Trickstyle

Een ijzersterk verhaal? Verbluffende graphics? Geweldig geluid of toch maar een uitstekende gameplay? Welke eigenschappen moet een game hebben om het etiket ‘topper’ opgelegd te krijgen? Acclaim’s nieuwste titel Trickstyle weet hier in ieder geval wel een antwoord op en voldoet met kinderlijk veel gemak aan genoemde kenmerken.

Afkomstig van de Sega Dreamcast is dit op stunts gebaseerde racespel een echte aanwinst voor de pc. Het verhaal alleen al is ongelofelijk uitgebreid en zit goed in elkaar. En dan heb ik het nog niet eens over de prachtige graphics gehad, die op vloeiende wijze uit jouw beeldscherm knallen. Geweldig…

Geschiedenis
Om duidelijk te maken dat Trickstyle niet zo maar een spel is, hebben de makers iets gedacht van :”We zullen er maar een goed verhaal bij doen”. Nou, dat hebben ze goed gedacht, want Trickstyle is inderdaad niet zó maar een spel, maar een echte topper, die hard op weg is een klassieker te worden. Omdat ik jullie niets wil onthouden, volgt hier een inleidend verhaal, dat de geschiedenis van het Trickstyle Tournament weergeeft.

Vanwege voortdurende gevechten tussen de belangrijkste naties van de wereld, begint in het jaar 2099 de Derde Wereld Oorlog, ook wel bekend als De Dominantie Oorlog. Het is een oorlog die staat voor technische overheersing en wanneer deze eindigt in 2108, ontstaat er vanaf de puinhopen die WO III achterlaat, een nieuw tijdperk: Het Reconstructie Tijdperk.
Veel bedrijven houden zich bezig met het weer opbouwen van de maatschappij en eentje daarvan is de Sosumi Corporation, dat onderzoek doet naar gravitatietechnieken.
Na vele jaren van onderzoek komt Sosumi in 2171 met een hele nieuwe technologie, Hover-Tec genaamd. Ze brengen het op de markt en Hover-Tec wordt een groot succes. Hierdoor kan het bedrijf zich flink uitbreiden en krijgt het nieuwe opdrachten als overzeese expansies, nucleair onderzoek en de constructie van Lunawatch, een Hover-Tec onderzoeksbasis op de maan. Dit alles leidt er uiteindelijk toe dat Sosumi het een beetje voor het zeggen heeft in het Reconstructie Tijdperk.

Maar dan volgt er een grote ramp. Lunawatch ontploft, met als gevolg dat de maan van rotatie verandert en hierdoor verandert op aarde de zwaartekracht. Dit leidt er weer toe dat ook de waterstand enorm stijgt, waardoor er groot overstromingsgevaar dreigt voor de hele wereld. Vooral voor Japan ziet het er erg slecht uit en daarom vraagt de Japanse regering Sosumi een groot platform te bouwen, dat dienst zou kunnen doen als stad. Sosumi doet dit natuurlijk maar al te graag, om zo de publieke opinie over het bedrijf weer een beetje op te krikken. En terwijl de hele wereld een ecologische ramp ondergaat, wordt hoog in de lucht, boven het oude Japan, Aerial Tokyo gebouwd. Vervolgens redt Sosumi zo ongeveer de hele wereld, door hulp te leveren aan de getroffen gebieden, vooral door het aanwenden van Hover-Tec technologie.

Dan volgt er weer een nieuw tijdperk, namelijk het Utopisch Tijdperk, waarin de One World Confederation (OWC) wordt opgericht. Sosumi zelf staat hiervan aan het hoofd en de overgebleven regeringen worden allen lid van deze federatie. Het is een tijd van perfectie. Misdaad is vrijwel verdwenen en mensen hoeven niet meer te werken, omdat toch alles geregeld wordt door de staat. Daarvoor in ruil wil het OWC alleen maar trouw en gehoorzaamheid. Natuurlijk voelt niet iedereen zich happy met de nieuwe gang van zaken. Een groep van deze minder gelukkige mensen heeft zich afgesplitst van de rest en leeft in gevaarlijke plunderaargebieden, de Fettered States genaamd.

Vervolgens ontstaat er nog een probleem. De mensen beginnen zich namelijk te vervelen, omdat ze zich niet nuttig kunnen maken in de maatschappij. Immers, alles wordt al voor hen geregeld, zodat hun bestaan verder weinig inhoud heeft. Vooral de jeugd gaat daarom op zoek naar amusement en vindt die uiteindelijk in het hoverboarding, dat vooral in The Fettered States wordt beoefend. Sosumi heeft dit in de gaten en introduceert daarom het TrickStyle Pro Tournament. Het toernooi wordt voor het eerst gehouden in Aerial Tokyo en wordt al vrij snel wereldwijd een groot succes.

Nu is het het jaar 2286 en is het TrickStyle Tournament toe aan zijn 75e jaargang en jij mag in de huid kruipen van één van de deelnemers, om te proberen dit felbegeerde kampioenschap te winnen.

