Hellblade: Senua’s Sacrifice is een game die vrij weinig in de schijnwerpers staat. Heel gek eigenlijk, want de titel belooft een product te worden van Triple-A proporties, maar dan gemaakt door een kleine, onafhankelijk studio. Het team werkt hard aan een emotioneel avontuur en verdient wat mij betreft meer aandacht. Waarom vraag je? Nou, hier zijn alvast vijf redenen.
1. Ninja Theory
Ninja Theory is een studio die hulde verdient. Wat mij betreft alleen al voor de games Heavenly Sword (2007) en Enslaved: Odyssey to the West (2010). Beide scoorden internationaal prima en behoren tot mijn favorieten uit het PlayStation 3-tijdperk. Heavenly Sword was de eerste game in het portfolio en de wetenschap dat de studio pas in 2004 werd opgericht, maakt de prestatie van Ninja Theory extra prijzenswaardig.
2. Sterke vrouw
Heavenly Sword speelde zich af rond de wraakgevoelens van de knappe strijdster Nariko. Achter het mooie, roodharige omhulsel school een dodelijke vechtkunst en de troepen van King Bohan kwamen daar op bloedige wijze achter. In Enslaved: Odyssey tot the West was het podium voor Trip, wederom een vurige, roodharige dame. Ze was een persoon om rekening mee te houden, hoewel ze handig gebruikmaakte van de brute kracht van Monkey, een personage dat letterlijk gedwongen werd om haar bevelen op te volgen. In het aankomende Hellblade: Senua’s Sacrifice is het de heldin Senua, een strijdbare dame die lijdt aan onberekenbare, schizofrene aanvallen. Een vrouwelijke stem in haar hoofd is haar raadgever, maar een mannelijke stem bespot haar voortdurend en probeert haar juist omlaag te halen. Geplaagd door waanbeelden en helse taferelen, zet zij echter door om de weg naar verlossing te vinden.
3. Een sterk verhaal
Sterke vrouwen zijn niets zonder een sterk verhaal. Er zijn meer dan genoeg sites, zoals die van een bekende eSports-sponsor, die deze bewering steunen. Er valt te twisten over de kwaliteit van de eerdere verhalen, zeker dat van Enslaved, maar Hellblade gaat iets unieks worden. Senua is na een brute aanval van nietsontziende Vikingen behoorlijk van het padje geraakt en op z’n zachtst gezegd nogal getraumatiseerd. Om haar trauma overtuigend weer te geven, heeft Ninja Theory de hulp ingeroepen van de Britse stichting Wellcome Trust, een professor in de neurologie en zelfs echte patiënten. De stemmen in haar hoofd en de daarbij behorende gewelddadige manifestaties van haar schizofrenie, zorgen voor een complex personage met een duister randje. Het geheel wordt bovendien opgehangen aan een Keltische mythe en dat maakt de lore net wat boeiender dan in de gemiddelde game.
4. Ninja-class melee gameplay
Als er iets is wat Ninja Theory goed verstaat, dan is het wel de kunst van motion capture. Al in Heavenly Sword bleken de animaties van hoog niveau en dat zal deze keer niet anders zijn. De techniek komt indrukwekkend tot leven en bloeit op met de steun van de Unreal Engine 4. Dit is ook wel nodig, want de close combat melee-gevechten vragen het uiterste van Senua. Het is zaak om zo snel en dodelijk als een Ninja te vechten en wat dat betreft doet de studio zijn naam eer aan. Niets mis met een game waarin met vloeiende, realistische gevechten je reflexen worden getest.

5. De hel
Berg je maar, want de hel is geen prettige plaats. Het gaat er wellicht niet zo expliciet aan toe als in bijvoorbeeld Dante’s Inferno maar er is genoeg gore te vinden in deze Keltische versie van de hel. Geloven in de hel doe ik zelf niet, maar de gedachte dat eeuwig vuur het vel van je botten brandt, is allerminst een prettige. Een reis naar de hel in een game-avontuur is daarentegen natuurlijk een heerlijke onderneming die tot de verbeelding spreekt.
Hellblade: Senua’s Sacrifice moet nog dit jaar verschijnen voor de PlayStation 4 en de pc. Misschien is je interesse ondertussen gewekt en mocht dat niet zo zijn, loop dan maar naar de hel!
Lijkt mij een intersante game te gaan worden
Een en tevens dé reden om er niet naar te verlangen: Tameem Antoniades!
Heb hem al heeeel lang op mijn pre-order lijstje staan