Need for Speed: Most Wanted

Na talloze Burnout games en een succesvolle reboot van het haast legendarische Need for Speed: Hot Pursuit komt ontwikkelaar Criterion nu met een eigen interpretatie van Need for Speed: Most Wanted uit 2005. De racegame zou volgens de dames en heren van Criterion niet alleen mooier en moderner zijn, maar in het algemeen ook meer echte ‘fun’ moeten bieden. Ik nam een kijkje achter de schermen van Electronic Arts en Criterion om poolshoogte te nemen: is deze Need for Speed: Most Wanted echt zo veel beter dan zijn spirituele voorganger?

“A Criterion Game”

Nog geen drie minuten na de start van de demonstratie van Need for Speed: Most Wanted was het overduidelijk: qua presentatie zit het helemaal snor. De wereld van Need for Speed: Most Wanted oogt kleurrijk en levendig en ook de auto’s zien er schitterend uit. De beracebare straten zijn netjes gedetailleerd en de auto’s glanzen als geen ander. Wat we natuurlijk niet over het hoofd moeten zien is dat het hier wel gaat om een Criterion game. Met andere woorden: er kan ook prachtig gecrashed worden in al die kostbare bolides op al die prachtige straten. Vrijwel alle huidige designers en programmeurs van de ontwikkelstudio hebben ook gewerkt aan voorgaande Burnout games, de franchise die heer en meester is als het draait om auto’s om lantaarnpalen heen wikkelen en vol tegen vangrails knallen. En dat vinden we natuurlijk ook terug in Criterion’s nieuwste game: rondvliegend glas, geschaafde lak en realistische kreukels: ook in Need for Speed: Most Wanted is crashen haast te mooi om te vermijden.

Coppers

Het verhaal is, net als in talloze andere Need for Speed games, weer heerlijk flinterdun. Spelers nemen de rol van een nog onbekende coureur op zich, die het wil maken in het ondergrondse racecircuit. Je doel in de game is om, je raadt het al, ‘Most Wanted’ van de stad te worden. Dit doe je niet alleen door aan straatraces mee te doen, maar ook door chaos te veroorzaken in de stad. Elke vernielde paal of gebeukte auto levert je een grotere betaalsom op, waardoor de politie steeds meer auto’s gaat gebruiken om de achtervolging in te zetten. Naarmate je meer (en grotere) politiekrachten weet af te schudden, wordt je beruchter in de stad. Zodoende werk je jezelf naar de top, naar de status van Most Wanted.

Ook de achtervolgingen zijn weer lekker divers in Criterion’s Most Wanted. Hoe groter de prijs op je hoofd, des te moeilijker de politie het je zal maken. Allereerst zullen er wat bescheiden wegblokkades optreden, later zul je ook snelle politiewagens in je achteruitkijkspiegel spotten. De politie maakt, koste wat kost, je het leven moeilijk. Gelukkig zijn er een aantal verschillende manieren om van de ‘coppers’ af te komen. Weet je namelijk uit het oog van de lange arm van de wet te verdwijnen, dan is het slecht een kwestie van wegblijven of even snel je autolak overdoen voor een nieuwe kans op vrijheid. De handig geplaatste autogarages helpen je al een eind op weg: even ongezien erdoorheen rijden en je kunt al direct door met een kek nieuwe kleurtje lak.

In heel nare situaties is het echter ook mogelijk om de nieuwe ‘carjacking’ feature uit te proberen. Is er geen autogarage binnen wielbereik, dan kun je in verborgen steegjes en straatjes namelijk ook exotische bolides vinden die je, met een druk op de knop, kan stelen en kan toevoegen aan je collectie. Twee vliegen in één klap dus: een goede kans om aan de politie te ontkomen én een brute nieuwe bak onder je kont.

Uren fun gegarandeerd

Met een gebrek aan een echt duidelijke verhaallijn moet Need for Speed: Most Wanted het voornamelijk hebben van haar vermakelijke multiplayer. Criterion weet precies wat haar publiek wil: het welbekende AutoLog uit Need for Speed: Hot Pursuit keert terug. Niet alleen je specifieke afstanden en rondetijden worden nu opgeslagen en gedeeld met vrienden, maar ook de snelheden waarop je geflitst bent en de omgevingen waar je de meeste eigendommen wist te vernielen. Het geheel wordt mooi weergeven op een kaart van de stad met een wegennetwerk, waarbij vrijwel overal gegevens worden gemeten. Wie van je vrienden was het snelst in een bepaalde race en over welke straten reed jij het hardst? AutoLog zoekt het allemaal voor je uit.

Ook de competitieve multiplayer modi waarin je strijdt tegen andere coureurs barsten van de fun. Zo kun je gezamenlijk met acht man door de stad rijden en af en toe de zogenaamde ‘meet-ups’ organiseren. Tijdens zo’n meet-up moeten alle bestuurders zich verzamelen bij één opgegeven punt, waarna de game voor hun een leuke activiteit uitzoekt. Denk aan wedstrijdjes ‘wie springt het verst over de snelweg’ en ‘wie wordt geflitst met de hoogste snelheid’ tot aan volwaardige races, waarbij racers nooit weten welke afslag ze moeten nemen na het volgende checkpoint. De tijd is kort, de wegen zijn lang en de snelheden zijn absurd hoog. Alles in deze multiplayer straalt chaos uit en dat is wat deze modi een leuke twist geeft. Ook de grappige team-races waarbij medespelers elkaars tegenstanders moeten spotten en, beter nog, van de weg af moeten beuken, resulteren in de meest hilarische multiplayer-feestjes die ik in lange tijd heb gezien.

Voorlopige conclusie

Met een prachtige uitstraling, spannende achtervolgingen en een multiplayer als geen ander lijkt het erop dat Criterion ook met de reboot van het zes jaar oude Need for Speed: Most Wanted gaat scoren. Was de spirituele voorganger wat grim en serieus, Criterion’s Most Wanted blinkt juist uit op vlotte gameplay en talloze uren echte ‘fun’. Need for Speed: Most Wanted wordt een game die je zonder meer even oppakt voor een zorgeloze uurtje rondrijden in de multiplayer of een verhitte sessie kat-en-muisspel met de politie. Als iemand die arcade-racers prefereert boven serieuze race-games was ik oprecht gecharmeerd door deze nieuwe versie van Most Wanted en dit is dan ook zeker een game die een eigen plek op mijn verlanglijstje verdient.

  1.   
    Dagger_of_Time's avatar

    Vind nfs most wanted 1 nog goed genoeg. Zag liever een remake van midtown madness 2, de beste racegame ooit

  2.   
    Leon's avatar

    Dagger_of_Time schreef, "Vind nfs most wanted 1 nog goed genoeg. Zag liever een remake van midtown madness 2, de beste racegame ooit"

    Dat was toch die game waarin je met Londense bussen kon rijden? Die was echt geweldig!

  3.   
    ckerigon's avatar

    Hmm kan je ook weer je bakken tunen zoals in het eerste deel?

  4.   
    Dagger_of_Time's avatar

    ckerigon schreef, "Hmm kan je ook weer je bakken tunen zoals in het eerste deel? "

    Jep, londen en san fransisco, en j kon overal inrijde, zelfs de underground