Need for Speed: Most Wanted (2012)

De Wii U ligt ondertussen vier maanden in de rekken en het pad dat de console in die tijd aflegde ging niet bepaald over rozen. De verkoopcijfers van het systeem en de bijbehorende games zijn ondermaats, belangrijke titels worden uitgesteld en beloofde ports van multiplatform-titels verdwijnen geruisloos van de radar. Als er voor een gloednieuwe console in de eerste maanden na verschijnen weinig uitkomt om mee te spelen, dan is er duidelijk een probleem. Gelukkig zijn we ondertussen in maart en duiken de eerste lichtpuntjes in de duisternis op. Uiteraard gaat de meeste aandacht naar exclusieve titels zoals LEGO City Undercover en Monster Hunter, maar dat zijn niet de enige spellen die deze maand op de console verschijnen.

Portalicious

Need for Speed: Most Wanted U dus. Op papier klinkt het niet als een reden om het stof van je Wii U te vegen en de console een knuffel te geven, maar schijn kan bedriegen. Een port van een spel dat bijna een half jaar geleden verscheen op de PlayStation 3 en de Xbox 360, is dat dan überhaupt iets om enthousiast over te worden? Wel als het sowieso al om een dijk van een spel gaat en je een keer een port krijgt die niet stiefmoederlijk werd behandeld door enkele Poolse loonslaven.

Gelijk nadat het zinderende introductiefilmpje met Butterflies and Hurricanes van start gaat weet je gewoon dat je een trip te wachten staat die adrenaline als voornaamste vorm van benzine gebruikt. Voor je er stil bij kan staan scheur je met 230 kilometer per uur door de straten van Fairhaven terwijl je politie probeert af te schudden. Most Wanted schiet snel uit de startblokken en levert zonder twijfel de meeste fun op die ik de afgelopen jaren in een racegame heb meegemaakt. Fairhaven ontpopt zich vrijwel meteen tot een overweldigend gevarieerde speeltuin vol kleine sluipstraatjes en indrukwekkende wegen. Het hoofddoel van je tijd in de stad is uiteraard om nummer één op de Most Wanted-lijst te worden en je tien grootste concurrenten te verslaan, maar er zijn ook tientallen andere uitdagingen om je mee te vermaken.

Een leuk onderdeel van de game is dat multiplayer ook op Wii U een prominente rol speelt. Dankzij Autolog 2.0 blijf je constant op de hoogte van de prestaties van je vrienden. Op billboards langs de weg zie je bijvoorbeeld de foto van je vriend die je record van de meest spectaculaire sprong op dat punt verbrak. Een betere aansporing om nog verder te springen of het gaspedaal nog harder in te drukken wanneer je langs een flitspaal komt kan je niet krijgen. Ook reguliere, competitieve multiplayer is van de partij. Simpele races of uitdagingen waarin je vooral takedowns moet scoren, het levert ongecompliceerde pret op. Most Wanted bied op Wii U dus alles wat de game al op Xbox 360 en PlayStation 3 bood, zonder aan kwaliteit in te boeten. Dat is eigenlijk het beste nieuws wat deze port naar Wii U betreft.

Criterion bewijst dat een game, mits de nodige zorg, wel degelijk indruk kan maken op de Wii U. Most Wanted was op de andere systemen al een aantrekkelijk spel, maar de ontwikkelaar doet er voor de release op Wii U nog een schepje bovenop. De game geniet op Wii U van textures en dergelijke die ontleend werden van de pc-versie en dat maakt wel degelijk een verschil uit. Vooral op het vlak van belichting en draw distance is Most Wanted net ietsje indrukwekkender dan het op PlayStation 3 en Xbox 360 al was. Dat al deze visuele pracht over het scherm rolt zonder lange laadtijden en dipjes in de framerate maakt het op technisch vlak het meest indrukwekkende spel op de console van dit moment.

Reflectie van de omgeving in de lak van je wagen mag er dan wel behoorlijk geil uitzien, maar uiteindelijk draait het grotendeels om het racen zelf. Daar was ik persoonlijk het meest wantrouwig over voor ik aan de game begon. Hoe kan een spel als dit lekker spelen met die uit de kluiten gewassen GamePad? Verrassend goed om eerlijk te zijn. De triggers van de Pad hebben niet de gevoeligheid die je van een controller op de andere consoles gewend bent, maar de gewenningsperiode is gelukkig vergevingsgezind. Het spel laat zich meer dan behoorlijk besturen via de grote GamePad, maar er zijn ook andere mogelijkheden zoals de Pro en Classic controllers en zelfs de goeie ouwe Wiimote. Je kunt de game spelen met het Wii Wheel via de ingebouwde gyroscoop van de Wii-afstandsbediening, maar die optie vloekt met de snelheid van de gameplay. Gewoon met de nunchuck en Wiimote samen spelen gaat echter behoorlijk fijn en dat zet de deur open voor lokale multiplayer.

