Hype, The Time Quest

Nieuw Nieuwer Allernieuwst….Hype??
Ubi Soft doet met Hype een gooi naar de troon van Zelda, maar in plaats van een fictief figuur te nemen spelen we nu met een Playmobiel poppetje! Menig mens zal nu meteen in de lach schieten maar ik kan je verzekeren dat Hype best vergeleken mag worden met Zelda. Of het beter is? Daar heb ik geen antwoord op. Hype heeft zijn sterke en zwakke kanten. Of het een hype gaat worden? Wie weet…..maar ik ben er verliefd op geraakt.

Het verhaal
Lang geleden vierden koning Taskan de Vierde en koningin Lyzothe van het koninkrijk Torras (niet te verwarren met Tossa in Spanje) het einde van de verschrikkelijke burgeroorlog. De held van het koninkrijk was, je raadt het al, Hype. Om hem te belonen voor zijn trouwe dienst krijgt hij het magische Zwaard van de Vrede. Iedereen was blij dat Hype deze eer kreeg, vooral zijn vrouw Vype was erg trots. Maar het geluk mocht niet lang duren. Plotseling verschijnt Barnak de Zwarte Ridder op het binnenhof. De Zwarte Ridder eiste onmiddellijk dat de koning afstand doet van de troon. Hype, omdat hij de held van het koninkrijk is, komt tussenbeide en probeert de Zwarte Ridder te verslaan. Ondanks al zijn inspanningen lukt het hem niet en hij wordt al spoedig het hele kasteel rond geslagen. Uitgeput komt Hype weer overeind en op dat moment spreekt de Zwarte Ridder een toverspreuk uit en Hype verandert in een standbeeld. Iedereen is geschokt en tot ieders woede wordt het standbeeld nog naar het verleden getoverd ook!

Hype reist ver terug in de tijd, precies achter in de tuin van de jonge tovenaar Gogoud komt hij terecht. De jonge tovenaar lukt het om de vloek over Hype te verbreken door hem eerst te elektrocuteren, daarna te flamberen en als laatste nog eens elektrocuteren. Hype ontwaakt… En dan begint je spannende reis…

De installatie
Die is zoals we mogen verwachten, CD erin, install aanklikken en gaan. Maar dan is het opeens even schrikken. 496Mb vrije ruimte nodig! Na mijn harde schijf wat opgeruimd te hebben kan ik het spel installeren. Meteen nadat het geïnstalleerd is, komt de volgende verrassing: Om het spel te spelen moet je een Direct3D of een 3Dfx videokaart hebben. Was ik even blij dat ik het afgelopen jaar lief ben geweest, de Sint had namelijk een Direct3D videokaart achtergelaten. Als ik het spel opstart snap ik ook gelijk waarom deze kaart nodig is: Het is geen grafisch pareltje maar wat een pracht. Er is gelet op de kleinste details van de Playmobiel bewoners. Het alom bekende gezichtje zit erop, de handen bestaan uit twee stukjes, de bloemetjes zijn van plastic en jawel hoor, de munteenheid in het spel is plastics.

Het begin van een lange reis
Op het moment dat je weer tot leven komt in de tuin van Gogoud ben je nog ontzettend stijf. Maar ja, wat wil je als je een hele tijd standbeeld geweest bent. Om de spieren wat losser te maken moet je eerst samen met Gogoud oefenen in de tuin. Dit vind ik op zich slim gedaan, want je leert gelijk de handelingen die Hype kan uitvoeren. Deze zijn gelukkig lekker simpel gebleven zodat je geen Twister hoeft te doen op je toetsenbord. Je begint met het zwaard, dan de kruisboog en tot slot krijg je nog wat magie mee van Gogoud. En dat zijn je wapens gedurende het hele spel, niets geen nieuwe wapens kopen, afpakken of wat dan ook. Als je verder in het spel komt zul je ook meteen snappen dat het helemaal niet nodig is. Maar goed, nadat je de proeven doorstaan hebt, krijg je de sleutel van de poort. Nu begint je reis pas, een reis vol met gevaren. Het doel? Terugkeren naar je eigen tijd en naar Vipe, je vrouw.