Deelnemers
Je hebt de keuze uit 10 totaal verschillende personages, die allemaal afkomstig zijn uit andere landen. Iedere deelnemer doet aan het toernooi mee, vanwege een speciale reden. Met de roem die je door het winnen van het toernooi vergaart, kun je namelijk veel bereiken en zo willen de deelnemers hun droom verwezenlijken. Zo heb je Angel, een 18-jarige studente uit Engeland, die meedoet, omdat dat ze zo een kans krijgt haar verloren familie weer op te sporen. Uit Australië doet surfer Brad Silver mee, die wil laten zien dat hij dé sportman is in de Extreme Sports, waartoe Trickstyle behoort. Uit Cuba hebben we The King, een volwassen stuntman, die het winnen van het toernooi als een springplank ziet naar een carrière als filmster. Dan heb je uit IJsland Max Proteus, die er vanwege een ongeluk meer uitziet als een machine dan als mens. Hij wil leider worden van het oude Singapore City, het commerciële centrum van de nieuwe wereld. Uit Frankrijk komt de elegante Mistress Mia. Deze 24-jarige schoonheid strijdt voor lucratieve sponsoraanbiedingen en nog belangrijker: Ze wil Parijs.

Uit Jamaica komt Precious Rose. Deze powerlifster wil haar eigen sportcomplexen voor vrouwen gaan openen en kan daarbij de titel van Trickstyle kampioene goed gebruiken. Maar uit Japan komt de grote kampioen Shin Takamatsu. Deze mysterieuze man is Sosumi’s eigen deelnemer en was er al vanaf het prille begin bij. Daarom gaan er vele geruchten over hem. Zo zou de echte Takamatsu zou al lang dood zijn en zou dit een cyborg zijn. De Amerikanen zijn natuurlijk ook vertegenwoordigd. Voor hen moet Zak T, een 16-jarige jongen van de Fettered States in Old Bayside, de eer redden. Maar er is geen toernooi zonder de Russen. Daarom komt uit Arkhangel’Skoye Kolonel Uri, die strijdt voor een toppositie in Rusland, om zodoende de oude glorie weer te doen herleven.

Oefening baart kunst
Wanneer je uiteindelijk een keuze gemaakt hebt uit de vele personages, kan het spel echt gaan beginnen. Eén of andere hoge kerel vraagt of je eerst wat wil oefenen. Natuurlijk doe ik dat, om zo een beetje de moves van het spel te leren. Zo word ik bijvoorbeeld eerst aan een springtest onderworpen en vervolgens moet ik door ringen heen surfen. Ademloos aanschouw ik de prachtige beelden van het Velodrome van Aerial Tokio. Ook de bewegingen zijn uitstekend verzorgd. Zo heb je veel verschillende moves tot je beschikking, die naarmate het spel vordert, alleen maar uitgebreider worden.
Nadat ik mijn leermeester enkele malen verslagen heb in zijn oefeningen, ga ik me opmaken voor een echte race. Je hebt de keuze uit een stuntrace of een wegrace. Aangezien ik net bij het oefenen al genoeg gestunteld heb, kies ik voor de wegrace. Daarvoor moet ik naar Londen. Hier moet je 5 races tot een goed einde brengen om vervolgens de Boss race af te kunnen leggen. Later in het spel kom je ook nog in Manhattan en Tokio terecht, maar nu eerst Londen dus……

Graphics
Ik merk meteen dat de graphics hier nog mooier zijn dan in de Velodrome. Dit komt vooral door de vele kleurcontrasten waarmee gewerkt is. Was dat in de Velodrome nog een beetje eentonig, hier spatten de kleuren er vanaf. Om de paar seconden bevind je je in een geheel nieuwe omgeving, waarbij steeds een andere kleur de boventoon voert. Dit komt de futuristische sfeer alleen maar ten goede en levert echt geweldige beelden op. De gebieden zelf zijn stuk voor stuk zeer apart en de moeite van het racen waard. Het is alleen jammer dat er maar zo weinig gebieden zijn waar je kan racen. In plaats van 5 rondes voor Londen, Manhattan en Tokio had ik liever gezien, dat er meer gebieden waren en dan misschien iets minder ronden per gebied.

Bij mijn eerste race in Londen kom ik meteen achter de bittere waarheid. Tweede en derde plaatsen tellen niet. Om door te gaan naar de volgende ronde moet per sé een eerste plaats behaald worden. Naarmate je verder komt worden de races moeilijker en is het lastig om een eerste plaats te behalen. Dan komt er dus ook nog de nodige tactiek bij kijken. Het nemen van shortcuts in de verschillende gebieden kan daarbij goed van pas komen.

Geluid
Het geluid van dit spel is, zoals we van Acclaim mogen verwachten, uitstekend. De snelle technomuziek ondersteunt het spel en doet de futuristische sfeer goed. Maar voor de ongelovigen onder ons, ga naar de homepage van Trickstyle en luister maar eens naar enkele mp3-tjes. De homepage ziet er trouwens erg professioneel uit. Er valt veel informatie over het spel te vinden, zoals bijvoorbeeld screenshots en trucs.

Conclusie
Het komt misschien niet echt als een verrassing, maar deze game behoort in ieder geval tot mijn favoriete top. Het spel ziet er gewoon fantastisch uit en speelt erg lekker weg. Helaas is er geen multiplayermogelijkheid, maar dat ervaar ik niet als een echt heel groot probleem, omdat de computerdeelnemers tegenstand genoeg geven.
Ik blijf het spel in ieder geval spelen tot ik de 400 verschillende stunts onder controle heb, dus dat zegt wel wat. Nog steeds niet onder de indruk? Bekijk dan de verschillende persberichten op de site, die allemaal lyrisch reageren op Acclaims nieuwste topper Trickstyle!

Meer Trickstyle

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren