Hoewel de professionele gamer zweert bij meters aan betrouwbare kabels voor álle benodigde randapparatuur, is er ook zeker wat te zeggen voor het gemak en comfort van een draadloze headset. Zonder gehannes opstaan, aan de wandel gaan, maar nooit je game-geluid achter te hoeven laten? Daar zijn we natuurlijk altijd voor te porren. Plantronics is al jarenlang een bewezen speler in het veld van draadloze audioapparatuur, maar brengt nu ook een koptelefoon richting de veeleisende gamer. De 800-serie uit de inmiddels bekende RIG-lijn is een regelrecht paradepaardje, maar wát krijg je daarvoor precies terug?
Duurder, maar wel duurzaam én draadloos
Om maar met de financiële deur in huis te vallen; de RIG 800LX is allerminst een typerend product voor Plantronics. Staat het bedrijf bij de meeste gamers bekend als een regelrechte prijzenknaller — zonder in prestaties af te doen, welteverstaan — is dit model per direct het duurste stukje apparatuur ooit in de RIG-catalogus. Met een richtprijs à 169,99 euro vervalt dat budgettaire gevoel deels, maar als altijd lijkt Plantronics wel weer bang for your buck te leveren. De prijs-functionaliteitverhouding raakt nergens uit balans.
Allereerst is een draadloze koptelefoon met eigen 2.4 GHz-zender natuurlijk zelden een kleine investering, maar Plantronics klapt daarbovenop nog een aantal unieke verkooppunten. Te beginnen met de accuduur van deze headset in het specifiek. Naar eigen zeggen presteert de RIG 800-serie zeker 24 uur lang in-game eer het model even bij mag komen aan de beademing van een micro-USB-kabel. En ja, dat blijkt een aardig unicum. Waar sommige draadloze headsets na nog geen tien uur willen miepen over hun ingebouwde batterij, gaat dit 1,500 mAh beest gemakkelijk een week mee, verspreid over talloze speelsessies. Ongestoord knallen dus.
- Platform: Xbox One, pc (Windows 10 voor Dolby Atmos)
- Frequentierespons: 20 Hz tot 20 kHz
- Impedantie: 32 ohm
- Vermogen: 40 mW (maximaal)
- Drivers: dynamische 40 mm met bastubes
- Gewicht: circa 290 gram
- Extra’s: gratis Dolby Atmos-licentie (Xbox One en Windows 10), micro-USB kabel
- Aansluiting: 2.4 GHz digitale RF-ontvanger (USB 2.0)
- Draadloos bereik: circa 10 meter
- Accu: 1,500 mAh batterij
- Accuduur: circa 24 aan in-game uren
- Oplaadtijd: 30 minuten voor 3 in-game uur
- Frequentierespons microfoon: 100 Hz tot 10 kHz
- Gevoeligheid microfoon: -45 dBV/Pa
- Pick-up patroon microfoon: Uni-directioneel
- Signaal-ruisverhouding: > 42 dB
Dolby Atmos-ferisch geluid?
Draadloze langduur daargelaten, prijkt Plantronics ook met een afgekochte exclusiviteit; die over Dolby Atmos. Hoewel letterlijk elke denkbare headset voorzien kan worden van deze digitale upscaler voor surroundgeluid, is het Plantronics die de fysieke licentie ervoor mee mag nemen in de doos. Tot zeker eind dit jaar geldt dat voor praktisch álle Plantronics-headsets, wat toch al weer snel een euro of twintig bespaart om nu al in te stappen op Dolby’s unieke software.
De implementatie van Dolby Atmos is natuurlijk iets wat van beide kanten aangegrepen moet worden; naast de betaalde licentie, moet ook het medium zelf de audiosoftware ondersteunen. Het aanbod in games dat daar nu al op ingesprongen is, blijkt echter nog wat kleinschalig. Desalniettemin is het fraai om te zien dat Plantronics en Dolby de technologie in deze vroege fase pushen. Naast een handvol series en films op onder andere Netflix, moeten gamers het vooral hebben van Overwatch, Gears of War 4 en — in minder geslaagde mate — Battlefield 1 en Star Wars: Battlefront 2.
