Disney Infinity (Starter Pack)

Nadat Activision enkele jaren geleden de gamewereld veranderde met zijn Skylanders, kreeg Disney Interactive afgelopen jaar een grootse opwelling. Een game waarbij je gamers in het diepste van hun verzamelziel kan raken en tal van figurines kunt verkopen? Dat kunnen wij natuurlijk veel beter! Nu is het resultaat geboren. Disney Infinity wordt waarschijnlijk de nieuwste aanslag op ouders en gamers hun portemonnee. Sinterklaas, maak je borst maar alvast nat!

Voordat je begint met het lezen van dit artikel wil ik je kort even waarschuwen. Dit wordt een lange zit. Een erg lange zit. Mocht je vooral geïnteresseerd zijn in de game(s) en de beoordeling daarvan zelf (dus niet hoe Disney Infinity en zijn systeem van figurines werkt) dan raad ik je aan om iets naar beneden te scrollen. Daarin leg ik vooral meer uit over de game zelf. Want hoewel Disney Infinity in principe gewoon een game is, is het wel één waar een flinke handleiding bij nodig is. Dat is al de eerste kanttekening die ik bij de Starter Pack van de game wil plaatsen. Disney Infinity begint namelijk met een beginnend pakket om je Disney-avontuur in te leiden. Hierbij krijg je alvast drie personages om een begin te maken. Mocht je die personages zat worden, kun je steeds nieuwe figurines kopen van andere Disney-series om ook nieuwe spellen vrij te spelen. Hoewel het klinkt als een goudmijn (voor Disney dan), kan het ook een best ingewikkeld concept zijn. Voor mij althans wel.

Een game met een handleiding

Zodra je deze doos namelijk in huis hebt zie je al snel door de bomen het bos niet meer. Het pakket bestaat uit een drietal figurines (Jack Sparrow, Sully en Mr. Incredible), een power disc, de Disney Infinity Base, drie play sets en codes voor online content. Nergens zit enkel een duidelijke handleiding die uitlegt hoe het systeem nou eigenlijk in elkaar zit. Daarom zal ik stap voor stap proberen een uitleg te geven. Houd je vast!

Zoals ik net al aangaf krijg je een heel pakket bij je Disney Infinity Starter Pack. In de kern zijn vooral de Disney Infinity Base, de figurines en de play sets van belang. Het hoofdspel en tevens de hubwereld, de Toy Box, bevindt zich namelijk op de Base en bijgeleverde disc. Om hier games aan toe te voegen heb je telkens een combinatie van een play set en een figurine nodig. Bij dit starterpack zit bijvoorbeeld een play set, een doorzichtige plastic kubus, met daarop games van alle drie de bijgeleverde figurines. Want ja, de game staat niet op de figurine maar op die kubus. Duidelijk? Ontzettend! Om de game te activeren moet je dus beide onderdelen op de Infinity Base plaatsen. Wil je namelijk te water gaan in de wereld van Pirates of the Caribbean? Dan moet je zowel Jack Sparrow als de kubus op de base zetten. Dat is stap één.

Dan zit er nog een raar plastic schijfje in je pakket genaamd een Power Disc. Dit kan in een ronde of hexagonale vorm zijn. Beide soorten hebben hun eigen toevoegingen en categorie. Ronde Power Discs kun je onder je figurine zetten om zo het desbetreffende karakter een boost te geven in het spel. Het schijnt dat je er maximaal twee per karakter kunt gebruiken. Dan heb je ook nog de zeskantige vorm die je op de plek van de plastic kubus op je Disney Base kunt leggen. Deze soort Power Discs vormen zich om tot objecten die je in je Toy Box kunt gebruiken. Zelf werd ik getrakteerd op een aantal wonderlijke toevoegingen uit de wereld van Alice in Wonderland. Wat een wonderbaarlijk cadeautje, niet waar?

Hunkert jouw verzameldrift naar meer en meer Power Discs en wil je ze het liefst allemaal scoren? Dat kan. Je kunt de extra schijfjes namelijk ook los kopen in setjes van twee voor zo’n vijf euro. Dan moet je er wel even stil bij staan dat de Power Discs in gesloten zakjes van twee worden verkocht. Je kunt enkel niet zien welke twee je nou eigenlijk koopt, dus verwacht een hele rij aan dubbele in ontvangst te nemen. Hopelijk heb je dus iemand om mee te ruilen.

De game zelf

Tot zover het pakket en alles wat daarin zit. Want hoewel Disney Infinity nogal wat uitleg en beschrijving nodig heeft, blijft het natuurlijk in hart en ziel een game. Drie geheel afzonderlijke games zelfs, die op een bepaald punt dan wel weer samen komen. Alles wat je vrijspeelt in de losse avonturen van je drie helden verschijnt namelijk in je grote speelgoeddoos. Die Toy Box, die op de bijgeleverde disc staat, biedt je een hubwereld à la Minecraft en LittleBigPlanet. Hierin kun je alles bouwen en aanpassen op de wijze hoe je dat zelf wil. Dan wel in Disney-stijl natuurlijk. Hoe meer je vrijspeelt in de losse play sets, hoe groter je verzameling aan speelgoed wordt. Hier komt dan ook de naam van de game om de hoek. Disney Infinity streeft ernaar om oneindig te zijn. En daarin slaagt het ook. Althans als je genoeg centen neerlegt.

