Hidden & Dangerous: Fight for Freedom

Steeds meer mensen voelen zich aangetrokken tot het in de huid kruipen bij een lid van een speciale eenheid. Denk maar aan Delta Force of Rainbow Six, beide zeer succesvol en boeiend voor mensen die meer houden van realisme dan domweg agressief rennend en schietend door een doolhof van gangen te lopen. Slechts één kogel kan al dodelijk zijn en medi-kits zijn nauwelijks te vinden, laat staan de vele powerups. Hidden & Dangerous biedt de speler het genot om zich te verplaatsen in de huid van een SAS lid. De SAS was een Britse geheime eenheid die opereerde achter de vijandelijke linies tijdens WO II. De opdrachten die zij kregen, waren vaak van groot belang voor de overwinning. Nu komen de jongens van TalonSoft met een nieuw aantal campaigns en missies. De meningen over Hidden & Dangerous waren toentertijd nogal verdeeld. Heeft TalonSoft de add-on zodanig kunnen verbeteren dat niet alleen de fans het spel met veel plezier kunnen spelen?

Halt !!!
Je zult het waarschijnlijk wel begrijpen, de Duitsers zijn in dit spel niet bepaald geliefd. Jouw taak is niet zo veel mogelijk Duitsers om zeep te helpen, maar tactisch een opdracht uit voeren die belangrijk is voor de goede voortzetting van onze strijd voor vrijheid. De Europese add-on krijgt daarom niet voor niets de naam “Fight for Freedom”. De Amerikaanse versie zal “The Devil’s Bridge” (missie 2 uit de add-on, waarbij de geallieerden een grote rol speelden) gaan heten en zal een paar maanden later uitkomen. Beide versies bevatten negen nieuwe missies onder drie nieuwe campaigns. Verder zijn de graphics en het geluid verbeterd en zijn er natuurlijk een aantal nieuwe wapens en voertuigen.

Voertuigen?
Inderdaad, Fight for Freemdom zet het gebruik van voertuigen meer centraal. Zo wordt er vaak van je verlangd om tijdens een missie een radio jeep te gebruiken. Deze moet echter ook nog eens gespaard blijven, omdat het voertuig dient als vluchtobject. De jeep bevat echter wel een onboard machine geweer, dat bedient kan worden door een van je bemanningsleden. Verder zal er een chauffeur moeten worden aangewezen en eventueel is er achterin nog ruimte voor de twee resterende bemanningsleden. Kortom, een snellere en veiliger manier van verplaatsen, tenzij je natuurlijk op een landmijn rijdt. Naast de jeep zul je nog enkele andere vervoersmiddelen tegenkomen, zoals een motor met zijspan, tanks en andere (gepantserde) voertuigen.

Mission Accomplished !!!
De missies van H&D Fight for Freedom verschillen behoorlijk veel vergeleken bij de missies uit de vorige versie. Ze zijn een stuk groter, bevatten meer voertuigen en spelen zich af onder verschillende weersomstandigheden. Zo banjer de ene keer met dikke wintertenen door de sneeuw en de andere keer drijfnat door de modder tijdens een stortregenbui. Verder is er verschil gemaakt tussen dag- en nacht-missies. Kortom, je team zal in alle omstandigheden uit de voeten moeten kunnen.

Makkelijker is het er allemaal niet op geworden. Elke missie bevat namelijk een aantal nieuwe opdrachten, die ieder weer apart uitgevoerd kunnen worden. Nadat alle opdrachten zijn uitgevoerd, is de missie voltooid. Zo moet je bijvoorbeeld in de eerste missie een vijandelijke basis infiltreren. Eén van jouw teamleden zal zich verkleden als een Duitse officier. De “echte” officier is op weg naar de vijandelijk basis, deze zal dus eerst uitgeschakeld moeten worden. De officier en zijn chauffeur rijden nietsvermoedend in een jeep richting de basis. Beide krijgen een goed gemikt schot in de nek, waardoor het als officier vermomde teamlid in de jeep kan stappen op weg naar de vijandelijke linie. Aangekomen moet hij in de basis een gegijzelde piloot zien te vinden. De rest van je teamleden kruipen door een beschadigde afvoersysteem om eens even flink binnen de basis te kunnen huishouden. Nadat het luchtafweer en alle vijandelijke jagers zijn uitgeschakeld, kan de piloot dan eindelijk bevrijd worden. Deze kan nu rustig op zijn gemak het vijandelijk vliegtoestel stelen en samen met je team ontsnappen uit de basis.

