Babyz

Voor mensen die er nog niet uit zijn of ze kinderen willen, is dit de ideale test! In Babyz kun je een baby adopteren en vervolgens opvoeden. Het opvoeden betekent dus dat je hem eten moet geven, zijn vieze luiers moet verschonen, hem in bad moet doen en natuurlijk tegen hem moet praten. Welnu, dat praten was even wennen, maar als je er een tijdje mee bezig bent ga je er al snel de lol van inzien.

Virtuele Brabbelbox
Babyz was voor mij even compleet nieuw. Een hond of kat onderhouden had ik wel eens gedaan op de PC, maar een baby? Nooit. Het vreemdste was en is nog steeds om tegen je computer aan te praten. De familie denkt al snel dat je aan het malen bent en bellen de plaatselijke psychiater om je onder behandeling te laten nemen. Na wat uitleg kwam het gelukkig niet zo ver, maar ik kan nog steeds niet fatsoenlijk over straat. Wie gaat er dan ook voor de lol een spel spelen waarvan het doel is: Geef de baby eten en houd hem bezig!

In het begin is het lachen geblazen. Eigenlijk neem je het spel niet zo serieus, je klikt hier en daar wat en je kijkt wat je allemaal kunt doen. Later, als je er wat serieuzer mee aan de gang gaat, zul je snel merken dat het allemaal best wel moeilijk is. Je moet hem eten geven en zijn luier op tijd verschonen, in bad doen en het belangrijkste: Bezig houden. Zodra hij zich gaat vervelen wordt ie echt vervelend. Hij gaat huilen en doet alles wat niet mag.

De ooievaar?
Iedereen die denkt dat een baby door de ooievaar gebracht word komt er achter dat het wel eens anders kan zijn. Als je het spel begint wordt de eerste baby gedropt door de ooievaar, als je er meer wilt hebben ga je naar het adoptie centrum. Deze is online en je kunt er maximaal vier baby’s bestellen. De keuze is groot, op de CD-Rom staan er vijftien en als daar niets bij zit kun je er nog downloaden van het internet. Op het internet zijn ook baby’s te vinden die door anderen gemaakt zijn. Het uitwisselen van baby’s is dus een optie. In het spel kun je maar maximaal drie baby’s tegelijk hebben. Wil je toch een andere dan stuur je er gewoon ééntje naar oma toe.

Brabbelbox met luier om
In Babyz moet je ook tegen de kleine praten, hem kietelen en het belangrijkste: De luier verschonen. Als de luier vol zit maakt je kleine telg dat duidelijk door zijn amandelen even aan het werk te zetten. Voor je een schone luier aan doet, moet hij natuurlijk wel even in bad. Na in bad te zijn geweest even afdrogen en wat schone kleertjes aan en klaar. De kledingkast van de kleine puilt uit van de mogelijkheden, je kunt hem zelfs verkleden als konijntje.

Na de gepaste kleding aan te hebben gedaan neem je hem mee naar de huiskamer. Je legt hem voor de open haard en zet een plaatje op, de kleine gaat vrolijk meezingen en vermaakt zich prima. Naast de huiskamer heb je nog meer plaatsen in huis waar je naar toe kunt met de kleine. De belangrijkste van allemaal is toch wel de keuken, want daar vindt het voeden plaats. Potje in de magnetron, niet te lang, lepeltje er bij en de kleine kan eten. Voor de mensen die wel eens wat uit willen proberen, zoals ik, de baby past niet in de magnetron en ook niet in de vriezer. Mag bij sommige mensen wat vreemd over komen, maar als je wat actie in een spel gewend bent, ga je dit gewoon proberen. Zeker als de kleine duivel zijn amandeltjes niet in bedwang houdt.

Talenknobbel op jonge leeftijd
Natuurlijk hoort het gebrabbel wat de moeder altijd doet tegen de kleine er ook bij. Mindscape heeft hier voor een koptelefoontje bij het spel gedaan waar een microfoontje op zit. Na de nodige software geinstalleerd te hebben, kun je tegen de baby praten. Dit vond ik even eng in het begin. Wie gaat er nu tegen een beeldscherm zitten praten? Niemand, maar het is wel leuk. De baby neemt de woorden van je over! Is hij weer eens stout bezig dan roep je simpelweg een keer “foei” en het is gedaan. Praat lief tegen hem en hij begint te lachen, met dit extratje is Babyz gelijk een stuk leuker. Al is het soms nog wel eens vreemd om tegen een beeldscherm te praten.

Plaatjes en muziek?
Een superspel is het niet, voor de liefhebber van een leuke sim is het een leuke uitdaging. De graphics zien er niet al te bijzonder uit, het lijkt op dezelfde als die Mindscape heeft gebruikt voor de spellen Catz en Dogz. Geluid zit er ook niet in, tenminste, geen achtergrond muziek. Als je in de keuken bent hoor je de koelkast zoemen en in de huiskamer hoor je de open haard. Maar verder alleen maar gejank en gebrabbel van die kleine opdonders. Het is dus puur en alleen gericht op het opvoeden van de baby.

Conclusie
Voor mensen die weg zijn van een virtuele goudvis, hond, kat en wat er nog meer verzonnen is, kan dit weer een nieuwe uitdaging zijn. Mensen die wat meer van SimCity houden zullen hier weinig plezier aan beleven. Het is in dit spel gewoon de bedoeling om een baby op te voeden. Dus eten geven, in bad doen, schone luier om doen, mee spelen en natuurlijk ook lief zijn voor hem. Voor mensen die twijfelen of ze een kind willen… Koop het spel, speel het en je bent er meteen achter!

Meer Babyz

  1.   
    riczz's avatar

    hoe kun je zoon spel eigenlijks maken :S