Het plan van Disney Interactive is namelijk om vanaf nu steeds nieuwe play sets en figurines uit te brengen. Hier komt dan ook gelijk de kracht van Disney om de hoek. Waar Activision elke keer zich moet bewijzen met zijn Skylanders en zijn bijbehorende unieke monsterstjes, kan Disney simpelweg leunen op zijn ijzersterke franchises. Elke franchise krijgt namelijk zijn eigen game, play set, en daarnaast ook een set van figuren. Wil je liever met Randy of Mike spelen dan Sully in de Monster University-game? Dan kun je deze los aanschaffen en daarmee vervolgens het avontuur doorlopen. Op de figurines sla je de experience en de daarbij horende levels van je karakters op. Zo kun je je figurine ook meenemen naar het spel van je vrienden. Daarnaast heb je deze extra karakters binnen een serie ook nodig om co-op te spelen. Hoe vermakelijk dit ook klinkt, voegt het in principe weinig toe. Je speelt namelijk exact hetzelfde spel, maar dan met z’n tweeën.

Naast de huidige drie sets is er ook al een play set van The Lone Ranger te bemachtingen en staan er ook al meerdere in de startblokken. Een wandeling door de Hall of Heroes, een soort hal met trofeeën, laat al vrij snel zien dat we onder andere nog Wreck-it Ralph, Phineas en Ferb, Rapunzel en Jack Skellington mogen verwachten. Daarnaast heeft Disney natuurlijk nog ontelbaar veel meer andere films en series. Tel daar ook nog eens het reeds gekochte LucasArts bij op en de kans is groot dat we ooit zelfs een Star Wars-set mogen aanschouwen. Zodra je dus begint aan de wereld van Disney Infinity, is de kans groot dat je nog wel een tijdje blijft plakken.

Piraten, Monsters en latexpakken

Dan komen we eindelijk bij de crème de la crème. De kern van dit Disney Infinity-pakketje. Of nouja, de start ervan. De drie bijgeleverde games bieden namelijk allemaal een hele andere speelwereld en speelwijze. Zo krijg je in de subwereld van The Incredibles een sandbox voorgeschoteld waarin je in één grote stad rond moet rennen en robots tegen de vlakte mag slaan. Hoewel Mr. Incredible als superheld natuurlijk de meeste mogelijkheden heeft van de drie karakters is dit de meest saaie van de drie games. In Monster University daarentegen heb je de taak om de campus van de rivaliserende universiteit, Fear Tech, te bedelven in wc-papier en kwajongensstreken. Hoewel dit erg repetitief is, heb ik me hiermee misschien nog wel het meest vermaakt. Last but not least hebben we dan nog dronkenlap en kapitein Jack Sparrow. Of nou ja, zijn speelgoedversie dan. Verwacht over zeeën te varen, vrijheid te zoeken en allerlei gevaren te trotseren. Summon the kraken!

Voor hardcore gamers zijn alle games doorgaans veel te repetitief. Je zult namelijk vooral steeds missies moeten voltooien om geld te verdienen om daarmee weer meer missies vrij te spelen. Daarnaast vertonen ze ook nogal wat haperingen en kleine bugs. Zodra het blauwe monster Sully bijvoorbeeld tegen een gebouw wordt gelanceerd, zie je duidelijk dat hij het gebouw niet raakt. Toch leveren de games allemaal gemakkelijk zo’n vier à vijf uur aan gameplay op, waarnaast je ook nog allerlei uitdagingen in je Toy Box kunt aangaan. Voor een Starter Pack krijg je dan ook eigenlijk ontzettend veel vermaak voor je kiezen.

Conclusie

Disney Infinity doet zijn naam op elke wijze eer aan. Zowel het concept als de speelgoeddoos streeft ernaar om oneindig te zijn. Disney Interactive heeft mogelijk hiermee wel eens de perfecte samenkomst tussen een fysieke en een digitale speelgoeddoos tot leven gewekt. Hoewel de bijgeleverde games waarschijnlijk wat interessanter voor je neefje of nichtje zijn en zo hun gebreken vertonen, biedt de Toy Box genoeg vermaak voor de creatievelingen onder ons. Tel daar nog eens bij op dat de bijgeleverde figurines ontzettend slick ontworpen zijn en dan realiseer je je dat Disney waarschijnlijk een grote aanslag op je bankrekening gaat doen. Of nou ja, die van Sinterklaas dan.. Zeg nou zelf, wie wil er geen figurine van Perry het vogelbekdier in zijn of haar vitrinekast?

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Oneindig concept..
  • Uitgebreide Toy Box
  • Iets te goed uitziende figurines..

Wat is NOT

  • ..Maar ook oneindige kosten
  • Erg simpel
  • ..Die je allemaal koste wat kost wil verzamelen
  • Gebrek aan uitleg (moeilijk voor kinderen)

7.5

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren