn als Baja, maar meer in een cirkel ligt.

Nationals Race
De Nationals Race is mijn favoriete onderdeel. Je wordt hier onderworpen aan verschillende outdoor parcours, waarin je een aantal korte ronden aflegt. Veelal heuvelige stukken en scherpe bochtjes zorgen er voor dat je in dit onderdeel echt op je hoede moet zijn. Een fout is immers snel gemaakt.

Supercross Race
De Supercross Race vraagt om volledige controle over de motor. Je hebt hier te maken met indoor parcours, met vooral erg korte en scherpe bochtjes.
Wat deze mode zo mooi maakt, is het feit dat je hier echt het gevoel hebt dat je aan het racen bent op leven en dood. Dit komt door de levensechte sfeer die het publiek uitademt.

Pro-Circuit
Deze mode is voor de echte die-hards onder ons. Als je denkt genoeg geoefend te hebben in de andere modes, kun je aan deze soort van carrière mode beginnen. Je krijgt hier een verzameling van parcours uit de andere modes voor je kiezen en kan hier laten zien dat je een echte topper bent. Wanneer je goede prestaties neerzet, kun je allerlei nieuwe dingen winnen, zoals upgrades, geld en sponsoren.

Het racen
Wanneer je een race rijdt vallen enkele dingen op, zowel in positieve als negatieve zin. Positief zijn de enorme gebieden waarin je rond kunt rijden. Het uitzicht dat je hebt is indrukwekkend te noemen. Zonder de voxel engine uit het welbekende Delta Force is het dus toch gelukt om fantastische omgevingen te creëren. Overal kom je zaken tegen zoals bomen, struiken, huisjes en zelfs tegenliggende auto’s.
Een ander positief onderdeel is het racen op zich. Je moet nou niet denken dat je echt het gevoel hebt alsof je buiten lekker aan het crossen bent, maar de stuurhandelingen van de verschillende motoren zijn soepel en goed. Soms slipt de motor weg als je te veel gas geeft of heb je het gevoel dat je hem niet helemaal kan houden. Ook het geluid klinkt goed. Het enorme motorgeweld is een fijn geluid en klinkt niet, zoals vaker in andere spellen, als één of ander gemartelde bromvlieg.

Helaas
Nu kom ik helaas aan op het negatieve gedeelte van het spel. De grootste tegenvaller vind ik het feit, dat wanneer je een stuk overgeslagen of afgesneden hebt, je weer terug moet richting de overgeslagen plek. Doe je dit niet binnen 5 seconden, dan wordt je automatisch weer teruggeplaatst op de plaats van onheil. Nou is het vrij lastig om binnen 5 seconden een motor, die op volle snelheid is, om te keren en terug te zetten op de overgeslagen plek. Lukt het wel, dan win je er nog geen tijd mee, want eer de motor weer op snelheid is, ben je weer enkele seconden verder. Hoe dan ook, het is een zeer irritante situatie. Het lekker afsnijden van bochten zit er op deze manier helaas niet bij.

Een ander punt hangt daarmee samen, namelijk de moeilijkheidsgraad. Deze is erg hoog, misschien wel overdreven hoog. Fouten maken kan je duur komen te staan, want een overwinning kun je dan wel vergeten. Niet dat te tegenstanders geen fouten maken, maar over een hele race gezien zijn ze meestal toch wat koelbloediger. Het nadeel is dat je bij een achterstand de kortst mogelijke route wilt rijden. Helaas loop je op deze wijze nogal vaak tegen de 5-seconden straf aan en dat haalt de lol uit het spel. Je moet echt een goed geoefende racer zijn, eer je een klein kansje wilt maken.

Daarom is het fijn, dat er een goedwerkende multiplayermogelijkheid is. De tegenstanders die je hier tegenkomt, zijn tenminste van een zelfde soort niveau, wat de strijd ten goede komt.

Conclusie
Na vele uurtjes spelen ben ik erachter gekomen dat Motocross Madness 2 een lastige game is om te beoordelen. Het heeft veel leuke en mooi uitgewerkte onderdelen, maar daar tegenover staat vooral de irritante 5-seconden straf. Deze gaat je op een moment zo tegen staan, dat je bepaalde onderdelen van de game niet meer aankijkt en dat is toch uitermate zonde. Het spel zit immers zondermeer goed in elkaar. Daarom denk ik ook dat Motocross Madness zeker in het begin voor vele uurtjes motorcrossplezier zal zorgen, maar dat het daarna toch snel minder wordt. Gelukkig is er nu wel een track-editor te downloaden op de officiële site van Motocross Madness, zodat je ook op de door jouw zelf ontworpen parcours kunt gaan crossen.

 1.   
  Golden Tears's avatar

  Op de site van www.cheatnow.nl staan van die cheats van dit spel, maar mensen zeggen dat die cheats helemaal niet werken, weet iemand hier hoe dat zit, werken ze wel of niet? 😀

 2.   
  nightgamer's avatar

  dit spel is echt voor iemand die er dol op is maar je gaat wel snel op je bek en je ziet niet bepaald veel bloed erin

 3.   
  Bakura's avatar

  “Motocross Madness 2″is een waardige vervolg van de eerste deel “Motocross Madness” weel opties, redelijke goeie grafics en je kan online gamen.