Niet elke film of game pakt de Atmos-technologie even doeltreffend op, maar één ding is zeker; het werkt ten alle tijden beter dan je eerste, beste “7.1” upscaling van legio koptelefoons voor de gamers. Veel fabrikanten gooien met de pet naar deze illusie van zeven speakers, simpelweg door het geluid nét wat scheller of scherper te maken. In veel gevallen is dat genoeg voor iets meer ruimtelijke plaatsing over de audio, maar een samenwerking tussen spelontwikkelaars en geluidsontwerpers van Dolby; dat voelt toch net wat betrouwbaarder aan. Nu nog maar wachten tot populaire games als PlayerUnknown’s Battlegrounds ook de overstap willen wagen.
Disclaimer: de gratis Dolby Atmos-licentie is alleen te vinden in Xbox- en pc-modellen binnen Plantronics RIG-lijn. Omdat Sony een eigen alternatief aanbiedt, zit er géén code inbegrepen bij PlayStation-modellen van dezelfde reeks producten. Anderzijds is de licentie voor Xbox en Windows 10 ook nog eens cross-platform, waardoor één code op beide systemen verzilverd kan worden en actief zal zijn.Een gevalletje greatest hits…
Afgekochte exclusiviteit daargelaten, is de RIG 800LX wederom een regelrechte greatest hits-collectie van alle pijlers waar Plantronics al langer populariteit mee wint. De zachte, stoffen oorschelpen en verstelbare hoofdband bieden gebruiksvriendelijk comfort — om nog maar niet te spreken van het vederlichte 290 gram totaalgewicht van de headset. Of het nu om één potje gaat of een game-marathon waarin je alle 24 uren aan accuduur wilt verslinden; ook deze RIG-headset zal niet snel tot koppijn of andere kwalen leiden. Een vaste verschijning van Plantronics (zoals wij eerder de RIG 500HS bejubelden), die misschien juist als draadloos model nóg beter tot zijn recht komt.
Om het draadloze volledig te omarmen, zien we ook dat de in-line besturing van andere RIG-headsets nu te vinden is óp de oorschelpen. Hiermee kan men handig het volume opschroeven, de verhouding party chat en spelgeluid aanpassen en zelfs wisselen tussen vier vooraf ingestelde equalisers. Ook die knoppen en analoge potmeters blijken weloverwogen, aangezien geen enkele klik of friemel naderhand onprettig echoot in je oor. Wat dat betreft een prima draadloze adaptatie.
Ook het relatief subtiele ontwerp en de mogelijkheid om de aaneengesloten microfoon te dempen door deze ‘weg’ te duwen; stuk voor stuk bewezen concepten voor Plantronics. De RIG 800LX toont overduidelijk wat het Amerikaanse bedrijf visioneert voor de gamer, en naar mijn idee zit die gedachtegang helemaal juist. De focus is gericht op gebruiksgemak, kwaliteit en comfort, zonder ooit té uitbundig te worden in overkomen of bedrag. Ook daarin is de RIG 800-serie overduidelijk het boegbeeld voor Plantronics.
Beperkt in bereik?
Tegelijkertijd is ook dit paradepaardje niet vrij van consessies. Hoewel ik zelf in een mum van tijd verliefd werd op het stevige comfort en de vrijheid van een kabelloze koptelefoon, begon er over verloop van tijd tóch wat te kraken in het achterhoofd. Of, beter gezegd: in de oorschelp zelf. Dolby Atmos of niet, bepaalde frequenties wil de RIG 800LX gewoon niet zuiver verkondigen. Audiofielen zullen in de specificaties al gemerkt hebben dat de frequentierespons wellicht onderdoet aan menig andere headset, maar ook de leek kan het uiteindelijk horen. Wie ontzettend lage bastonen wil horen in films of muziek, krijgt uiteindelijk een flink gekraak in het oor.
