Dragon Ball Z: Battle of Gods

Na jaren afwezigheid is Dragon Ball Z weer terug. In Japan wist de animatie records te breken, maar bevalt de animatie ook in het Westen? Weet Akira Toriyama na al die jaren nog een interessante Dragon Ball-verhaal te leveren? Dat lees je in de onderstaande recensie.

Super Saiyan God

Het verhaal speelt zich af tussen hoofdstuk 517 en 518 uit de originele manga. Buu is al een aantal jaren verslagen, maar er ligt nieuw gevaar op de loer. De god van destructie, Birus, ontwaakt na 39 jaar uit zijn slaap. Als hij erachter komt dat Frieza is verslagen door een Saiyan, herinnert hij zich een profetie, over een Super Saiyan God. Hij besluit de laatst overgebleven Saiyans op te zoeken, om vervolgens zijn pad van destructie voort te zetten. De Saiyans zullen alles op alles moeten zetten, willen zij de Aarde redden van zijn ondergang.

Interessant

De grote vraag is natuurlijk: is de Dragon Ball-film wel interessant als je de serie niet kent? Het antwoord daarop luidt kort maar krachtig: nee! De personages worden niet geherintroduceerd of uitgediept en er wordt veel teruggeblikt naar de originele serie. De liefhebbers zullen er echter wel plezier aan beleven. Akira Toriyama, de originele schrijver van de Dragon Ball en Dragon Ball Z-manga, heeft zich na tientallen jaren weer eens gebogen over een nieuwe Dragon Ball-avontuur. Dat is ook te merken aan de typische humor, schrijfstijl en de interactie tussen de personages, die veel weghebben van de anime. Een belangrijk aspect van manga waren de gevechten. De gevechten in de animatiefilm zijn grandioos, zoals je ze mag verwachten anno 2013. Er is hier veel aandacht aan besteed en geeft de balans tussen Birus en zijn tegenstanders goed weer.

Jeugdsentiment

De schoolpleinen van de jaren negentig werden bestormd met de Kamehameha-aanvallen en de nodige Super Saiyan-kreten. Nog altijd lopen er fans van de befaamde serie rond, maar is een nieuwe animatiefilm niet als mosterd na de maaltijd? Om hier op te antwoorden, moeten we de karakters nader beoordelen. Als eerst het nieuwe personage in het Dragon Ball-universum: Birus, de god van destructie. De god is esthetisch gebaseerd op de Egyptische god Bast, een katachtige die rechtop loopt. Hij past perfect in het scala van bestaande personages. Vervolgens hebben we nog een nieuw personage, de rechterhand van Birus: Uis. Of het een hij of een zij is, laten we in het midden. Uis heeft een kleine rol en staat veelal op de achtergrond, desondanks is de input van de schrijver juist te merken aan de kleinere rollen.

Vervolgens is er Goku, wellicht een van het bekendste personage in de Japanse manga-scene. Goku wordt weer geportretteerd zoals we die al van de serie kennen. Een domoor die altijd bezig is met zijn fysieke grenzen te verleggen. Het enige karakter dat diepte krijgt in het verhaal is Vegeta. Zijn kennis en verleden met Birus lijkt daadwerkelijk invloed te hebben op zijn hele hebben en houden. Tevens is er een verassing voor de fans van het eerste uur, er is namelijk ook plek voor oude bekende. Een animatiefilm valt of staat bij zijn cast. Vooralsnog is de animatie alleen nog maar voorzien van de Japanse stemmen. De cast is wel hetzelfde als in de serie, wat een groot pluspunt is voor de liefhebbers. De stemmen zijn herkenbaar en doen je denken dat je je weer in de jaren negentig waant.

Conclusie

Dragon Ball Z: Battle of Gods is een vermakelijke anime voor de liefhebbers. Mocht je de serie amper kennen of nooit hebben gevolgd, kun je de animatie beter aan je voorbij laten gaan. De input van de originele schrijver, Akira Toriyama, is duidelijk te merken. Het nieuwe Dragon Ball-avontuur met Goku en de rest is leuk en interessant voor de liefhebbers. De film biedt een opening naar een nieuwe serie, maar dat blijft vooralsnog speculatie.

Gamersnet Score

Wat is HOT

  • Akira Toriyama-touch
  • Het oude Dragonball-sfeer

Wat is NOT

  • Verhaal is erg oppervlakkig
  • Alleen interessant voor liefhebbers

7

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren