Voor liefhebbers van Studio Ghibli-films en het rpg-genre, was Ni no Kuni: Wrath of the White Witch een absoluut hoogtepunt. Het huwelijk tussen de Japanse Disney en gamestudio Level-5 bracht het beste van twee werelden samen: smaakvolle anime gecombineerd met beproefde spelmechanieken. De titel die bij ons in 2013 voor de PlayStation 3 verscheen, was een verbeterde uitvoering van Ni No Kuni: Dominion of the Dark Djinn, welke in december 2010 voor de Nintendo DS uitkwam. Het succes bleek groot genoeg voor een vervolg en dat komt er onder de naam Ni No Kuni 2: Revenant Kindom.
Ghibli-stijl zonder Ghibli
Het vervolg op de Ni No Kuni: Wrath of the White Witch zal er deze keer iets anders uitzien. De wereld waarin de game zich afspeelt oogt minder cartoonesk, maar in de personages is er duidelijk nog een Studio Ghibli-stijl te vinden. Dat lijkt logisch gezien de eerdere bijdrage van Studio Ghibli, maar de befaamde studio heeft deze keer geen rol bij de ontwikkeling. Level-5 pakt de visuele stijl echter met verve op en dat is één van de positieve punten waarop gamers zich kunnen verheugen.
Op weg naar de troon
Het verhaal speelt zich af rond Evan, een jonge man die een manier moet vinden om zijn troon terug te winnen. Evan was een koning die door zijn eigen volk is afgezet omdat hij na zijn kroning ongeschikt werd bevonden. Hij werd heerser op (te) jonge leeftijd en dat had alles te maken met het overlijden van zijn vader. Evan krijgt hulp van Roland, een held van middelbare leeftijd uit de ‘echte’ wereld. Hij wordt getransporteerd naar Ni No Kuni (de andere wereld) en in die andere wereld is Roland een jonge man met de taak om Evan te leren een koning te zijn. Ook Tani, de dochter van een brute piraat, is één van de reisgenoten. Zeer waarschijnlijk zijn er nog diverse andere personages in de wereld te vinden die op verschillende manieren zullen bijdragen aan Evan’s verhaal.
Higgledies aan je zijde
De gevechten in de eerste Ni No Kuni draaiden grotendeels om het gebruik van ‘Familiars’, kleine monstertjes die gevangen en getraind konden worden. Ze ondersteunden Olli – de held uit het eerste deel – met verschillende krachten en vaardigheden. Een vergelijkbare ondersteuning zal aanwezig zijn in Ni No Kuni 2, maar dan van de ‘Higgledies’, een schattig soort wezentjes die het gezelschap kan inzetten gedurende de strijd. Het is waarschijnlijk dat de Higgledies getraind kunnen worden. Of dat wederom door het toedienen van eten zal zijn, is nog niet duidelijk. De combat zal weer real-time plaatsvinden en wederom is het mogelijk om te wisselen tussen de personages. Het gaat dus om het gebruik van ieders talenten, waarbij de overige personages worden aangestuurd door de A.I. Zoals gezegd zijn het de Higgledies die voor speciale moves zullen zorgen en deze zullen extra handig zijn bij het vechten tegen de bazen.
Een alternatieve Ni No Kuni
Het reizen door de wereld zal wederom plaatsvinden op een wereldkaart met een overhead-camera en in verschillende steden, dorpen en dungeons. Volgens Level-5 zullen de laadtijden tussen de verschillende elementen een stuk korter zijn en dit moet zorgen voor een nog vloeiendere ervaring. Hoewel het dezelfde wereld als de eerste Ni No Kuni betreft, zullen steden met bekende namen – zoals Ding Dong Dell – over andere kenmerken beschikken. Het is niet helemaal duidelijk waarom dit is en misschien betreft het gewoon een alternatieve versie van ‘de andere wereld’. Meer zal duidelijk worden in de aanloop naar de release.
Voorlopige conclusie
Ni No Kuni 2 combineert wederom een aantrekkelijke stijl met een avontuurlijk verhaal over groei. De omvangrijke wereld en talrijke rpg-elementen lijken te gaan zorgen voor een titel die zeer de moeite waard is, mits je stijl kunt waarderen en wel van een beetje emotie in games houdt.