Het komt lang niet altijd voor, maar bijtijds is er geen ontkomen aan het overstuurde geluid van de 40 millimeter luidsprekers in de schelpen. Nota bene het promotiefilmpje van Dolby Atmos zelf — waarin onder meer de beloofde “Powerful Bass” auditief wordt — schittert in een krakende audiovertoning op de RIG 800LX. Die licentie is dan een leuk extraatje, maar er écht van genieten kan wellicht beter op een breder bereik.
Toegegeven, in legio games zal die lage frequentie nooit écht de boventoon voeren. Hoogstens bij de ontploffing van een handgranaat langs je oor of het vuren van een magnetisch Gauss-wapen. Voor spatial awareness kun je wat dat betreft nog prima terecht bij de RIG 800-reeks, maar echt genieten van ‘donkere’ muziek of een intense film, daarin kan de ervaring wellicht wat gekraakt worden. Letterlijk.
Naast het frequentiebereik moet ook het fysieke bereik in acht genomen worden; Plantronics beweert over zeker tien meter helder geluid te kunnen produceren in de RIG 800. Nu is mijn flatwoning te compact om die som daadwerkelijk op de proef te nemen, maar één ding is zeker; het 2.4 Ghz-signaal is geen liefhebber van dikke muren. Plaats een betonnen muur of twee tussen de koptelefoon en zender, en de lieve vrouw ín de headset verkondigt al te pas en te onpas dat ze “not connected” is. Ook al zit er nog geen vijf meter tussenbeide.
Conclusie
De Plantronics RIG 800LX doet legio dingen ontzettend goed, maar moet helaas ook inleveren op andere fronten. Enerzijds is dit een ontzettend duurzame en betaalbare koptelefoon die barst van het gebruiksgemak en comfort, anderzijds slaat het nét de plank mis om audiofielen ook te kunnen bekoren. De inbegrepen licentie van Dolby Atmos leek een ferme stap in de juiste richting, maar dat maakt het ook zo ontzettend jammer dat de geluidskwaliteit het bijtijds niet honderd procent opbrengt. Qua positionele plaatsing en communicatie in talloze spellen voldoet het naar behoren, maar echt genieten van een zware film of een muziekalbum vol bas en/of diepe synthesizers; daarin schiet de RIG 800-reeks simpelweg tekort. En dat is jammer, vooral voor die ongebruikelijk hoge prijs voor een Plantronics-product.
Tegelijkertijd is de RIG 800LX wél een aardige opsomming van wat Plantronics zo goed maakt binnen het marktaandeel voor gaming headsets. Geen overdreven ontwerp, maar een doeltreffende focus op comfort en betaalbaarheid, nu ook in een draadloze uitvoering.
niks over vibratie te lezen zoals de gxt 363 van trust
Er wordt ook niks geschreven over vibratie, gezien dit model dat niet heeft. Sowieso is dat een aardig ongebruikelijke feature, die vooral Trust en veel Chinese partijen meenemen. De vraag is of je dat echt wil; ik heb er bijvoorbeeld helemaal niks mee.
Ik heb de 400 versie maar hoor geen krakend geluid in promo filmpje met powerfull bass. Misschien een defect exemplaar?
Ik denk dan eerder dat het kan liggen aan de digitale zender. De luidsprekers zijn inderdaad hetzelfde, maar misschien dat (uiteindelijk) geluidsgolven verloren/overstuurd raken door ze door een 2.4 GHz-signaal te persen?
Dat zou idd kunnen maar is niet wenselijk voor dat bedrag
Precies mijn punt, vandaar ook dat ik dat als een van de grootste nadelen van dit model ervaar.
Daarbij moet wel gezegd worden dat ik daarin sowieso wat biased kan zijn. Ik verkies negen van de tien keer een bedrade, analoge headset boven iets op USB of kabelvrij.