Gamersnet.nl

Tim Sweeney: Epic Games Store is geen Chinese spyware

De Epic Games Store is al vanaf zijn inceptie controversieel, onder meer vanwege exclusieve titels als Metro Exodus en het recent aangekondigde Borderlands 3. Maar een ander veelgehoord kritiekpunt draait om privacy: Chinese internetgigant heeft een flink aandeel in Epic Games en velen vertrouwen de Chinezen niet.

Er wordt dan ook vermoed dat de Epic Games Store je data binnenhaalt en doorspeelt naar de Chinese overheid. Dit haalt Epic-baas Tim Sweeney nu hard onderuit in een draadje op Twitter. Tegelijkertijd zegt hij zelfs dat zijn eigen Epic Games Store gebrekkig is en dat het terecht is dat gamers daar boos over zijn:

I support everyone’s right to complain about tech industry stuff. Epic’s store, with exclusive games and a spartan feature set, is a fine target for ire. But please help separate facts and opinions from the lies about spyware and foreign control.

In het vervolg van het Twitter-draadje legt Sweeney uit dat Tencent inderdaad de grootste investeerder in Epic is, maar dat hij zelf de bepalende aandeelhouder is en altijd is geweest. De directeur van Tencent speelde vroeger veel Unreal Tournament en op die manier is de relatie met Epic Games ontstaan. De geldelijke band ontstond toen Epic Games online games wilde gaan ontwikkelen en investeerders als Tencent uitnodigde.

Sweeney benadrukt dat alle beslissingen op het hoofdkantoor in Amerika worden genomen en dat niemand toegang heeft tot de data van klanten. Ook zegt hij dat hij openstaat voor kritische argumenten, zolang die maar gebaseerd zijn op feiten.

Wat jij: vertrouw je de woorden van Sweeney of vertrouw je de Epic Games Store nog altijd voor geen (Ten)cent?