Circa 95% van Ubisoft’s PC-games wordt illegaal gedownload, aldus Guillemot

Yves Guillemot, de baas van Ubisoft, heeft met enkele schrikbarende cijfers toegelicht waarom het bedrijf zich voor de PC op free-to-play zal richten. Volgens Guillemot speelt maar liefst 93 tot 95% van de PC-gamers een onbetaalde gedownloade kopie. Slechts vijf tot zeven procent van de spelers op de PC zou dus eerlijk betalen voor hun games.

Hier staat tegenover dat er bij het free-to-play-model door circa vijf tot zeven procent van de spelers geld uitgegeven wordt. De keuze voor gratis games met microtransacties is voor Ubisoft daarom snel gemaakt, met microtransacties kan op de lange termijn veel meer verdiend worden, omdat er steeds weer nieuwe content toegevoegd kan worden:

The advantage of F2P is that we can get revenue from countries where we couldn’t previously – places where our products were played but not bought. Now with F2P we gain revenue, which helps brands last longer.

It’s a way to get closer to your customers, to make sure you have a revenue. On PC it’s only around five to seven per cent of the players who pay for F2P, but normally on PC it’s only about five to seven per cent who pay anyway, the rest is pirated. It’s around a 93 to 95 per cent piracy rate, so it ends up at about the same percentage. The revenue we get from the people who play is more long term, so we can continue to bring content.

Momenteel is Ubisoft bezig met de volgende free-to-play-games: Silent Hunter Online, Anno Online, The Settlers Online, Heroes of Might Heroes Online, Shootmania Storm en Ghost Recon Online.

 1.   
  Danielle.k's avatar

  Als ze maar van de console games afblijven ๐Ÿ˜€

 2.   
  GENERAL_DS's avatar

  Met multiplayer games valt het vaak wel mee.

 3.   
  Hitman047's avatar

  Huh? 5 tot 7 procent geven geld uit aan micro-transacties in Free2Play games: Dat is dus evenveel als mensen die hun games legaal kopen. Maar die laatste groep geeft gegarandeerd 50 euro uit voor de aankoop van de game (+ eventueel nog DLC). En hoeveel van die 5 tot 7 procent uit de eerste groep geeft er meer dan 50 euro uit aan microtransacties? 0,1 procent? Minder?

  Hoe je het ook bekijkt, het lijkt mij dus logisch dat de mensen die legaal hun games kopen nog altijd meer geld in het laatje brengen dan dat ze aan micro-transacties verdienen.

  Oh en Ubisoft, ik zal jullie games altijd (op PC) blijven kopen hoor, maar niet langer van die slechte console-ports in de winkel leggen, die belachelijke DRM afschaffen (het helpt blijkbaar toch niet) en fatsoenlijke matchmaking in een aantal grote titels implementeren zal de legale verkopen vast geen kwaad doen. Jullie hebben het toch ook wel behoorlijk aan jezelf te danken.

 4.   
  gragon3's avatar

  Lol, verrast me niet.. De online kwaliteit van Ubisoft is schrikbarend slecht. op Hawx 2 kan ik niet eens Co-op spelen vanwege de stomme servers, niet zo raar dat mensen dan geen 50 euro neer leggen voor een singleplayer only game ๐Ÿ™‚

 5.   
  Jarek's avatar

  Verassende cijfers.

  Ik ben een pc-gamer, ik koop mijn games altijd braaf. Ik had niet verwacht dat ik bij die 5-7% zou horen.

  Dus ik wil bijna iedereen bedanken voor het kapot maken van de pc afdeling van Ubisoft en waarschijnlijk nog meer bedrijven. We mogen blij zijn dat ze รœberhaupt nog games op de pc uitbrengen.

 6.   
  Fabianb's avatar

  Ik denk ook wel dat F2P beter uit kan pakken. Iedereen download de game gratis, legaal. Als je eenmaal een hoog (lvl?) bent dan ga je vanzelf wel betalen. Je gaat dan niet opeens iets anders illegaals downloaden, als dat al mag bestaan.

  Zelf heb ik liever geen F2P maar ik geloof zeker dat het beter uitpakt op de PC. Op de console geloof ik niet dat er meer dan 30% gedownload wordt, waardoor dat gewoon nog wel winst heeft.

 7.   
  mvsint's avatar

  Beetje extreem hoog percentage volgens mij.

  Heeft hun DRM always online gedoe hier ook niet iets mee te maken? (illegaal) gedownloade games van ubisoft hebben geen last van die onzin.

 8.   
  Leon 2.0's avatar

  In ieder geval bizarre cijfers! Ik ben benieuwd waar Guillemot/Ubisoft deze op gebaseerd heeft..

 9.   
  yostiemontana's avatar

  Hoe weet Ubisoft in godsnaam hoeveel er illegaal gedownload word?? Volgens mij is dit gewoon uit de duim gezogen, zodat Ubisoft een reden heeft om verder te gaan met free2play.

 10.   
  Gunrunner120's avatar

  eigenlijk niet verrast ๐Ÿ˜›

 11.   
  Sub-Zeuro's avatar

  5 -7% is wel erg weinig… ๐Ÿ™„

 12.   
  MikeGevers's avatar

  Technisch gezien is het downloaden van een game in Nederland (nog) niet illegaal, dus moeten ze ons uit die cijfers wegrekenen ๐Ÿ˜€
  Maar serieus: ik denk dat dit toch wel overdreven is. Ik denk eerder dat het is “Circa 95% van spelers kopen een game niet binnen 3 maanden na release”

 13.   
  Leon 2.0's avatar

  Edit: Nvm.

 14.   
  xHouse's avatar

  Gelukkig hebben hun F2P games een mooie orginele naam. Silent Hunter Online, Anno Online, The Settlers Online, Heroes of Might Heroes Online, Shootmania Storm en Ghost Recon Online.

  EDIT: Ja en natuurlijk is piraterij de grote boosdoender he? GTFO en maak deftige games dan krijg je pas geld.

 15.   
  RenevdGijp's avatar

  Free to play Anno? Die ga ik eens even checken, word ik helemaal blij van.

 16.   
  vulstar's avatar

  No offence maar Ubisoft heeft in het verleden dan ook vaak rare dingen met hun games gedaan, anno 1503 heeft nooit een goede mp patch gekregen, sommige drm’s op de cd versies maakten de game of je pc traag als hell, en ik heb 1 of 2 games gehad die gewoon niet wilden installeren met de originele cd, maar via downloaden de installatie wel werkte.

  Dus dat deze cijfer nogal hoog liggen verbaast me ook niet zo erg.