Gamersnet.nl

Componist Jeremy Soule beschuldigd van verkrachting

Jeremy Soule, de legendarische componist achter de muziek van vele games, werd eerder vandaag beschuldigd van verkrachting. Indie-ontwikkelaar Nathalie Lawhead deed vandaag per confronterende blogpost haar verhaal van hoe ze in 2008 verkracht werd door Soule, terwijl ze beiden gezamenlijk aan een indie-project werkten.

De gedetailleerde blogpost vertelt over hoe Lawhead de legendarische componist jaren geleden leerde kennen, en hoe ze snel “klikten” met hun passie voor kunst en creativiteit. Nadat een vriendschap opbloeide, zou Soule vaker openhartig zijn geweest over hoe hij muziek als intens seksueel ziet, hoe veel vrouwen hem “verraden” zouden hebben en hoe hij zijn nummers vaak schrijft als ode aan vrouwen of seksuele gebeurtenissen. Dat soort onderwerpen zouden “donkerder en donkerder” van toon gegroeid zijn.

Volgens Lawhead duurde het niet lang voordat Soule ook ongevraagde seksuele avances maakte, waarbij de succesvolle componist nadrukkelijk aangegeven zou hebben dat het “hem of niets” zou zijn voor haar carrière. Dat mondde uiteindelijk uit in verkrachting, aldus Lawhead.

Ondertussen faciliteerde Lawhead en Soule’s gezamenlijke werkgever (naar in ieder geval Lawheads eigen ervaringen) een vreselijk uitbuitend klimaat voor haar werkzaamheden, waarbij ze tot twee keer toe instortte door stress.

De blogpost gaat ook verder in over Lawheads jaren die ná de “vriendschap” met Soule volgde. Ze verdenkt Soule ervan om ook later nog een vinger in de pap gehad te hebben met haar toekomstige werkgevers, gezien Soule over aardig wat connecties in de industrie beschikt.

Dat leidde ertoe dat een eerstvolgende project voor Lawhead ook volledig in de soep liep, waarna de neerwaartse spiraal al op volle toeren kwam. Door onderbetaling, slechte communicatie en veel crunch ging Lawhead er fysiek en mentaal op achteruit. Haar werksituatie verergerde, en ze werd meer dan eens buitenspel gezet voor haar reeds voltooide werk aan een succesvolle alternate reality game (ARG). De vaak ongemakkelijke e-mails heen en weer deelt Lawhead nu uitgebreid in haar blogpost.

Lawhead heeft gedurende een flinke tijd suïcidale periodes moeten doorstaan, met één mislukte zelfmoordpoging tot gevolg.

Inmiddels is Lawheads toestand vele malen verbeterd, nadat ze haarzelf voor een zoveelste keer wist te herpakken. Ze werkte door aan haar eigen passieproject Tetrageddon (waar ze ook vóór alle narigheid aan sleutelde), welke uiteindelijk werd opgepakt voor showcases op E3 en nog aardig in de prijzen viel.

Sindsdien leek Lawhead ook terecht te komen bij vele prettigere werkgevers; iets waarvan ze meerdere jaren dacht dat het niet mogelijk was in deze industrie. De indie-ontwikkelaar heeft er een wantrouwende houding tegenover machtige mannen aan overgehouden, zo concludeert haar verhaal.

Jeremey Soule zelf heeft officieel nog geen respons gegeven op Lawheads confrontrerende beschuldigingen, net als andere indie-ontwikkelaars die elders in het verhaal geïmpliceerd werden. Saillant detail is wel dat Soule zijn officiële Twitter- én Facebook-account terstond verwijderd heeft, zonder alvorens een officieel statement vrij te geven.

De muziek van Soule is nog altijd in talloze, legendarische games te vinden. Zo voorzag Soule onder meer Guild Wars, de Putt-Putt en Pajama Sam-franchises en de laatste drie The Elder Scrolls van hun symfonische soundtrack, al gaf Soule al eerder aan niet terug te komen voor The Elder Scrolls 6, ook al had hij dat zelf graag gewild.

Lawhead geeft aan tegenwoordig niet eens meer na een Bethesda-persconferentie te kunnen kijken, gezien Soule’s muziek door diens hele bedrijf en mediapréséance galmt. Ze vraagt zich daarbij af hoeveel van de nummers uit Skyrim over haar gaan, gezien Soule kort na hun vermeende “vriendschap” aan de muziek voor die klassieker begon te werken.

Update: inmiddels heeft ook Aeralie Brighton, bekend van onder meer haar prominente vocalen op de Ori and the Blind Forest-soundtrack laten weten dat ze zich geïntimideerd en gemanipuleerd voelde door Jeremy Soule.

Brightons beschuldigingen dateren terug tot 2014 en gaan vooral over louche verzoeken en een toegestuurde video waarin Soule masturbeert, waarvan ze naar eigen zeggen nog bewijsmateriaal heeft op haar pc. Daarbij benadrukt ze expliciet dat de intimidatie nooit een fysieke vorm heeft aangenomen.