CrewGrounds: Gamen is een mannenhobby

Elke dag blijkt weer dat gamers het nooit allemaal met elkaar eens zijn. Wat de één een geweldig spel vindt, wordt verafschuwd door de ander en terwijl persoon A gek is op zijn Xbox 360, zweert persoon B bij de PlayStation 3. Ook in de crew verschillen de meningen meer dan eens en daarom krijgen de redacteuren van GamersNET in het tweewekelijkse item CrewGrounds de kans om hun ongezouten mening over de huidige poll te geven. Deze week vroegen we ze hun mening te geven over de volgende stelling:

Gamen is een mannenhobby

Johan Lubbers
Eens
Ja, gamen is een mannenhobby. Dit betekent niet dat vrouwen niet gamen of dat vrouwen niet mogen gamen, maar dat mannen het gewoonweg veel meer doen. Zo is voetballen ook een mannenhobby, terwijl er wel vrouwenteams bestaan. Ballet daarentegen is meer iets voor vrouwen. Sommige hobby’s zijn nu eenmaal populairder bij één van de twee sekses, daar hoeven we verder niet moeilijk over te doen.

Wester Wagenaar
Oneens
Ik geloof niet in hobby’s voor mannen, dan wel speciaal voor vrouwen. Net zoals het zeggen dat iets “voor kinderen” is en je het als volwassene dan schijnbaar niet meer leuk mag vinden. Dat is gewoon kortzichtig, conformistisch en onzinnig. Je moet gewoon doen wat je zelf leuk vindt en waar jij je goed bij voelt. Ik zie dus niet in waarom gamen per se een mannenhobby zou zijn.

Eefje Schietgat
Eens
Noem het gezonde ironie dat het ik als meisje eens ben met de stelling, maar dit snijdt wel degelijk hout. Jongens zijn nu eenmaal veel meer bezig met hardcore gamen dan meisjes en de massa’s gewelddadige games zijn nu eenmaal bedoeld als moderne varianten op het soldaatje spelen als kind op het speelplein. Dat gaming hoofdzakelijk een hobby voor mannen is, dat is een cliché dat in stand gehouden wordt. Mannen spenderen het meeste geld aan games en vormen daarom de grootste doelgroep en zo blijft het cirkeltje rond. Gelukkig zijn er uiteraard steeds meer meisjes die buiten het hokje denken en meegaan in iets dat nog steeds de stempel mannenhobby draagt. Grenzen vervagen en net zoals het tegenwoordig cool is om mannen in de Zumba-les te zien, is het als meisje ook geen schande meer om toe te geven dat je geniet van het geluid van de kettingzaag in Gears of War.

Leon Kempers
Oneens
Het is een feit: er gamen meer mannen dan vrouwen. Een precieze verklaring daarvoor kan ik niet geven (ik vraag me af of die er is), maar dat betekent niet dat vrouwen niet “mogen” gamen. Vooral dankzij de apparaten van Nintendo gamen steeds meer vrouwen en dat zie ik alleen maar als iets positiefs. Want wees eerlijk, tegen wie speel je nu liever: een naar zweet stinkende, behaarde oude kerel, of een knappe vrouw?

Peter Bouwman
Oneens
Technisch gezien mag het dan wel zo zijn dat mannen meer gamen dan vrouwen, maar om het te bestempelen als een mannenhobby is niet echt meer van deze tijd. Enorm veel vrouwen gamen namelijk, net als dat enorm veel mannen bijvoorbeeld paard rijden. De getallen zijn zo groot dat je al lang niet meer kan spreken van een niche, maar een hele grote doelgroep! Wel is het zo dat dames vaak andere games spelen, op iPad of in de browser. Hoewel dit niet de games zijn die op GamersNET behandeld worden (real games), blijven het computerspelletjes. Wel is het zo dat de game-industrie zelf heel erg stereotype denkt over mannen en vrouwen. Veel games worden ongenuanceerd, keihard voor mannen gemaakt, maar dat betekent natuurlijk niet dat veel vrouwen niet kunnen genieten van een vette racer, shooter of strategie-game.

 1.   
  mmx's avatar

  Domme discussie Dames vinden gamen ook leuk .Ik vind dit nu echt bladvuilling meer niet de dames van tegenwoordig weten donders goed wat gamen is .

 2.   
  H4RDSTYLE's avatar

  Beetje achterhaald dit..

  Gamen wordt steeds meer ook door vrouwen gedaan. Is het niet op de pc of consoles, dan is het wel op de smartphone etc.

 3.   
  SonyBoy's avatar

  Zolang er nog vrouwen zijn die het leuk vinden om een spelletje op zijn tijd te spelen, is het een gedeelde hobby. Dan maakt het niet uit wat voor soort gamer ze zijn, want elke gamer telt.

 4.   
  BartjeZ's avatar

  gamen is een vrouwenhobby 🙂

 5.   
  toqeer's avatar

  gamen is voor iedereen duh daar heb je echt geen discussie voor nodig

 6.   
  mmx's avatar

  Zolang er nog vrouwen zijn die het leuk vinden om een spelletje op zijn tijd te spelen, is het een gedeelde hobby. Dan maakt het niet uit wat voor soort gamer ze zijn, want elke gamer telt.

  Goed gezien xboxfan maar ik vind deze discussie onnodig en niet van deze tijd !

 7.   
  Sub-Zeuro's avatar

  Er zit gewoon wel een beetje waarheid in, dat weet iedereen. Mannen besteden over het algemeen vaker en meer tijd uit voor games dan vrouwen. Spellen doen hoort bij ons aardbewoners, we deden waarschijnlijk al spellen toen we allen nog half apen waren. Mannen/jongens houden wel meer van strategie, sport, en shooters, vrouwen op hun beurt houden over het algemeen iets meer van geweldloze games, zoals SIMS of puzzels en dergelijks, denk ik. Er komen wel steeds meer vrouwen die games spelen die over het ALGEMEEN door mannen bespeelt word. De meeste vrouwen hebben nog nooit COD of Halo gedaan, maar als ze het eens gaan proberen vinden ze het meestal best wel leuk en sommigen heel erg leuk. Denk dat er in de toekomst veel meer Hardcore gamevrouwen zijn. Be prepared, guys, they’re coming and they’re coming hard! 😆