Unieke mogelijkheden raken doel

Samen spelen is een behoorlijk groot aspect van Most Wanted U en nog een extra meerwaarde die deze versie biedt ten opzichte van het oorspronkelijke exemplaar. Via de co-driver mode krijgt de speler met de GamePad goddelijke krachten die het spel van de andere speler kunnen beïnvloeden. Je kan switchen tussen de dag en nachtcyclus of vlotjes van wagen wisselen, het verkeer uitschakelen en nog meer van dat soort zaken. Ook kun je achtervolgende politiewagens stokken in de wielen steken en het zo je partner die aan het vluchten is makkelijker maken. Voor ouders is het de ideale tool om hun kinderen te helpen tijdens de soms uitdagende gameplay van het spel, voor pestkopjes het ultieme hulpmiddel om het de andere speler nog lastiger te maken. Ik ben een beetje van beide, dus je kan er zeker van wezen dat mijn omgeving de mogelijkheden van het ding zowel bejubeld als vervloekt heeft.

Ook als je in je eentje speelt met de GamePad kun je overigens gebruikmaken van het touchscreen, wat dit de makkelijkste versie van het spel maakt. Een challenge waarin je een Bugati Veyron kunt winnen is bijvoorbeeld behoorlijk pittig wanneer je door het verkeer moet navigeren, maar als je het verkeer uitschakelt wordt het plots een stuk beter te behappen. Is dat een vorm van valsspelen? Misschien wel, maar de mogelijkheden tot je beschikking hebben, dat betekent soms het verschil tussen winnen en frustratie. Een ander leuk detail wanneer je in je eentje met de GamePad speelt is dat de luidsprekers in de controller gebruikt worden om de communicatie van de politie ten gehore te brengen. Het is een klein detail, maar het komt zeker sfeervol over.

Off-TV Play wordt ook ondersteund door de GamePad en het resultaat is relatief geslaagd. Een spel als dit vlotjes in actie zien op het kleine scherm van de GamePad is zonder twijfel indrukwekkend, maar het is geen aanrader de volledige game zo te beleven. In de transitie van het grote naar het kleine scherm gaat er wat detail verloren en op de GamePad is het daarom soms lastig om alle bochten juist in te schatten. De game hoofdzakelijk in volle glorie op het grote scherm spelen en genieten van de mogelijkheden die het touchscreen biedt is dan ook de boodschap van Most Wanted U.

Conclusie

De beste arcaderacer van de afgelopen jaren is nog ietsje beter geworden op Wii U. De ijzersterke basis blijft op de console niet enkel behouden maar wordt nog verder aangevuld met de leuke mogelijkheden van het GamePad en nog meer visueel spektakel. De verdere toevoeging van het Ultimate Speed Pack-pakket dat als downloadbare content werd aangeboden op andere systemen, maakt van deze versie zonder twijfel de meest uitgebreide van het spel die je kan kopen. Most Wanted U is het ultieme bewijs dat een port naar Wii U een topper met stevige meerwaarde op kan leveren.

Gamersnet Score

Wat is HOT

 • Uitmuntende presentatie
 • Benut unieke mogelijkheden van Wii U
 • Meer content op schijfje dan bij vorige versies

Wat is NOT

 • Offscreen TV play is geen aanrader
 • Verdere DLC lijkt twijfelachtig

9

 1.   
  DutchGamer-W-'s avatar

  Wow… 😮

  Dus we hebben eindelijk nog een top titel voor de WiiU!

 2.   
  Daan's avatar

  Toffe review Eef! 🙂

 3.   
  Rutger97's avatar

  Ik heb 21 miljoen SP en ben daarmee de beste van Nederland op de Playstation 3. 😀

 4.   
  FireBallz's avatar

  Waarom is deze review voor de Wii U aangezien hij beter verkocht & betere recensies heeft op bijvoorbeeld x360 / ps3? Ga hem vragen voor Sinterklaas by the way. wel een leuke reveiw Eefje Schietgat! Mijn complimenten!