Grafisch wonder is het niet
Tja, een grafisch wonder is het niet. Echt slecht ziet het er ook niet uit, laten we maar gewoon zeggen dat het er leuk uit ziet. De details van de Playmobiel poppen is vrij hoog, maar bijvoorbeeld een boom kan dan weer gewoon een bruine balk recht omhoog zijn. Jammer, als er aan de omgeving wat meer aandacht was gegeven dan had het spel een nog veel hoger genot gebracht. Het lijkt er een beetje op dat er verschillende mensen aan het spel bezig zijn geweest, een team dat het bos maakt, een team dat de dieren doet en ga zo maar even door. En dan op het allerlaatste moment is het samengevoegd. Om wat duidelijker te zijn geef ik het volgende voorbeeld: Je loopt door het bos en komt twee wolven tegen, dit zie je gelijk omdat het detail best goed is. Je verslaat ze en loopt door, komt een bruine balk tegen en je denkt “heee, een balk…zou ik daaroverheen kunnen?” Dat kan dus niet want je kunt geen bomen beklimmen in het spel. Aan de andere kant zie je wel zo af en toe echte bomen waar een eekhoorntje op zit en ook nog eens loopt. Je ziet een vogeltje weg fladderen en van het vuur dat je tegenkomt, krijg je het bijna warm. Zoals al eerder geschreven is: Niet prachtig, niet slecht. Maar het had zoveel beter kunnen zijn. Het geluid is wel goed, per omgeving verschillend en ook nog eens per situatie. Zit je in het stadje Torras, dan hoor je een gemoedelijk muziekje, zit je in een gevecht in het kasteel dan knallen de elektrische harpen door de speakers heen. Het geluid zit wel goed.

Gameplay
Deze is lekker simpel gehouden, goed te onthouden. De Z voor de kruisboog en de X voor het zwaard. Of was het net andersom? Hoe dan ook, het is simpel gehouden. Betekent dit dat het hele spel simpel is? Nee, je hebt er best nog wel een kluif aan. Dit is zeker niet het soort spel dat je even uitspeelt. De wereld waar je in speelt, is ook lekker klein gehouden zodat je jezelf vertrouwd gaat voelen met de omgeving. Je kent de weg en hoeft dus niet urenlang te gaan zoeken naar een pad of doorgang. In het spel heb je ook de mogelijkheid om met de draak Zatila te vliegen. Of een rondje door het dorp rennen voor de schoenmaker om te kijken of zijn schoenen wel goed zijn. Slapen in een herberg of een pintje pakken en lekker bij de open haard gaan zitten. Het spel heeft dus genoeg te bieden en is lekker simpel. Wat wel storend is zijn de kleine foutjes die er hier en daar inzitten. Je kunt op sommige stukken door de lucht lopen of je verdwijnt half in de muur. Of ze het hebben gedaan omdat het spel voor de kleineren is weet ik niet, maar storend is het af en toe wel.

Hype een eitje?
Het spel is bedoeld voor de jongere gamers onder ons, om nu gelijk te zeggen dat het spel simpel is? Niet echt, het zal zelfs voor de oudere gamers een uitdaging zijn. Het is dan wel geen Quake3 of Tombraider, maar een pareltje op zich. De installatie van het spel is vrij fors, om het spel een beetje soepel te kunnen spelen zit je al aan een installatie van 496Mb. Daar komt verder nog eens bij kijken dat het een Direct3D of een 3Dfx videokaart nodig heeft. Erg jammer dat de systeemeisen zo hoog liggen, dus ouders….upgraden die PC’s. Het is dus alles behalve een eitje voor de PC om al het moois tevoorschijn te toveren. Voor de mensen die aan deze systeemeisen voldoen heb ik maar één advies….kopen!

Meer Hype, The Time Quest

 1.   
  error111's avatar

  .

 2.   
  RPG-Ridder's avatar

  Nou, die systeemeisen zijn anders niet ze hoog!!

 3.   
  delta62's avatar

  Dit spel is echt lache!