Zin in een bakje koffie?
Knap lastig dus zo’n missie. Je moet maar net weten op welke volgorde de opdrachten moeten worden uitgevoerd. Dat kan alleen door regelmatig het spel op te slaan, tenzij je weer van voor-af-aan wilt beginnen. Wanneer de piloot namelijk gevonden is, snelt deze als een gek naar buiten om het vliegtuig te stelen. Hij zal al snel stuiten op wat vijandelijke soldaten en zich spoedig bij de hemelpoort gaan melden. Dan maar eerst eens even flink huishouden in de basis zou je denken. Maar, inderdaad, zodra er ook maar één schot gelost is, zal de piloot direct door een Duitse officier worden geëlimineerd. Je moet dus maar net weten waar de piloot zich bevindt om hem toch te beschermen. Keer op keer spelen zich situaties af zodat de missie onsuccesvol verloopt of dat je beter een oude savegame kunt laden. En daar begint de ellende. Het laden neemt al snel zo’n twee minuten in beslag. Trage computer? Niet echt, mijn harde schijf draait ongeveer 7200 rondjes per minuut op een snelheid van 66 MB per seconde. Geduld is hier dus zeker een schone zaak. Tijdens het spelen heb ik daarom flink wat koffie kunnen zetten en ondertussen de film Star Wars Episode I kunnen kijken. Zelfs bij het teruggaan naar Windows mag ik eerst twee minuten wachten, totdat het resultaat van de missie op het beeld verschijnt (Onsuccesvol natuurlijk!!!). Uiteindelijk kon ik dan de optie “Quit” kiezen.

Multiplayer
Het spelen van H&D Fight for Freedom met meerdere spelers verloopt hetzelfde als het spelen in Single Player. Iedere speler kan nu een eigen personage kiezen. Er kan onderling zelfs nog geswitched worden. Uiteraard kunnen er maximaal vier spelers met elkaar spelen, een SAS team bestaat dan ook slechts uit vier man. Het gebruik van voertuigen wordt op deze manier natuurlijk wel een stuk leuker. De ene kan bijvoorbeeld de rol van chauffeur op zich nemen, de ander kan plaatsnemen achter het onboard machine geweer. Een derde of vierde speler kan bijvoorbeeld achter in een jeep plaatsnemen om eventuele achterliggers nog om zeep te helpen.

Graphics
De graphics zijn behoorlijk goed te noemen. Vooral de weersomstandigheden zijn prachtig in beeld gebracht. Een sneeuwvlok in de verte lijkt slechts op een wit stipje. Een vlokje dat vlak voor je naar beneden dwarrelt, lijkt al een stuk meer op een echte sneeuwvlok van dichtbij. Ik heb er echter nog niet op gelet of de sneeuwvlokken ook daadwerkelijk onderling verschillen.

De vorige versie van Hidden & Dangerous had nogal te kampen met wat clipping problemen. Zo kwam het bijvoorbeeld wel eens voor dat een teamlid 20 cm boven de grond zweefde. Ik moet zeggen dat deze problemen aardig zijn opgelost. Het komt nog wel eens voor dat een geweer dwars door een muur of voertuig heen steekt of dat ik niet onder een vleugel van een vliegtuig kan kruipen terwijl er ruimte genoeg is. Het komt zeer zelden voor en echt hinderlijk is het niet.

Conclusie
Voor de Hidden and Dangerous fanaten onder ons is de add-on zeker een must. De verbeteringen zijn zeker waar te nemen en de gameplay is er flink op vooruitgegaan. Mocht je nog nooit H&D hebben gespeeld of vond je het spel te moeilijk, besteedt dan je geld beter aan iets anders. De moeilijkheidsgraad ligt ontzettend hoog en is zelfs voor de diehard Delta Forcers en Rainbow Sixers een behoorlijk pittige wargame en misschien zelfs wel een goede uitdaging. Maar dan moet je natuurlijk wel houden van de oorlogsfeer tijden WO II.

Meer Hidden & Dangerous: Fight for Freedom

 1.   
  Hartmann's avatar

  heb het zelf super moeilijk 😕 😕 😕 😕 😕

 2.   
  kelstar's avatar

  dat is geloof ik wel een 1wo spel

  de loopgraven oorlog 🙂 😀 🙂

 3.   
  ms13694's avatar

  oud! 8)