World of Tanks: Xbox One Edition

In de historie van gratis games zijn er maar weinig succesverhalen die de grandeur van World of Tanks kunnen evenaren. Een gemakkelijk op te pakken tankspelletje, met een formule die door de jaren heen tot in de puntjes geperfectioneerd is. Naast spin-offs voor vliegtuigen en gevechtsschepen, werd de originele formule een aantal jaar terug van de pc overgeheveld naar de Xbox 360. Ook op de console kon uitgever Wargaming spreken van een uiterst geslaagd project, dus het is geen wonder dat met de komst van de huidige generatie game-consoles de formule wederom geport wordt. Hoe presteert Wargamings inmiddels klassieke paradepaardje nu op de Xbox One?

Goed glaasje ‘port’

In wezen doet World of Tanks: Xbox One Edition niet onder voor de Xbox 360-versie van World of Tanks, die op zijn beurt al niet veel afweek van de originele formule op pc. Met deze nieuwste versie op de huidige consolegeneratie kunnen gamers simpelweg rekenen op de klassieke online tankgevechten die de serie beroemd maakten, maar dan met snellere laadtijden, verbeterde grafische prestaties en crossplay-mogelijkheden met de Xbox 360-gamers. Niet alleen erg gezellig voor je maten die nog niet zijn overgestapt op Xbox One, maar bovendien een verzekering voor altijd riant gevulde servers. In World of Tanks is eenzaamheid ver te zoeken.

Als ode aan de early adopters van de vorige console-port kunnen gamers die de game al gespeeld hebben op Xbox 360 hun progressie ook nog eens overhevelen naar de Xbox One. In plaats van een compleet afzonderlijke, herziene versie af te leveren, heeft Wargaming er dus voor gekozen om meer naar één uniforme console-versie te werken. Daarmee brengt deze port verder weinig vernieuwing naar de inmiddels bekende formule, maar daar is helemaal niks mis mee. Wie zegt immers nee tegen een gratis te spelen klassieker die via de Xbox One met al het gemak van de wereld te downloaden en spelen is, mét je maten?

Gratis te spelen goud

Inmiddels kennen we de free-to-play-formule van Wargaming beter dan onze eigen broekzak: de games zijn gratis te spelen, maar tegen betaling(en) versoepel je de progressie van je account. Deze regel geldt ook voor World of Tanks: Xbox One Edition. Betalende en niet-betalende spelers zijn grotendeels gelijk aan elkaar, waardoor er amper sprake is van het zogenaamde pay-to-win-principe. Uiteindelijk zijn het toch je vaardigheden die je de winst opleveren, niet de valuta die je bereid bent om in te liggen. Middels betalingen verdien je natuurlijk wel sneller ervaringspunten en word je op den duur wat sneller getrakteerd op een kekke nieuwe tank of een handig crewlid, maar superioriteit over je niet-betalende tegenstander is nooit verzekerd. Wel zo eerlijk.

Met het betaalmodel in orde, is er weinig wat mis kan gaan met deze Xbox One-port voor World of Tanks. De verschillende gepantserde voertuigen zijn (met dank aan eerdere versies) netjes uitgebalanceerd, de servers zijn stabiel en de besturing voelt snel vertrouwd aan. Binnen een mum van tijd rol je tal van tanks uit in verschillende gevechten, zonder al te lang te hoeven wachten in lobby’s of laadschermen. Deze Xbox One-versie van de klassieke formule is zonder meer de gemakkelijkste en snelste manier om World of Tanks te ervaren vanaf je comfortabele bankstel. Het binnenhalen van het gehele spel kan wellicht even duren, maar de game is gemiddeld binnen een klein uurtje al startklaar. Een bijzonder korte wachttijd voor een spel dat je kosteloos van tientallen uren online lol kan voorzien.

Ik wacht al zo lang…

Helaas straalt de zon niet altijd voor World of Tanks. Tijdens gamesessies in Platoon-verband, waarbij je met vrienden samen kunt blijven vechten, wilden de laadtijden vaak flink oplopen. Misschien dat dit ligt aan de langzamere spelers op Xbox 360 of aan een zwakke schakel in het Platoon, maar het is toch frustrerend om die laadtijden zonder melding veel langer te zien voortslepen. De ene keer valt het enorm mee, de andere keer zit je toch langer naar een statisch laadscherm te turen dan gedacht. Voor Wargaming is dit bij uitstek een verbeterpuntje voor een verder goed gelukte port.

Conclusie

Veel woorden hoef je er niet vuil aan te maken: World of Tanks op de Xbox One spreekt gewoon voor zich. De formule is bewezen op pc én Xbox 360 en Wargaming weet inmiddels prima hoe je een gamepje port; dat is hiermee nogmaals gebleken. Het eindresultaat voelt daardoor vertrouwd aan en is verder ook goed geoptimaliseerd voor de nieuwe console. Daar komen toffe extraatjes bij, zoals de crossplay met Xbox 360 en de mogelijkheid om oude accounts over te hevelen naar de vernieuwde versie. Al met al levert Wargaming dus een prima te spelen spelletje af, dat je zonder meer gratis op kunt pakken met je maten. Daar kan niemand problemen mee hebben. Weliswaar is echte vernieuwing naast het standaardconcept schaars, maar ook zonder originaliteit is World of Tanks een prima titel die de spelcatalogus van de Xbox One lekker spekt. Zoek je nog een kosteloze en verslavende game voor je zwarte bakbeest, dan kun je altijd terecht bij World of Tanks: Xbox One Edition. En dan nog even hopen dat de goden van de lange laadtijden jouw console met rust laten.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Klassieke formule blijft intact
  • Prima besturing
  • Grafisch in orde

Wat is NOT

  • Laadtijden kunnen lang worden

8

  1.   
    Leukste's avatar

    Ik heb deze game toevallig gisteravond nog bij een vriend gespeeld op de Xbox 360. Het is een vermakelijke game. En het systeem om je tank te “upgraden” is bij de meeste tanks redelijk uitgebreid. Dat de game naar de Xbox One is overgebracht is een logische stap. Maar of dit mensen nu aanzet om de game te kopen voor de Xbox One blijft nog maar de vraag.

  2.   
    Tom's avatar

    Vergeet niet dat de game gewoon free-to-play is. Je hoeft helemaal niks te betalen om urenlang aan te klooien met tanks. Vandaar ook die acht: prima spelletje, tegen nul (verplichte) kosten.

  3.   
    ronineter's avatar

    Het langer duren van de match maker bij peletons is te verklaren aan het feit dat de match maker 2 peletons tegen elkaar moet zetten. Dit duurt soms vooral in server dal uren erg lang.